La 5 mai a avut loc Comitetul de Conducere și Supraveghere al PLATFORMA – Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor CEMR – unii dintre cei mai fideli parteneri ai CALM, prin intermediul cărora stimulăm contribuția guvernelor locale și regionale la politicile UE de cooperare pentru dezvoltare.
Evenimentul este important și în contextul crizelor actuale globale și regionale, inclusiv cele sociale și economice interne. Cu toate acestea, provocări majore sunt criza gazului și inflația, probleme sociale și sărăcie precum și acțiunile militare din Ucraina și criza refugiaților din Republica Moldova.
La Conferința organizată de PLATFORMA au participat peste 50 de reprezentanți ai autorităților locale și asociaților lor naționale din toată Europa, ai Comisiei Europene, responsabili de politica de vecinătate și de extindere a UE, subiect extrem de important pentru statul nostru.
CALM-ul a fost reprezentat de coordonatorul pentru politicile externe Alexandru Osadci. Expertul CALM a explicat că evenimentul s-a desfășura după o perioadă în care a avut loc schimbarea conducerii CEMR, iar crizele din regiunea noastră s-au agravat. „În acest context am avut posibilitatea să vorbim cu reprezentanții Comisiei Europene, inclusiv cu responsabilii de relațiile cu Republica Moldova și Parteneriatul Estic despre provocările cu care se confruntă în această perioadă autoritățile publice locale și populația din Republica Moldova. Mesajul nostru principal a vizat necesitatea avansării pe calea reformelor și finanțărilor pentru dezvoltarea infrastructurii și a proiectelor investiționale.”
Potrivit reprezentantului CALM, acestea sunt două domenii cam neglijate în ultimii doi ani, odată cu apariția pandemiei. „Spre regret, nu prea vedem mari reforme, mai ales în domeniul administrației publice locale. Bani nu vin de la partenerii externi pentru proiecte noi, chiar dacă s-au făcut angajamente serioase în acest sens, iar procesul de implementare a programelor decurge foarte lent. În același timp, atât guvernanții din țările Parteneriatului Estic, cât și partenerii noștri internaționali activează în calitate de pompieri încercând să amelioreze situația acolo unde apare o criză. Astfel apar o multitudine de sarcini noi cu care nu ne-am mai confruntat, mă refer la Ucraina și Republica Moldova, iar acțiunile autorităților merită toată aprecierea noastră. Cu toate acestea, noi nu trebuie să uităm că există o mare necesitate de reforme în țară pe toate dimensiunile, acestea fiind și sloganele din cadrul alegerilor parlamentare, guvernarea asumându-și reformele ca prioritate de bază.”
Alexandru Osadci și-a exprimat speranța că partenerii noștri internaționali, împreună cu Guvernul, Președinția și Parlamentul își vor concentra eforturile pentru a realiza reformele necesare, astfel încât să oferim posibilitatea APL, cetățenilor, agenților economici etc, să fie mai eficienți și mai productivi. „Pentru aceasta este nevoie de descentralizare, perfecționarea sistemului de administrație publică, îmbunătățirea climatului de afaceri. Doar în asemenea condiții vom putea să ameliorăm situația economică din țară și să reducem din complexitatea problemelor cu care ne confruntăm, inclusiv criza refugiaților. Fără reforme și fără investiții importante în infrastructura locală nu vom putea face față acestor provocări”, a explicat expertul CALM.
Alexandru Osadci a constatat că mesajul CALM a fost împărtășit de către colegii noștri din UE, din cadrul Comisiei Europene. „Mai mult decât atât, aceștia au afirmat că gândurile lor sunt similare cu ale noastre. Observă și ei că reformele uneori sunt lăsate pe plan secundar, că finanțările nu sunt suficiente și nu vin atât de repede pe cât ne-am dori cu toții. Într-o oarecare măsură sunt și ei dezamăgiți că nu avansăm mai dinamic pe calea dezvoltării, deoarece toți înțelegem că doar reformele și proiectele investiționale pot produce schimbările necesare. Ceea ce se face pentru ameliorarea crizelor este absolut firesc, doar că nu creează pre-condițiile necesare pentru dezvoltare”, a conchis expertul CALM.