Autoritățile Publice Locale nu pot soluționa problema câinilor fără stăpân. Care este soluția?

După independență, Autoritățile Publice Locale (APL) au fost delegate să soluționeze problema câinilor fără stăpân. O lege adoptată încă în 2000 reglementează acțiunile care trebuie întreprinse în acest scop: monitorizarea și capturarea maidanezilor, izolarea în centre speciale, examinarea de către medicul veterinar, vaccinarea împotriva rabiei, sterilizarea și eutanasierea câinilor agresivi. Dintre toate aceste măsuri, APL își permite doar să vaccineze o parte dintre maidanezi împotriva rabiei și, în foarte puține cazuri, să-i sterilizeze. Avem situația respectivă deoarece legea nu prevede surse financiare pentru asemenea activități și nu stabilește autoritatea responsabilă de gestionarea întregului proces.

Între timp, numărul câinilor fără stăpân este în creștere, fapt care pune în pericol sănătatea publică și mediul ambiant. În același timp, maidanezii devin victime ale agresiunii oamenilor.

Alexandru Morcov, care este expert și coordonator de programe în cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cum poate fi soluționată problema.

În opinia lui Alexandru Morcov, problema câinilor vagabonzi afectează întreaga țară, ca urmare avem nevoie de un program național care să prevadă responsabilități comune pentru toate autoritățile vizate, inclusiv pentru cetățenii de rând, dar și surse financiare pentru implementare.

”APL are competențe proprii și delegate de stat. Multe dintre competențele proprii nu pot fi acoperite din bugetele locale, nu tocmai cele delegate. De aceea, în cazul maidanezilor avem nevoie de un program național, deoarece este o problemă care afectează toată țara. Dacă odată cu transmiterea competențelor către APL, nu vor fi transmiși și banii, nu va fi făcută descentralizarea financiară, nu vor fi stabilite instrumente clare de colectare a taxelor locale –  APL nu va putea face față sarcinilor delegate de autoritățile publice centrale. Avem situația, în unele localități, când taxele locale colectate sunt mult mai mici, decât cheltuielile de colectare”, a relatat Alexandru Morcov.

Potrivit lui Alexandru Morcov, pentru a putea preveni abandonul câinilor și a desfășura acțiunile de capturare, vaccinare și izolare, este nevoie de a implementa, la nivel național, un sistem de monitorizare a acestora.

”Monitorizarea circulației maidanezilor este o acțiune importantă. Soluția optimă ar fi implantarea la câini a dispozitivelor de localizare cu GPS. Realizarea acestei acțiuni, în cadrul unui program național, nu ar fi costisitoare. Ce ține de animalele de gospodărie, anterior a existat un registru al gospodăriilor populației. Toate animalele din curtea oamenilor erau luate la evidență. Trebuie de modernizat acest instrument, pentru ca cetățenii, inclusiv cei care locuiesc în blocuri, să fie obligați să declare pe propria răspundere că dețin animale. În cazul în care vor abandona animalele, vor putea fi trași la răspundere”, e explicat Alexandru Morcov.

APL nu-și permit să înființeze nici aziluri pentru maidanezi. În acest caz, banii nu reprezintă principalul obstacol.

”În prezent, puține APL au planuri urbanistice generale de dezvoltare a localității. Înființarea unor adăposturi pentru animale trebuie însă să fie reglementată de documentația urbanistică. Putem da în arendă teren pentru construcția acestor centre, dar încercați să explicați unui donator că trebuie să plătească ca să facă o donație”, a precizat Alexandru Morcov.

11 copii cu răni grave, provocate de câini, au fost internați în Institutul Mamei și Copilului, pe parcursul anului 2018, potrivit serviciului de presă a instituției. Totodată, un copil a murit de rabie, în iulie 2019, după ce a fost mușcat de un maidanez.

Mai multe detalii despre problema câinilor fără stăpân aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.  

Autor: Maria Dimineț

Fișier audio: Cum guvernele s-au spălat pe mâini în cazul maidanezilor

Imprimare