În perioada 7-8 aprilie, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a organizat la Bălți un seminar în domeniul democrației participative. La eveniment au participat primari și alți reprezentanți ai APL din zona de nord a R. Moldova, asociații obștești, grupuri de acțiune locală etc. Alături de colegii din R. Moldova au fost reprezentanți ai Consiliului Europei, Comisiei Europene, experți din Cehia, Germania, Georgia, Ucraina etc.
În deschiderea evenimentului, primarul municipiului Bălți, vicepreședintele CALM, Alexandr Petcov, a menționat că în ultima perioadă de timp în localitatea sa se organizează tot mai multe evenimente importante, cu impact pentru cetățeni.
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a vorbit despre rolul Consiliului Europei în apărarea democrației locale din R. Moldova, dar și despre importanța asigurării democrației participative la toate nivelurile de guvernare.
Experiența CALM în domeniul democrației participative a fost prezentată de expertul Octavii Ivanov. „Pe parcursul ultimilor 8-10 ani, CALM a implementat diverse proiecte utilizând procesul de bugetare participativă. La rândul lor, autoritățile publice locale, cu ajutorul experților noștri, au avut posibilitatea să implementeze proiecte, fiind finanțate mai multe inițiative de bugetare participativă și incluzivă.”
Potrivit expertului CALM Octavii Ivanov, la Bălți au fost studiate mai multe instrumente participative, unul dintre acestea fiind bugetul participativ. „În mod detaliat a fost studiat bugetul participativ din cadrul școlilor deoarece e foarte bine când cetățenii de tineri sunt familiarizați cu acest proces.”
În cadrul evenimentului a fost creată Academia Regională de Democrație Participativă, instituție ce va reuni autorități publice și reprezentanți ai societății civile. Scopul creării acestei Academii este de a prezenta bunele practici, tendințele și instrumentele în domeniul democrației participative, obiectivul final fiind de a îmbunătăți procesul de politici publice la nivelul APL.
„Un alt obiectiv al creării Academiei Regionale de Democrație Participativă este pentru ca opinia publică să cunoască mai bine standardele Consiliului Europei în domeniul democrației participative, să sporim gradul de implicare civică în luarea deciziilor la nivel local, dar și să cunoaștem mai bine provocările și oportunitățile din cadrul acestui proces. Nu în ultimul rând, se dorește promovarea înțelegerii proceselor decizionale prin implicarea cetățenilor”, a explicat Octavii Ivanov.
Exemple de participare civică au prezentat reprezentanții APL-urilor din R. Moldova, experți din Ucraina și Georgia.
Printre propunerile expuse de participanți la seminar au fost ca bugetele participative să se regăsească în cadrul normativ al R. Moldova, dar și ca un anumit procent din bugetul local să fie gestionat de cetățeni, prin intermediul bugetării participative.