Democrația locală reprezintă o valoare comună în spațiul european. Statele membre ale Consiliului Europei care au ratificat Carta Autonomiei Locale s-au angajat să respecte prevederile. Situația în Republica Moldova este una alarmantă, devenind subiect principal de discuție pe ordinea de zi a celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale  și Regionale al Consiliului Europei (CALR).
Ce conține rezoluția adoptată de Congresul Autorităților Locale și Regionale a CE și ce alte subiecte au fost dezbătute la această sesiune, aflăm de la invitații lui Victor Rusu la emisiunea Vocea Administrației Locale, membri ai delegației Republicii Moldova la CALR , Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, veteran de război, medic și Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
CALR este cea mai importante structură europeană care are grijă de respectarea drepturilor autorităților locale și regionale, din care fac parte 47 de state. Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei este format din două camere, cea a Autorităților Locale și cea a Autorităților Regionale.
Republica Moldova are o delegație formată din cinci membri titulari în cadrul Camerei Autorităților Locale, în frunte cu Tatiana Badan, care este și președintele CALM, Constantin Cojocari, primarul de Edineț, Gheorghe Raileanu, primarul de Cimișlia, Violeta Crudu, primar de Cruzești, Valentina Casian, primarul orașului Strășeni și cinci membri supleanți. În timp ce în Camera Autorităților Regionale fac parte Primarul General al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Iraida Bânzari, vicepreședintele raionului Fălești, Alexandr Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vasile Romaniuc, președintele Raionului Ocnița și Grigore Policinschi, președintele Raionului Dubăsari.
Cea mai importantă absență la această sesiune a fost chiar  Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, vicepreședinte al CALR al Consiliului Europei, dar și lipsa din delegația Republicii Moldova a președintelui Raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ambii fiind în fața obstacolelor administrate de judecători.
Promovarea experiențelor de succes ale țărilor dezvoltate este una dintre practicile CALR, iar Dorin Chirtoacă este raportor al unui grup de lucru. Absența sa a fost un șoc pentru majoritatea membrilor Congresului. Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu a menționat că președinții ambelor camere ale CALR, dar și Secretarul General al Consiliului Europei au convocat o întrunire specială cu membrii delegației Republicii Moldova: „Suntem recunoscători pentru această atenție. Am dezbătut situația din Republica Moldova și tradițiile politice din țara noastră. Am fost ascultați. A fost prezentat un raport amplu al principiilor autorităților locale și regionale. S-a discutat și cu Secretarul General al Consiliului Europei. S-au adresat cereri de a se rezolva această problemă. Sunt multe întrebări care țin de principiile fundamentale ale democrației. Un primar un poate fi înlocuit de o persoană care un are un mandat al poporului. Primarul un poate fi ținut în arest. S-a discutat și despre problemele președintele raionului Dubăsari. Acest caz este, de asemenea, unul straniu, trezind în rândul delegaților multe semne de întrebare. Am cunoscut democrații autentice, precum cea din Elveția. Totuși, interesant este faptul că și în democrațiile mature sunt probleme. Sesiunea a fost productivă, care va rămâne în memorie.
Edilul de Cimișlia a mai adăugat și faptul că în rezoluția CALR au fost adoptate două subiecte importante: 1) Monitorizarea permanentă a cazului lui Chirtoacă; 2) Solidaritatea primarilor din Europa în cazul lui Dorin Chirtoacă.
Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a trasat principalele obiective și forme de lucru ale  CALR, mai ales că în Republica Moldova a fost prezentă în vizită de lucru o delegație a structurii europene pentru a analiza cazul lui Chirtoacă: „Congresul Autorităților Locale și Regionale are un mod exact de lucru. Se elaborează liste de monitorizare, în baza cărora se realizează rapoartele și recomandările ce trebuie de urmat. Niciun raport nu trezește dubii cu privire la caracterul complex și obiectiv, la care se adaugă și gradul de diplomație înalt. Și în cazul lui Dorin Chirtoacă a fost realizat un raport prin care se demonstrează încălcarea Cartei Europene a Autonomiei Locale. A fost o analiză minuțioasă. Acești oameni nu se grăbesc cu concluziile. S-a realizat o vizită de studiu în Republica Moldova, unde au fost întâlniri cu actori importanți: Ministrul Justiției, Procurorul Anticorupție, reprezentanții CALM, chiar au fost acasă la Dorin Chirtoacă, li s-a permis această vizită, au fost analizate viziunile actorilor importanți.
Una dintre cele mai importante practici ale grupului de lucru este faptul că membrii delegați ai CALR sunt cunoscători ai bucătăriei interne a administrației publice locale, ceea ce constituie o concluzie finală reală, a mai menționat Viorel Furdui: Acest raport este un rezultat al unei munci ample și obiective. Viziunea este formată ținând cont de toate opiniile actorilor implicați. Este de menționat că acești experți sunt din domeniile autorităților locale și regionale, care cunosc mult mai bine situația locală, decât autoritățile centrale. Raportul și Rezoluția au fost formate în cele două limbi de lucru ale Consiliului Europei, engleză și franceză. Vom traduce acest raport pentru a fi transmis tuturor instituțiilor.
Directorul executiv al CALM a remarcat și eroarea pe care o face statul în cazul rezoluțiilor structurii Consiliului Europei: Una dintre problemele Republica Moldova este că instituțiile statului nu cunosc activitatea CALR a Consiliului Europei, rezoluțiile aprobate și obligativitatea realizării lor. Republica Moldova a adoptat Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este un document principal, un cadru legal care trebuie respectat. Sunt lucruri extrem de importante pentru modul în care trebuie realizată reforma în domeniul autorităților publice locale, cum se realizează dialogul dintre APL și APC. Dialogul este complex și profund. Chiar delegația Republicii Moldova a intervenit la sesiunea CALR cu privire la faptul că Republica Moldova poate fi un exemplu din punct de vedere al respectării drepturilor minorităților de a studia în limba maternă.
Primarul orașului Cimișlia a rezumat dezbaterea privind cazul lui Dorin Chirtoacă, mai ales a referendumului care i se organizează de către Partidul Socialiștilor: A trezit o mare nedumerire pentru membrii Congresului problema referendumului, dar și a dosarului. În cazul referendumului i se privează dreptul de apărare, de participare. Este inacceptabil în contextul standardelor europene. Alți delegați la Congres ne-au spus de cazul altui primar (nr. Ilan Șor) care, deși este cu mandat de reținere, are acces în Europa. Este o perioadă când parcă CALM nu ar exista. Sunt lovituri asupra aparatului CALM. Nu mai există dialog între CALM și premier, deși am încercat să restabilim dialogul, mai ales că unii primari sunt și membri de partid. Este o situație jenantă pe care trebuie să o rezolvăm. CALM nu se implică în alegerile parlamentare, nu avem de gând să ne facem partid!
Viorel Furdui a adăugat că delegația Republicii Moldova la Congresul CALR al Consiliului Europei s-a simțit jenantă din cauza acestor realități din Republica Moldova, fiind vorba de cazurile lui Dorin Chirtoacă și Grigore Policinschi. Potrivit directorului executiv al CALM,doamna Badan a spus lucruri esențiale: „Ne-am simțit jenant! Suspendarea, referendumul, imposibilitatea de a se apăra, de a conduce urbia… cine va recupera pierderile dacă primarul va fi achitat de instanțele de judecată? Cum poți, fără o decizie definitivă, să-l pedepsești deja pe primarul Chișinăului? Alt caz este al președintelui raionului Dubăsari. Toți erau mirați și stupefiați de această reținere. Deși nu este arestat, nu i s-a permis să participe la sesiunea Congresului, în timp ce alții (nr. Ilan Șor), care lezează imaginea Republicii Moldova, au dreptul de a vizita instituțiile europene. Viorel Furdui a scos în evidență faptul că marea problemă cu care se confruntă autoritatea locală este lipsa dialogului cu autoritatea centrală. „Revenim la o situație anterioară, a anului 2005, când erau presiuni asupra primarilor. Este un regres, după progresele pe care le-am avut până în prezent. Am depus o sesizare ca să fim ajutați să putem restabili sistemul de dialog intern, pentru a nu fi nevoiți să scoatem gunoiul intern afară.
Director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova s-a referit și la pașii de viitor care vor fi realizați de Congresul Autorităților Locale al Consiliului Europei, aplicând rezoluția. „Astfel, în prima parte a anului viitor vom fi supuși unei monitorizări atente a modului de aplicare a foii de parcurs. Va avea loc o vizită de monitorizare largă. Pe lângă cazurile Chirtoacă, Policincschi și alții, vor mai fi analizate modul în care se implementează Foia de parcurs, Strategia descentralizării, controlul administrativ. Această monitotizare va fi făcută în regim de urgență.
Gheorghe Răileanu a menționat lipsa de atenție și atitudine ale guvernul față de CALM și de structurile neguvernamentale: Îmbunătățirea vieții la țară este legată de elaborarea strategiilor autorităților publice locale. Fără a relansa viața la țară nu există perspectivă de viitor. Nu poate exista dezvoltare fără dialog. Sunt adept al democrației. În Republica Moldova, majoritatea cetățenilor un acceptă revenirea la totalitarism. Nu sunt de acord ca în țara noastră să fie eliminat pluralismul politic. Sunt ferm! Am impresia că unii dintre liderii noștri politici nu au cunoștințe teoretice de doctrină. Ieri mi-au mai făcut un dosar penal. Luni sunt invitat la CNA, în legătură cu Lokoil. La câte ilegalități s-au comis în Cimișlia, un există niciun dosar penal. Ce fel de stat construim noi? Nu sunt vinovat și sunt gata să răspund. Este o situație… cel puțin stranie, a afirmat Gheorghe Răileanu.
Și Viorel Furdui a amintit de lipsa de atitudine a instituțiilor statului, precum și faptul  Ministerul Finanțelor nu cunoaște despre rezoluțiile adoptate de CALR al Consiliului Europei. „Trebuie să găsim o modalitate ca documentele adoptate să ajungă la instituțiile statului. Se neglijează foile de parcurs. Acest lucru afectează chiar imaginea guvernului. Lipsa de informare afectează și imaginea demnitarilor statului fiind puși în situații jenante atunci când pleacă în vizitele oficiale. Ar trebui ca reprezentanța Republicii Moldova la Consiliului Europei să transmită aceste rezoluții, traduse, instituțiilor statului, astfel să fie aduse la cunoștința premierului și președintelui Parlamentului.
Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia și Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, au concluzionat că sesiunea a 33-a a Congresului Autorităților Locale al Consiliului Europei a fost bazată pe o atmosferă de solidaritate cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.  Congresul și-a asumat angajamentul de a monitoriza cazul lui Dorin Chirtoacă, iar Comisia de la Veneția va fi informată referitor la referendumul din noiembrie.
Imprimare