4 martie 2016 poate fi considerată zi istorică pentru procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale din Republica Moldova. În această zi, Parlamentul a făcut un pas real și concret în domeniul descentralizării, prin adoptarea în lectura finală a Legii nr.2474 prin care toate consiliile locale/raionale din Republica Moldova au dobândit dreptul de a se adresa la Curtea Consituțională și de a schimba destinația terenurilor agricole, în limitele legii. Astfel, la 18 ani de la intrarea în vigoare pentru Republica Moldova a Cartei Europene a Autonomiei Locale adoptate de Consiliul Europei, s-a finalizat procesul de implementare și asigurare efectivă a implementării prevederilor art. 11 al Cartei care prevedea că: ”Colectivităţile locale trebuie să dispună de un drept jurisdicţional de recurs pentru a asigura liberul exerciţiu al competenţelor lor şi respectul principiilor de autonomie locală care sunt consfinţite în Constituţie sau în legislaţia internă.”
De asemenea, prin adoptarea acestei legi, a fost îndeplenită una din recomandările importante ale Consiliului Europei, din domeniul descentralizării și democrației locale, adoptate încă în 22 martie 2012, dar care până în prezent rămânea nerealizată.
Potrivit reprezentanților Congresului Autorităților Locale (CALM), acest eveniment are la bază o etapă lungă de negocieri cu cei de care depindea aprobarea Legii.
În context, directorul CALM Viorel Furdui, a menționat: ”Este un rezultat a unui efort conjugat și de mai mult timp al tuturor celor care înțeleg importanța și locul descentralizării reale în modernizarea cu adevărat a Republicii Moldova. Este o victorie a bunei credințe, rațiunii din partea Parlamentarilor și insistenței tuturor APL, care s-au implicat și au realizat, umăr la umăr, o adevărată revoluție în domeniul descentralizării! Deși a fost votată greu și din a doua încercare, totuși este un semn de schimbare a mentalității și atitudinii în cadrul clasei politice și guvernamentale față de problemele comunităților locale și domeniul descentralizării. Este un semnal pozitiv adresat atât pe intern tuturor reprezentanților APL care așteptau de mulți ani această lege și acțiuni concrete care să confirme declarațiile și promisiunile actualei clase guvernamentale din domeniul dat. De asemenea, este un semnal pozitiv, pe plan extern, deoarece descentralizarea și autonomia locală, de rând cu justiția și lupta cu corupția, sunt domenii cu restanțe mari în realizarea reformelor reale. Este un pas strategic concret și extrem de important pe domeniul descentralizării și fortificării puterii locale. Pas care deschide ușa altor acțiuni importante și necesare care urmează a fi realizate în continuare în domeniul dat. Mai mult ca atât, suntem convinși că progresele în domeniul descentralizării și reformei administrației publice, sunt acele schimbări de sistem vitale și extrem de importante pentru aducerea schimbărilor și progrese în alte domenii care-și așteaptă reformele de ani de zile”.
În rezultatul adoptării Legii nr. 2474, va crește gradul de autonomie locală, iar autoritățile locale vor beneficia de instrumente reale în ceea ce privește dezvoltarea economică a comunităților administrate și apărarea mai efectivă a drepturilor și intereselor sale legitime.