Mai multe întreprinderi mici și mijlocii înseamnă mai multe locuri de muncă, dar și mai mulți bani în bugetul local.

Asta a înțeles și Valentina Ceauşceac, primărița de Sângereii Noi, raionul Sângerei, care, ajutată de PNUD Moldova, a decis să-și susțină consătenii în ceea ce fac sau au de gând să dezvolte.

„La începutul anului 2015, am fost chemată la primărie pentru a discuta despre dezvoltarea micii mele afaceri”, spune Lilia Coşmari, o locuitoare a satului Sângereii Noi, care dezvoltă o afacere cu flori.

„Timp de cinci ani am reușit să dezvolt şi să investesc în crearea unei sere moderne. Îmi doream mult o extindere, însă nu reușeam să adun banii necesari, deoarece ne aflăm la peste 100 km de capitală – principala piață de desfacere a florilor. Deplasarea presupune costuri mari, iar veniturile care rămân sunt mici. La un moment dat, am ajuns în impas, deoarece nu aveam suficiente resurse financiare şi nu vedeam un parcurs pentru creșterea afacerii. În schimb, eram sigură că trebuie să existe posibilitatea de a-mi dezvolta afacerea”, susține Lilia Coşmari, florăreasa din Sângereii Noi.

Aceeași invitație la primărie a primit-o și Viorel Foșca din același sat. El primise un stup de albine cadou de la tatăl său la aniversarea de 15 ani. Mai mulți ani la rând a descoperit secretele apiculturii, pe care o practica ca un hobby. Producea miere pentru consumul familiei, pentru a oferi mici cadouri pentru rude şi prieteni.

„Am reușit să înmulțesc stupii, dar de câteva ori albinele au murit, deoarece eram la etapa de învățare, dar nu aveam nici utilajul necesar. Lucram cu instrumente foarte vechi pe care le găsisem în pod, rămase încă de la bunelul meu.Niciodată nu m-am gândit să fac din asta o afacere”, zice el.

Alături de acești mici antreprenori au mers la primărie încă alte 40 de persoane.

„De mai mult timp eram siguri că avem nevoie de o platformă de discuții pentru a dezvolta mediul economic la nivel local. Or, businessurile pentru primărie sunt precum combustibilul pentru funcționarea unui motor. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a venit cu un suport pentru primărie în acest sens şi, în comun, am conceput şi aplicat o strategie de dezvoltare a mediului economic în comună”, spune Valentina Ceauşceac, primărița de Sângereii Noi.

Potrivit ei, la prima întâlnire, participanții au fost informați despre oportunitățile de finanțare a businessurilor mici şi startup-urilor.

„De la această ședință am aflat despre oportunitatea de a coopera cu PCDLI, care mi-a oferit instruiri pe parcursul unui an, ghidare în dezvoltarea afacerii, dar şi un suport financiar în sumă de 5 000 de dolari”, rememorează Lilia Coşmari.

Pe parcursul unui an, atât Lilia, cât şi Viorel şi-au înregistrat afacerea, şi-au dublat volumul de producție şi au participat la expoziția internațională „Farmer 2016” unde şi-au promovat produsele.

În așa fel, în localitate a crescut numărul agenților economici, dar şi contribuțiile la bugetul local. „În localitate au apărut noi businessuri conduse de femei. Aceste rezultate bucură foarte mult. Cel mai important este că noi deja vedem un parcurs al dezvoltării economice locale”, se laudă primărița.

De granturi şi de asistenţa PNUD au beneficiat încă 36 de mici antreprenori din mediul rural din R. Moldova, în total 26 de femei și 12 bărbați.

Menționăm că întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă majoritatea covârșitoare, peste 97 la sută din numărul total al afacerilor din Republica Moldova. 80 din toate aceste afaceri sunt concentrate în zonele urbane, iar satele rămân în umbra dezvoltării economice și se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă.

PNUD ghidează primăriile pentru a crește numărul afacerilor mici în satele din R. Moldova.

Imprimare