Situația actuală din domeniul descentralizării și autonomiei locale din Republica Moldova a fost subiectul conferinței de presă organizată de CALM, cu ocazia Zilei Autonomiei Locale și a lucrătorilor din APL. Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu și primarul de Puhoi, Petru Frunze, au punctat cele mai arzătoare și stringente probleme din APL, care necesită soluționare rapidă din partea autorităților centrale, astfel încât reforma de descentralizare, desfășurată cu grave amânări și erori, să nu fie compromisă definitiv.
În debutul conferinței, Viorel Furdui a menționat: ”Prin această sărbătoare s-a recunoscut rolul prioritar al APL în toate proceselor care au loc in RM, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea locală. Este o sărbătoare oficială, dar din păcate, și una cu substrat declarativ. Nici data nu este întâmplătoare, pentru că pe 1 februarie 1998, în Republica Moldova a intrat în vigoare Carta Europeană a Autonomiei Locale, un document fundamental, dacă vreți o Biblie, pentru prezentul și viitorul descentralizării și autonomiei locale din Republica Moldova. Din păcate, prevederile acestuia nu sunt asumate pe deplin de autoritățile centrale ale RM. În cadrul Adunării Generale a CALM, actuala conducere a țării a avut ocazia să se informeze despre situația în ceea ce privește starea de lucruri. În mare parte, reprezentanții APL au fost critici față de situația din țară, desconsiderarea rolului APL, a descentralizării, a reformei și a lipsei de viziune din partea guvernării. Situația actuală social-politică și economico-financiară din țară demonstrează foarte clar necesitatea unor schimbări cardinale la nivel de abordări, atitudine și priorități din partea actualei clasei guvernamentale din Republica Moldova. În acest sens, autoritățile publice locale sunt în așteptarea unor acțiuni rapide și concrete în toate domeniile vieții sociale, pentru ca cetățenii din Republica Moldova să resimtă beneficiile reformelor respective. Lipsa de voință politică, finalitate și tărăgănarea în implementarea reformelor din domeniul descentralizării, dezvoltării economice, sociale, a justiției, luptei cu corupția etc. – sunt inadmisibile și NU mai pot fi tolerate.”
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a reiterat că reforma administrației publice, descentralizarea, consolidarea autonomiei locale și dezvoltarea regională trebuie să fie printre primele priorități ale Parlamentului și Guvernului: „Trebuie să existe o instituție care să se ocupe de administrația publică și dezvoltarea regională, iar conducătorul acestei instituții trebuie să dețină funcția de viceprim-ministru, pentru a avea autoritatea și capacitatea instituțională necesară pentru a realiza procesul de descentralizare și toate reformele extrem de complexe din domeniul dat.”
Potrivit lui Furdui, Legislativul trebuie să adopte în regim de urgență legile ce se referă la administrația publică: „Adoptarea în variantă finală a unui șir de proiecte de legi care se află acum în Parlament este prioritară. Acest lucru ar permite accesul autorităților locale la Curtea Constituțională, dreptul autorităților locale de a schimba destinația terenurilor agricole, acordarea statutului de agent constatator primarului și posibilitatea de a aplica amenzi, inclusiv în domeniul salubrizării, construcțiilor ilicite, parcărilor ilegale, gestionării resurselor naturale”.
Reforma administrației publice, descentralizarea și dezvoltarea regională – acestea trebuie să fie prioritățile actualei guvernări. Este convingerea aleşilor locali, care, în cadrul Adunării Generale, au adoptat şi o declarație în care punctează problemele existente şi propunerile pentru guvernanţi.
”Anul acesta am demonstrat că nu este nevoie de dădăcire. Toţi primarii, consilierii s-au trezit că au nişte necesităţi obiective, nu pur şi simplu dorinţă de a face ceva, sunt necesităţi obiective de a spori veniturile locale, de a gestiona mai eficient fiecare bănuţ pentru a realiza ceva. Noi dorim, şi ne-am convins că avem dreptate, să realizăm o autonomie locală eficientă, adevărată.”, a menționat Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia.
Primarii au spus că nu mai sunt dispuşi să cedeze şi că vor merge până în pânzele albe pentru a se face auziţi: ”În cazul în care se va întâmpla acest fapt până la alegeri, atunci ne vom comporta şi noi ca şi ei. Vom solicita cetăţenilor să nu voteze acele partide care, cât au fost la guvernare sau în opoziţie, nu s-au implicat în soluţionarea problemelor necesare. Fiecare cetăţean îşi doreşte ca impozitul achitat de el să fie văzut modul de valorificare a acestor bani!”, a declarat Petru Frunze, primar de Puhoi.
Săptămâna trecută, reprezentanţii administraţiei publice locale s-au întâlnit cu premierul Pavel Filip. Atunci, şeful executivului i-a îndemnat să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv cu autorităţile centrale, astfel încât să poată fi găsite soluţii rapide pentru toate problemele existente.