La 23 iulie 2024, în incinta Parlamentului Republicii Moldova, la propunerea Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională au avut loc consultări suplimentare  pe marginea proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte normative (privind ajustarea cadrului normativ ce vizează politica în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor), inițiativă legislativă a unui grup de deputați în Parlament.
La consultări au participat Larisa Voloh, Președinta Comisiei parlamentare, Vasile Grădinaru, membru al Comisiei parlamentare, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru. Din partea Congresului
Autorităților Locale din Moldova la consultări au participat Viorel Furdui, director executiv și Igor Cristal, expert juridic.
Discuțiile s-au axat pe facilitarea proceselor administrative în această materie prin modificările propuse, astfel încât, cu cheltuieli minime administrative (și ale cetățeanului), să fie realizate atât interesele legitime ale cetățenilor, cât și interesul public al comunităților
locale.
Proiectul de lege a fost recent aprobat în prima lectură de către Parlament. Prin modificările operate la Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție și la Codul urbanismului şi construcțiilor se propune reglementarea procedurii de eliberare a actelor permisive pentru obiectivele din extravilanul localității, în condițiile lipsei documentației de urbanism și amenajare a teritoriului. Astfel, solicitantul, în baza deciziei consiliului local, va elabora planul urbanistic de detaliu (PUD), care va servi drept temei pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție în extravilanul localității.
Documentul mai propune completarea Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Alte modificări urmăresc înlăturarea lacunelor și ambiguităților din cadrul normativ actual pentru a asigura о aplicare mai clară și mai eficientă a regulilor urbanistice, până la intrarea în vigoare la 30 ianuarie 2025 a tuturor prevederilor Codului urbanismului și construcțiilor, care va fi documentul de bază ce va reglementa acest domeniu.
Cu unele precizări de rigoare, inclusiv consultate suplimentar cu cei prezenți în cadrul ședinței din 23 iulie 2024, proiectul de lege urmează a fi propus plenului Parlamentului spre adoptare în lectura a doua.

Imprimare