În unitățile administrativ-teritoriale care dispun de Plan urbanistic general și Regulament local de urbanism aprobate, a devenit posibilă înregistrarea simplificată a unor tipuri de bunuri imobile în registrul bunurilor imobile.
În conformitate cu prevederile art. 387 alin. (4) și alin. (5) din Codul urbanismului și construcțiilor nr. 434/2023 (au intrat în vigoare la 30.01.2024), în cazul lucrărilor de construcții executate după anul 1996, în lipsa sau cu încălcarea autorizației de construire și/sau a documentației de proiect, și în condițiile în care depășirea termenului de prescripție nu mai permite aplicarea sancțiunilor, casele de vacanță construite pe terenurile întovărășirilor pomicole, precum și casele individuale, pentru una sau două familii, și anexele gospodărești ale acestora pot fi înregistrate în Registrul bunurilor imobile după cum urmează:
- a) pentru casele de vacanță cu cel mult două etaje, construite pe terenurile întovărășirilor pomicole, și pentru casele individuale cu cel mult un etaj, situate în localitățile urbane și rurale – în baza declarației, autentificate notarial a proprietarului construcției de răspundere personală privind corespunderea construcției cu cerințele fundamentale prevăzute de actele normative și privind asumarea răspunderii pentru asigurarea integrității acesteia pe durata termenului de exploatare, precum și în baza acordului, autentificat notarial, al vecinilor în cazul nerespectării retragerilor normative de la limitele terenului.
Formularul declarației este aprobat prin anexa nr. 22 la Instrucțiunea aprobată prin ordinul Directorului general al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru și poate fi accesată aici:
https://www.legis.md/UserFiles/Image/RO/2024/mo177-180md/an22_34md.doc).
- b) pentru casele individuale cu cel mult două etaje, situate în localitățile urbane și rurale – în baza declarației de răspundere personală a proprietarului construcției privind corespunderea construcției cu cerințele fundamentale prevăzute de actele normative și privind asumarea răspunderii pentru asigurarea integrității acesteia pe durata termenului de exploatare (anexa nr. 22 la Instrucțiunea aprobată prin ordinul nr. 07/2015). Declarația în cauză este însoțită de certificatul privind edificarea construcției, emis de către autoritatea administrației publice locale, cu privire la încadrarea bunului imobil în prevederile planului urbanistic general și ale regulamentului local de urbanism al localității (respectarea regimului pe verticală, modul de folosință a obiectivului, a CUT-ului și a POT-ului), precum și de acordul, autentificat notarial, al vecinilor, în cazul nerespectării retragerilor normative de la limitele terenului.
Formularul certificatului este aprobat prin anexa nr. 23 la Instrucțiunea ARFC nr. 07/2015 (în vigoare din 18.04.2024 și poate fi accesat aici:
https://www.legis.md/UserFiles/Image/RO/2024/mo177-180md/an23_34md.doc).
Lucrările cadastrale necesare înregistrării bunurilor imobile vor putea fi executate de întreprinderi de stat sau private care dispun de ingineri cadastrali certificați.
Concomitent cu înregistrarea dreptului de proprietate asupra bunului imobil, în Registrului bunurilor imobile se va completa cu notarea:
„Bunul imobil este construit în lipsa sau cu abateri de la documentația de urbanism și/sau normativele tehnice în construcții. Proprietarul poartă răspundere civilă, contravențională sau penală, după caz, pentru eventuale prejudicii cauzate persoanelor terțe pe durata ciclului de viață a construcției respective”. Notarea în cauză nu poate fi radiată pe durata de existență a bunului imobil.
În sensul prevederilor menționate, nu este permisă înregistrarea caselor individuale și a caselor de vacanță în următoarele cazuri:
- a) construcția este executată pe teren cu riscuri de alunecări de teren sau în zone inundabile;
- b) construcția este executată în zonă protejată și nu există acordul autorității care a atribuit statutul de zonă protejată;
- c) construcția este executată în zona de protecție a drumului sau a rețelelor edilitare (inginerești) și nu există acordul entităților responsabile;
- d) construcția este executată pe teren proprietate publică fără acordul proprietarului;
- e) lipsa acordurilor autentificate notarial al vecinilor, în cazul nerespectării retragerilor normative de la limitele terenului.
Prevederile art. 387 alin. (4) se vor aplica pentru o perioadă de doi ani (începând cu 30.01.2024) de la data publicării Codului urbanismului și construcțiilor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.