În mai multe localități din țară au fost create condiții mai bune de trai datorită suportului financiar al emigranților. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Zinaida Adam, managerul Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”.
După independență, peste 600 de mii de moldoveni au părăsit pentru totdeauna țara. Fenomenul a avut un impact negativ asupra economiei naționale, deoarece au emigrat persoane calificate și în vârstă aptă de muncă.
Pe de altă parte, în decursul anilor, emigrația a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de trai ale membrilor familiilor emigranților. Iar din 2015, fenomenul a facilitat dezvoltarea mai multor localități, ca urmare a implementării proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”, gestionat de PNUD Moldova cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
”În comun cu 38 de primării, pe care le-am selectat prin concurs deschis, am restabilit legătura dintre băștinași și emigranți. Scopul nostru a fost să-i convingem să ajute localitatea de baștină să se dezvolte. Până în prezent, am finanțat 55 de proiecte de dezvoltare locală, la care au contribuit financiar 10 mii de emigranți. Datorită acestui parteneriat am reușit să reparăm drumuri, trotuare, să instalăm iluminatul stradal, să reparăm piețe agricole, să îmbunătățim accesul la apă și sanitație. Am demonstrat că, deși pleacă pentru totdeauna din țară, cetățenii noștri nu uită de localitățile de baștină și contribuie la dezvoltarea lor”, a relatat Zinaida Adam.
Până la demararea proiectului „Migrație și Dezvoltare, problema migrației nu era pe agenda administraților publice locale. PNUD Moldova a provocat însă primarii să valorifice aspectele pozitive ale acestui fenomen.
”Deschiderea către dialog a venit, în primul rând, din partea primarului și a primăriei ca instituție. Făcând acest pas către dialog, au putut restabili relațiile cu emigranții pierdute în decursul anilor. Fără implicarea primăriilor nu am fi reușit să-i convingem pe moldovenii care au emigrat să contribuie la dezvoltarea localităților de baștină. Primarii ne spun că datorită acestei colaborări, unii emigranți au relatat că se gândesc să revină pentru totdeauna la baștină”, a povestit Zinaida Adam.