Parteneriatul Estic este o dimensiune specifică politicii europene de vecinătate și  are drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Securitatea, stabilitatea și prosperitatea, democrația și statul de drept în Europa de Est și Caucazul de Sud reprezintă o prioritate pentru UE. La 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, la Vilnius, Lituania a avut loc forumul liderilor locali. David Melua, directorul executiv al Asociației Autorităților Locale din Georgia a explicat care sunt oportunitățile autorităților locale din statele-membre ale Parteneriatului Estic.

Forumul de la Vilnius înseamnă trasarea unor noi obiective pentru asociațiile autorităților locale?

David Melua: Pentru noi acest eveniment este o oportunitate de a afla cum se dezvoltă autoritățile locale, care este etapa de implementare a descentralizării, ce face în această privință Uniunea Europeană, dar și care sunt rezultatele memorandumului semnat în 2014 de Georgia, Ucraina și Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Acest memorandum prevede și dezvoltarea locală și regională. Forumul liderilor locali UE-Parteneriatul Estic este o platformă unde putem face schimb de informații și experiență, sigur că putem identifica și unele obictive noi.

În afara experienței acumulate în cadrul acestul Parteneriat Estic, există și niște programe ale Uniunii Europene ce contribuie la dezvoltarea locală…

David Melua: Există programe ale Uniunii Europene pentru autoritățile locale. Avem Convenția Primarilor care are ca obiectiv protejarea mediului înconjurător și diminuarea emisiilor de CO 2 în atmosferă. Un alt program este Primarii pentru Creșterea Economică, care finanțează dezvoltarea social-economică a municipalităților. Sunt și programe implementate de Uniunea Europeană în fiecare țară. În Georgia acest angajament presupune 60 milioane de euro care ajung direct în regiunile țării noastre, în susținerea municipalităților privind dezvoltarea locală. Dialogul nostru cu Uniunea Europeană este și despre aceste programe.

CALM și Asociația Autorităților Locale din Georgia au o bună cooperare…

David Melua: Colaborarea noastră a început în 2010, iar cu timpul s-a extins pe diverse domenii și programe. Cooperăm în cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, dar și în baza memorandumului semnat la Kiev în 2014, ne întâlnim destul de des și avem un dialog permanent privind susținerea autorităților locale.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare