Zi importantă pentru Republica Moldova. Parlamentul European a ratificat, cu puţin timp în urmă, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Înainte de a fi supus votului, mai mulţi parlamentari europeni au susţinut discursuri prin care au relevat importanţa acestui document pentru procesul de modernizare şi integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Legislatorii europeni au relevat faptul că ţara noastră trebuie să implementeze mai multe reforme, să asigure un stat de drept, să combată corupţia, să asigure condiţii pentru atragerea investiţiilor. Acordul de Asociere va asigura un nivel de trai mai înalt pentru cetăţenii Republicii Moldova şi un pas important pentru procesul de integrare europeană, au declarat parlamentarii europeni.

„Este nevoie să continuăm să susţinem cu tărie Republica Moldova, astfel ca acest stat să se apropie şi mai mult de UE. Să transmitem mesaje clare la Chişinău că este nevoie de a spori reformele după alegerile. Acum să ne concentrăm pe implementarea acestui acord care conţine un program ambiţios de reforme. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea beneficii importante. UE nu va abandona RM în această perioadă dificilă din regiune. Reiterez susţinerea UE pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat Comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn.

Înainte de procesul de votare mai mulţi legislatori europeni au susţinut discursuri.

 „Cunosc oamenii de acolo, instituţiile de acolo. Am fost de zeci de ori la Chişinău şi la Tiraspol. Este vorba de ruperea de comunism care este foarte grea. Trebuie să-i ajutăm şi să fim lângă ei. Este primul pas mare pentru ceea ce urmează: integrarea în UE. Stabilitatea RM este necesară pentru UE şi pentru oamenii din RM. Ceea ce se întâmplă azi în Europa, având în vedere agresiunea Rusiei, care şantajează RM, este necesar să fim lângă RM pentru a consolida democraţia şi a ajuta oamenii din aceste ţări să se rupă de o perioadă de dictatură foarte urâtă”, a declarat Monica Macovei, din Grupul Partidului Popular European.

„Republica Moldova doreşte să trăiască fără presiuni din partea Rusiei. Unele voci pe care le-am auzit astăzi aici sunt voci care reprezintă interesele lui Putin. Am auzit vocea Moscovei în această plenară. Este tipic ca extrema dreaptă şi comuniştii să exprime”, a menţionat Kazimierz Michal Ujazdowski, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

„Este un pământ aflat la mii de kilometri de Bruxelles. Este plin cu viţă de vie şi crame în care stau vinuri foarte vechi şi foarte bune. Le ţin sub pământ pentru că au trecut pe acolo multe războaie.  Istoria a fost nedreaptă cu ei. Acolo se nasc şi trăiesc oameni talentaţi şi deştepţi şi la fel de normali şi competenţi ca cei care trăiesc aici în UE. Acolo există o aşteptare uriaşă în legătură cu Republica Moldova. Fiecare mână întinsă către ei este o faptă bună”, a declarat legislatorul Mircea Diaconu, din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

„Ne-am deprins să asociem RM şi Ucraina. RM este mai avansată din punct de vedere legal şi mai stabilă politic chiar şi faţă de alte ţări din Balcani. Este frustrant şi nedrept pentru moldoveni să le asociem. RM trebuie separată de vecinii din Est”, a spus Cristian Dan Preda, din Grupul Partidului Popular European.

„Sărbătorim o dată foarte importantă pentru RM şi UE. Ratificarea acestui acord va transmite un mesaj – UE îşi respectă angajamentele în ciuda relaţiei dificile cu Rusia. Aceste ţări din estul Europei aleg un alt drum, unul mai democratic. Este vorba de un nivel de trai ridicat, de democraţie, de economie stabilă. Felicit Republica Moldova pentru că alege drumul păcii şi al integrării europene”, a declarat Zigmantaş Balcytis, din grupul Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor.

„RM este o ţară de care noi ne apropiem. Nu trebuie să permitem divizarea continentului european într-o Europa liberă şi un grup de ţări care se găsesc sub regim străin. Ne asumăm responsabilitatea şi suntem interesaţi de viitorul acestei ţări”, a adăugat şi polonezul Adam Szejnfeld, din Grupul Partidului Popular European.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost semnat în vara anului curent, pe 27 iunie, la Bruxelles. Până în prezent, Acordul de Asociere a fost ratificat de parlamentele a şapte ţări membre UE: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Slovacia. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere la 2 iulie curent.

Precizăm că documentul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de Parlamentele celor 28 de state membre ale Uniunii Europene şi aprobat de Parlamentul European.

Până în prezent, Acordul de Asociere a fost ratificat de parlamentele a șapte țări membre UE: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta și Slovacia.

Imprimare