Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui a vorbit în cadrul unui interviu pentru calm.md despre importanța participării primarilor din Republica Moldova la Festivalul „Satele Unite ale României organizat în comuna Săpânța, Maramureș, despre colaborarea dintre CALM și Asociația Comunelor din România (ACoR), dar și despre rezultatele acestei frumoase cooperări.

De ce a fost nevoie să faceți acest efort pentru a aduce la Săpânța 50 de primari din RM?

Viorel Furdui: În primul rând este un eveniment cultural, valoros, ceva neobișnuit, organizat într-un loc destul de cunoscut dar, în același timp, este o destinație ce urmează a fi descoperită și de alții. Comuna Săpânța este vestită datorită Cimitirului Vesel, bisericilor frumoase, cu o arhitectură deosebită, meșterilor locali. Săpânța poate fi numită sufletul Maramureșului. Cred că pentru mulți oameni din Republica Moldova ar fi interesant să descopere aceste locuri extraordinar de frumoase. Pe de altă parte, în cadrul acestui festival folcloric primarii din Republica Moldova s-au revăzut cu mai mulți colegi din România. Totodată, important este și faptul că au avut posibilitatea să studieze experiența organizării unor asemenea evenimente, cu foarte mulți participanți, ansambluri folclorice, dar și să participe cu o suită din mai multe cântece populare producând o impresie frumoasă aici, la Săpânța și aducând pe aceste meleaguri puțin din spiritul basarabean.

Peter Harley este irlandezul căruia îi aparține această idee. Să înțelege că noi nu avem spirit de inițiativă?

Viorel Furdui: Cred că noi avem spirit de inițiativă. Cunoaștem foarte bine efortul pe care îl depun primarii noștri organizând diverse manifestații de acest gen. De exemplu, Dna președintă Tatiana Badan organizează un festival foarte frumos „I PROSOP. Sunt și alte festivaluri, cum ar fi cele dedicate Iei, Bostaniada, Cireșarii, al Plăcintei. Toate au ca inițiatori oameni entuziaști, iar aceștia sunt, în primul rând, primarii și echipele lor. Sigur că este ceva neobișnuit și simbolic că  unul dintre cei mai mari promotori ai tradițiilor, în special a celor maramureșene este, la prima vedere, un străin dar, de fapt, Peter Harley este un irlandez mai român decât mulți români, deoarece el este într-adevăr pasionat de cultura, tradițiile, istoria românească, s-a dedicat pe deplin acestei misiuni ale sale, organizează mai multe evenimente legate de promovarea diferitor tradiții iar acestea deja au o amploare destul de mare și au devenit cunoscute în toată România.

Unii învinuiesc CALM-ul ca ar fi un promotor al unirii, inclusiv prin prezența primarilor la Săpânța alții, dimpotrivă, vă acuză că sunteți antiunioniști…

Viorel Furdui: Cred că se exagerează atunci când se vorbește despre asemenea lucruri, în asemenea situații. Este bine cunoscut faptul că Congresul Autorităților Locale reprezintă absolut toate autoritățile locale, cu diferite viziuni. Obiectivul CALM nu are nicio tangență cu domeniul politic. Dacă vorbim despre cultură, istorie, tradiții, limba română, atunci nimeni nu mai poate contesta că nu sunt aceleași. Participând la asemenea evenimente ne îmbogățim spiritual, ne facem cunoscute tradițiile și obiceiurile care există în regiunile noastre, facem acest schimb de experiență, de valori culturale care ne permit să privim cu încredere în viitor, mai ales că am ajuns în secolul XXI și trebuie să ne debarasăm de foarte multe clișee impuse, care doar au dăunat unor relații firești. Noi demult trebuia să ne focusăm pe alte chestiuni, iar istoria, tradiția, limba să nu fie folosite în scopul dezbinării populației. Dimpotrivă, noi trebuie să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor ce ne unesc, iar acestea sunt mult mai multe decât cele ce ne dezbină.

Unii primari la primul mandat prezenți astăzi la Săpânța spuneau că de când dețin această funcție sunt pentru prima dată în România, deși au trecut 3 ani de  când au fost aleși.

Viorel Furdui: Îmi amintesc că acum 7-8 ani existau foarte mulți primari care nu fuseseră niciodată în România, inclusiv din cauza unor prejudecăți sau clișee ideologice care erau înrădăcinate în conștiința noastră. Cred că în ultimii 4-5 ani se atestă un proces masiv de trecere a Prutului, din partea dreaptă în partea stângă și invers, nu doar a primarilor, dar și a colectivelor artistice, a diferitor categorii de funcționari, ceea ce nu este nimic altceva decât o revenire la niște lucruri firești, care ne ajută să ne modernizăm, să ne afiliem cu adevărat la spațiul european de valori, de culturi, de atitudine, de relații între oameni, între state, între regiuni, ș.a.m.d.

Prezentă la evenimentul de la Săpânța este și Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, cu care CALM-ul are o colaborare foarte bună…

Viorel Furdui: Cred că și prezența Dnei Mariana Gâju, primarului comunei Cumpăna, județul Constanța este simbolică. Dumneaei este cunoscută ca un mare promotor al culturii și valorilor tradiționale românești. Este simbolic și faptul că datorită cooperării foarte strânse cu Asociația Comunelor din România, condusă de Emil Drăghici, primarul de Vulcana Băi, Dâmbovița, noi am reușit să creăm Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova, prin intermediul căruia ne-am propus să intensificăm relațiile între diverse sate, comune din România și Republica Moldova, să creăm condiții pentru cât mai multe autorități de a încheia acorduri de colaborare, parteneriate, cât mai mulți cetățeni din Republica Moldova să poată participa la diferite evenimente din România, copiii să poată vizita cât mai multe locuri istorice. Deja se observă rezultate foarte bune, doar datorită Dnei Mariana Gâju, într-o scurtă perioadă de doi-trei ani, sute, poate chiar mii de copii din Republica Moldova au reușit să vadă marea, să cunoască locuri foarte frumoase și să se întoarcă cu alte impresii despre România, despre oamenii de acolo.

Această colaborare va continua cu o vizită de studiu a femeilor-primar din Republica Moldova la Mamaia, în luna septembrie, curent.

Viorel Furdui: Recent am primit o invitație din partea Dnei Mariana Gâju pentru 40 de femei-primar ca să participe la o conferință destul de importantă, ce va avea loc la Constanța, luna aceasta. Evenimentul este organizat de Liga Femeilor-Primar din cadrul Asociației Comunelor din România. Acolo vor fi discutate mai multe chestiuni importante legate de administrația publică, de ajustarea legislației din APL din Republica Moldova și România la standardele europene. Este încă un exemplu de lucruri concrete și utile pentru toți cei care participă la asemenea evenimente, care dau roade anume datorită faptului că există această relație strânsă de cooperare între CALM și ACoR.

Vă mulțumim!

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare