Joi, 25 octombrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Word Learning și Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii au organizat Forumul „Dezvoltare Economică și Implicare Civică în localități mici și mijlocii.

În cadrul reuniunii, reprezentanți ai APL din Republica Moldova și SUA au pus în discuție aspecte privind dezvoltarea rurală și antreprenoriatul, îmbunătățirea serviciilor pentru cetățeni, identificarea oportunităților economice în localitățile rurale, micro-finanțarea și sistemele de credit, dar și soluțiile privind participarea cetățenească la activitățile comunității.

Martin McDowel, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice al Ambasadei SUA în Republica Moldova a menționat că evenimentul de astăzi este un simbol al intensificării cooperării noastre. „Este o dovadă a faptului că există susținere din partea Ambasadei SUA pentru dezvoltarea aportului societății civile din Republica Moldova, inclusiv la nivel local. Cunoașteți că un grup de primari au mers în luna mai a anului curent în multe state din America, deoarece noi credem că este util să facem acest schimb de experiență a oamenilor din orașele mici și să vedem cum putem face ca cetățenii din Republica Moldova să se implice mai mult.

În cadrul unui interviu pentru calm.md, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice al Ambasadei SUA a menționat că Guvernul SUA este interesat să găsească parteneri la nivel local, acolo unde există probleme actuale.. „Cooperarea cu autoritățile locale este printre prioritățile Ambasadei, inclusiv prin intermediul Agenției de Dezvoltare. Din păcate, există probleme la capitolul încredere în autoritățile publice și în instituțiile din Republica Moldova.

Cât privește activitatea CALM, Martin McDowel a menționat că este foarte important să recunoaștem că nu toate soluțiile se regăsesc la Chișinău și că este posibil să rezolvăm problemele comunităților acolo, la nivel local.

Larisa Voloh, primar de Palanca, Ștefan Vodă, președinta rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM  a fost de părere că este foarte importantă reuniunea în cadrul acestui Forum a experților din SUA, Ungaria, a reprezentanților APL, dar și ai societății civile americane în această perioadă de criză prin care trece Republica Moldova,  de afirmare a spiritului democrației, de implementare a unor reforme. „În aceste condiții avem nevoie și mai mult de sprijinul partenerilor de dezvoltare, atât ai UE, cât și ai SUA. SUA mereu ne-a susținut pe calea democratizării și a implementării reformelor, consolidării statului de drept, a societății civile, dar și în implementarea proiectelor de dezvoltare locale.

Ersilia Qatrawi, primar de Ștefănești, Ștefan Vodă este una dintre cele 10 femei primari care în luna mai a anului curent au mers într-o vizită de studiu în SUA. „Pe durata celor două săptămâni am reușit să vizităm mai multe primării ce deservesc o populație de la 9.200 și până la 60 000 de locuitori. Am văzut cum funcționează administrația publică locală de nivelul I. În contextul în care în Republica Moldova se pune accent pe reforma teritorială, am observat că în SUA există primării și cu 900 de cetățeni, accentul fiind pe regionalizarea serviciilor. De exemplu, trei-patru orășele mici au servicii comunitare comune. De asemenea, a fost interesant să aflu că judecătorii municipali sunt numiți de către Consiliu local. Am întrebat un  judecător de ce principii se conduc atunci când emit o sentință, iar răspunsul a fost că e mai bine să rămână în libertate 10 persoane nevinovate, decât o singură persoană să fie condamnată, lucru puțin diferit de ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.

Emanoil Scânteianu, primarul satului Peciște, Rezina a afirmat că experiența APL din SUA privind implicarea cetățenilor este utilă, doar că aceasta este greu de aplicat și în satele noastre, deoarece cei mai activi cetățeni pleacă să muncească la oraș sau peste hotare, iar cei care rămân sau sunt în vârstă, sau nu nu sunt prea interesați de ce se întâmplă.

Ala Guzun, primarul comunei Bilicenii Vechi, Sângerei a menționat că Ambasada SUA i-a oferit oportunitatea de a-și vedea un vis realizat – cel de a ajunge în America. „Am avut posibilitatea să observ cum muncesc APL din SUA pentru prosperarea localităților, pentru ca cetățenii să aibă servicii de calitate. Experiența și ideile preluate de acolo m-au ajutat, probabil, să fiu parte a Programului „Comunitatea Mea. Nu vreau să critic pe nimeni pentru că nu am dreptul, dar vreau să spun că astăzi Republica Moldova, inclusiv Bilicenii Vechi necesită să sporească calitatea serviciilor prestate cetățenilor. În vârful piramidei din toate instanțele trebuie să fie cetățeanul, iar noi toți să lucrăm pentru el.  Probabil și cetățeanul va conștientiza atunci că el tot este important pentru localitate și va contribui la îmbunătățirea aspectului acesteia.

Svetlana Racu, primarul comunei Bocșana, raionul Criuleni susține că avem multe de învățat de la americani în ceea ce privește implicarea civică, dar și dezvoltarea localităților rurale. „Mi-aș dori un acord de parteneriat cu APL din SUA, deoarece asemenea cooperări aduc beneficii în folosul comunității, avem și oportunități de accesare a fondurilor.

Ina Ciubotaru, primarul satului Viișoara, raionul Edineț afirmă că în SUA există o descentraliare totală. „Fiecare stat are legile sale și își face programul său, în funcție de necesități. Cel mai mult m-a impresionat în SUA nivelul de dezvoltare al societății civile. Oamenii lucrează pentru comunitate fără bani. Noi mai avem mult până vom ajunge la un asemenea nivel.

Departamentul de Comunicare al CALM





































































Imprimare