Sute de primari și alți reprezentanți ai administrației publice locale din toate regiunile Republicii Moldova s-au reunit la Chișinău cu prilejul Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală. Alături de ei au fost reprezentanții autorităților publice centrale și partenerii de dezvoltare.
În mesajul său de felicitare, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că progresul semnificativ în procesul de integrare europeană se datorează, inclusiv implicării autorităților publice locale. „Guvernul pe care îl conduc a reușit să soluționeze mai multe probleme care au fost neglijate ani la rând. În același timp, am lansat programe care generează dezvoltare în fiecare sat sau oraș”, a declarat prim-ministra.
Președinta Comisiei parlamentare administrație publică, Larisa Voloh, a afirmat că în ultima perioadă de timp, Parlamentul a aprobat inițiative legislative care au drept scop soluționarea mai multor probleme neglijate în ultimii 30 de ani.
„Ne dorim să construim localități prospere, să oferim locuitorilor oportunități de muncă și acces la servicii de calitate, vrem ca oamenii să rămână acasă, iar cei plecați să revină, să investim în dezvoltarea durabilă a localităților și să avem funcționari publici motivați”, a spus Larisa Voloh.
Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primară de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a salutat reluarea dialogului instituționalizat în cadrul Comisiei Paritare pentru Descentralizare și grupurilor de lucru sectoriale. „Ne bucurăm că atmosfera în APL s-a schimbat, dar mai sunt cazuri când primarii sunt supuși presiunilor. Nu îmi imaginez ce a fost în sufletului primarului municipiului Hâncești și a familiei acestuia când mascații au venit la el acasă. Pentru a recurge la asemenea acțiuni trebuie să existe dovezi incontestabile că un ales local a încălcat legea.” Printre alte probleme scoase în evidență de Tatiana Badan au fost salariile mici și politica de cadre în APL, necesitatea reformării autorităților publice locale de nivelul II, fără de care nicio reformă a APL nu va fi posibilă și va rămâne inserată doar pe paginile unei noi Strategii, necesitatea impulsionării procesului de descentralizare financiară, patrimonială, administrativă etc.
Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru, a constatat că aleșii locali finalizează acest mandat cu rezultate remarcabile, deși ultimii trei ani au fost marcați de multiple crize. „Am ieșit învingători din aceste crize grație conștientizării de către toți că suntem cetățeni ai acestui stat.”
În luarea sa de cuvânt, Ala Guzun, primară de Bilicenii Vechi, Sîngerei, a subliniat faptul că primarii înțeleg cel mai bine care sunt greutățile cetățenilor, dar și ale administrației publice locale. Potrivit primarei de Bilicenii Vechi, salariile în APL sunt mizere și lipsesc politicile statului care ar susține aleșii locali atunci când aceștia ajung la vârsta de pensionare.
Primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov, a salutat parteneriatul dintre guvernare și autoritățile publice locale, în beneficiul cetățenilor. „De la ADR Nord am obținut 16 milioane de lei pentru orașul Sângerei, 1 milion de lei am obținut în cadrul Programului „Satul European”, 1 milion din partea SUA, prin intermediul Programului „Comunitatea Mea, peste 6 milioane de euro va investi Banca Europeană pentru renovarea drumului central din orașul Sângerei. Este minunat că avem pace în R. Moldova și ne bucurăm pentru acest lucru.”
Potrivit lui Victor Petrioglu, primarul orașului Vulcănești, de ani de zile se vorbește despre faptul că este nevoie de reforme, dar nimeni încă nu a avut curajul să le realizeze. „Din 1996 lucrez în APL, din 2007 particip la diverse conferințe și tot vorbim despre aceste probleme dar nu putem depăși etapa când acestea să fie soluționate. Reformele trebuie realizate pentru ca finanțele publice să fie protejate, să nu fie utilizate în funcție de interesele unor partide politice.” Potrivit alesului local, pentru a realiza reforme adecvate este nevoie de a auzi problemele care sunt în comunități, pentru că majoritatea primăriilor au probleme comune.
Marcel Bobeica, primarul comunei Gangura, Anenii Noi, a reiterat necesitatea continuării procesului de descentralizare. „Doar în comuna noastră ratăm aproximativ un milion de lei anual deoarece bunurile nu sunt delimitate. Avem agenți economici care gestionează sute de ha în comunitățile noastre dar, din păcate, nu au înregistrate nici filiale, nici reprezentanțe și primăriile nu primesc nici un leu în rezultatul activității acestora, cu excepția impozitului funciar.” Marcel Bobeica a constatat că o cotă parte din impozitul din activitatea de întreprinzător trebuie să ajungă în bugetele locale, pentru a putea cu adevărat să dezvoltăm localitățile noastre.
Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, vicepreședinte al CALM a atras atenția la unele prevederi ale Strategiei de reformă. „Este un document în care regăsim foarte multe prevederi în beneficiul APL și care ar fi conținut, probabil, mult mai multe dacă la etapa de elaborare a acestui document ar fi fost consultat pe larg cu colegii noștri din CALM.” Vicepreședintele CALM a reiterat necesitatea consolidării finanțelor publice locale. „În România comunitățile locale au cote părți din impozitul pe venit al întreprinderilor, inclusiv a celor municipale, fondate de autoritatea publică locală. Asemenea cote trebuie să ajungă și în APL din Republica Moldova, pentru întărirea capacităților APL.”
Evenimentul a fost organizat de Guvern, cu susținerea partenerilor de dezvoltare din cadrul Programului USAID „Comunitatea Mea”, Proiectului „Mă Implic” al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).