În data de 10, 11 și 13 noiembrie, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), cu suportul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova și Proiectul GIZ de Modernizare a Serviciilor Publice Locale, petrece o serie de instruiri pentru membrii săi cu genericul ”Integrarea dimensiunii de gen în serviciile publice locale”, în cadrul cărora edilii sunt informați despre modalitățile de integrare a dimensiunii de gen în procesul de luare a deciziilor la nivel local, în strategiile de dezvoltare locală și în proiectele de dezvoltare locală. Astfel,  reprezentanții APL fac cunoștință cum pot să lanseze inițiative pozitive, asigurând un acces și o participare egală, prin prisma dimensiunii de gen.

În debutul seminarului, expertul CALM, Irina Luncașu, a salutat participanții și le-a prezentat o scurtă incursiune în conceptele și metodele dimensiunii de gen. Luncașu a menționat că implicarea tuturor cetățenilor, fără discriminare sau neglijare de orice gen, poate reprezenta un suport important pentru localități. Având un potențial încă neexploatat, femeile pot să oferi comuntății experiența și priceperea lor. Rămâne de făcut un apel porivit către ele.

În continuare, Irina Caisîn, reprezentant al Direcției de Politici de asigurare a egalității între femei si bărbați a MPSF a expus participanților principalele aspecte ale cadrului legal național în ceea ce privește dimensiunea de gen. În acest sens, autoritățile au adaptat și continuă să adapteze normele naționale la standardele europene, asigurând astfel un echilibru în societate.

Un adevărat transfer de informații a fost realizat de Ludmila Malcoci, expert național, dr. hab. Sociologie, care, într-o manieră interactivă, a informat participanții cum să abordeze în cel mai corect și eficient mod dimensiunea de gen în  implementarea proiectelor de infrastructură, în planurile de dezvoltare socio-economică și în procesul de luare a deciziilor la nivel local. De asemenea, un accent preponderent a fost pus pe importanța componentei comunicaționale, unica în stare să asigure transparența proiectelor, deciziilor, dar și accesul la informațiile de interes public. Primarii  au participat activ la discuții și au explificat prin situații reale din localitățile pe care le gestionează importanța acestor deziderate. 

Egalitatea de gen este un aspect indispensabil în planificarea locală, elaborarea bugetului, luarea deciziilor la nivel local, prestarea serviciile publice, implicarea cetăţenilor, scrierea propunerilor de finanţare către diverşi donatori, etc.

Instruirile sunt realizate de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, cu suportul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova și Proiectul GIZ de Modernizare a Serviciilor Publice Locale



































































Imprimare