CEMR este o asociație pan-europeană a asociațiilor APL din toată Europa și un partener cheie al Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, Comitetului Regiunilor al UE și a Comisiei Europene în domeniu de administrație publică locală

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din 4 octombrie 2013 s-a votat in unanimitate pentru protestul de astăzi 11 octombrie împotriva factorilor de decizie din Republica Moldova, care sunt determinați să amâne punerea în aplicare a proiectelor de modificări legislative privind finanțele publice locale. Această reformă reprezintă un pas important în procesul de democratizare a țării, care a ratificat fără rezerve în 1997 Carta Europeană a Autonomiei Locale.

În timpul demonstrației de la Chișinău, reprezentanții administrațiilor publice locale se vor deplasa din Piața Catedralei către clădirea Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, CALM a avertizat despre „Consecințele ne-aprobării acestei legi, care îngreunează în continuare activitatea administrației publice locale în Republica Moldova” referindu-se asupra ”tuturor domeniilor conexe, precum administrația publică, democrația locală și națională, corupția, justiția, drepturile omului, etc.” Ne-aprobarea implementării reformei finanțelor publice locale ar reprezenta o încălcare a legislației Republicii Moldova, deoarece în 2012, de către Parlament, a fost aprobată Strategia Națională de Descentralizare, cu scopul de a transfera competențele și resursele financiare de la nivelul central către autoritățile locale.

Secretarul General al organizație noastre, Frédéric Vallier, regretă această situație: În momentul când sărbătorim cea de-a 60 aniversare a Cartei pentru Libertățile Locale*, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene (CEMR) este complet solidară cu Congresul Autorităților Locale din Moldova. Descentralizarea este esențială pentru dezvoltarea locală și creșterea sustenabilă. Acțiunea de astăzi prezintă capacitatea CALM-lui de a aduna energia primarilor și autorităților locale în lupta pentru democrația locală.”

Autonomia locală în Republica Moldova este monitorizată îndeaproape de către organizațiile internaționale. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (Rezoluția, octombrie 2013) cere Guvernului Republicii Moldova să aprobe modificările legislative cu privire la reforma finanțelor locale, care să fie implementate începând cu anul 2014. Suplimentar, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (Rezoluția privind democrația locală și regională în Republica Moldova, martie 2012) cere descentralizarea urgentă și implementarea reformei finanțelor locale, în scopul de a sprijini sistemul administrației publice din țară.

*Anul acesta celebrăm 60 de ani de la adoptarea Cartei Europene a Libertăților Locale (1953) a Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene și a 25-a aniversare a intrării în vigoare a Cartei Europene a Autonomiei Locale a Consiliului Europei (1988), pentru a marca aceste două aniversări, CEMR și Consiliului Europei în comun organizează conferința 1953 – 1988 – 2013: Descentralizarea la o răscruce de drumuri, la Strasbourg (Franța), la data de 26 noiembrie 2013. Discuțiile se vor concentra asupra progresului realizat pe parcursul ultimilor 60 de ani cu privire la guvernele locale și situația actuală în contextul crizei economice și financiare.

 

Imprimare