Ștefan Vlas, deputat în Parlamentul RM din partea Partidului Liberal și Iurie Țap, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova au fost invitații emisiunii Vocea Administrației Locale din 20 ianuarie, curent. Ambii deputați au o experiență bogată în calitate de primari, cunoscând foarte bine gustul acestei pâini. Cei doi aleși ai poporului au vorbit despre autonomia locală, descentralizare, Legi, strategii și planuri de acțiuni pentru APL.
Întrebați cum au finalizat anul 2017, Iurie Țap a răspuns: „Am insistat pe punerea în aplicare a prevederilor strategiei de descentralizare, a strategiei de reformă a APL. Din păcate, nu s-au realizat prevederile legale privind creșterea veniturilor proprii ale APL.
Ștefan Vlas consideră că nu prea avem cu ce să ne lăudăm, deoarece au fost făcuți doar câțiva pași mici în privința descentralizării Fondului Rutier. „Ambițiile au fost mari, dar nu am reușit să obținem ceea ce ne dorim pentru reforma și descentralizarea APL, ceea ce avem ca obiectiv pentru anul care a început. Cu toate acestea, într-un an electoral, nu știm dacă va fi auzită guvernarea locală. Prevăd că 2018 va fi un an dificil.
Iurie Țap este de părere că nu doar anul acesta este unul deosebit, ci și anul viitor, când vom avea alegeri locale. „În Articolul 112 din Constituție se spune că APL, prin care se realizează autonomia locală, sunt primarii și consiliile alese. Astfel, primarii sunt obligați să apere autonomia locală, deoarece autonomia este a colectivității locale. Din momentul în care cetățenii te-au ales, tu ești obligat să-i reprezinți, acest lucru rezultă din principiul suveranității. Atunci când cetățenii te-au ales, ți-au transmis și puterea pe care ei o dețin. Reieșind din cele menționate, primarii trebuie să fie mai combativi pentru a obține veniturile proprii, așa cum prevede și Planul de acțiuni. Să vă dau un exemplu: După ninsorile din ultimele zile, mai multe localități au rămas înzăpezite, pentru că veniturile proprii ale APL sunt de circa 10%, aproape 90% sunt transferuri cu destinație specială. Astfel, primarul nu are bani să asigure curățarea drumurilor pe timp de iarnă și oamenii au rămas blocați în localitățile lor, li s-au dat peste cap toate planurile și se confruntă cu probleme serioase. Iată de ce trebuie să punem în aplicare Strategia de descentralizare, așa cum prevede Carta europeană, în cazul în care vorbim despre vectorul european și statul de drept. Oamenii vor rămâne în pierdere dacă această autonomie nu va deveni realitate.
Deputatul Iurie Țap a amintit că încă în primăvara anului trecut, în cadrul comisiei de specialitate a vorbit despre audieri pe marginea implementării Strategiei și Planului de acțiuni, pentru ca în lunile mai, iunie, atunci când se începe elaborarea politicii bugetar-fiscale, să fim pregătiți. „Am avut mai multe ședințe atunci, am revenit și toamna la acest subiect, doar că acest lucru nu se dorește, nu vor să crească veniturile. Noul sistem al finanțelor publice scoate APL de sub influența politicului, iată de ce acesta nu este implementat.
Potrivit lui Ștefan Vlas, daca descentralizarea nu va avea loc, ziua de mâine a RM va fi pusă în pericol, deoarece depopularea satelor și orașelor ia amploare.