Comuna Grădina din județul Constanța a fost reînființată în 2005. După 15 ani bugetul acestei localități cu 1200 de locuitori însumează aproape un milion de euro. Pentru comparație, un sat din Republica Moldova cu 2500 de locuitori are un beget anual de circa un milion de lei. Primarul Gabriela Iacobici ne povestește ce a ajutat-o să creeze condiții decente de trai în comunitatea pe care o reprezintă dar și care sunt cele mai emoționante amintiri legate de Republica Moldova.
Aveți o experiență bogată în calitate de ales local…
Gabriela Iacobici: Mai este puțin și se încheie al treilea mandat. Vreau să vă spun că am făcut multe în comuna din care fac parte. Comuna Grădina a fost desființată în 1968 și reînființată în 2005. Din 2008 am devenit primarul acestei comune. Totul era lăsat de izbeliște: cămine culturale, școli, absolut nimic nu aveam. Bunul Dumnezeu mi-a ajutat ca după 12 ani de muncă, alături de viceprimarul care este cu mine în echipă în toată această perioadă, echipa de consilieri, echipa din primărie și oamenii care m-au susținut, să pot afirma că am realizat foarte multe lucruri.
Câți angajați are primăria din comuna Grădina?
Gabriela Iacobici: Avem zece funcționari publici, primar și viceprimar, 9 consilieri locali iar angajați avem mai mulți deoarece sunt și asistenți personali pentru oamenii cu handicap, avem 12 angajați în cadrul centrului de prevenire și separare a abandonului care a fost realizat prin intermediul Programului Operațional Regional. Astfel, 38 de copii de la noi din localitate servesc micul dejun, prânzul și cina. Toate aceste costuri le realizăm din bugetul local, circa 100 mii de euro ne costă anual acest proiect care este unul necesar pentru copiii care provin din familii defavorizate.
Care este bugetul anual al comunei Grădina?
Gabriela Iacobici: Din 2012 au venit investitori la noi în comună și bugetul a crescut considerabil, aste de aproape un milion de euro la 1200 de locuitori. Din acești bani, dar și cu sprijinul Consiliului județean am realizat foarte multe. Mai nou, prin intermediul Programelor Naționale de Dezvoltare Locală am reușit să reabilităm apele, acum avem apă în ambele localități. Suprafața comunei este de circa 10 000 ha. Activitățile principale ale oamenilor de la noi din comună sunt creșterea animalelor și agricultura. Vreau să vă spun că noi suntem în zona unde este cel mai mare parc eolian din Europa, sunt circa 250 de turbine eoliene în Grădina și alte două comune. Acești investitori au construit o grădiniță, anul trecut au procurat o mașină de poliție, datorită sponsorizărilor lor astăzi avem 130 de biciclete pentru toții copiii din Grădina, începând cu cei de la grădiniță și terminând cu cei din clasa a 8-a.
Ce amintiri vă leagă de Republica Moldova?
Gabriela Iacobici: Sunt cele din 2012, când am semnat acordul de înfrățire cu comuna Vatici, raionul Orhei. Atunci, 36-38 de primari din județul Constanța am fost la Sinaia și am semnat aceste acorduri de înfrățire cu frații noștri de peste Prut. Am mers cu un autocar cu 50 de persoane de la mine din comună ca să fie și ei martorii acestui frumos eveniment. În același timp, atunci a fost și primul an când s-a sărbătorit Ziua Limbii Române și în România. În Republica Moldova sunt mai patrioți decât noi deoarece la ei era deja Ziua Limbii Române, dar la noi nu. Prin intermediul Asociației Comunelor din România s-au făcut demersuri către guvernanții noștri de la București și astfel am reușit să marcăm în aceeași zi această minunată sărbătoare.
Cum vedeți cooperarea de mai departe cu Vatici sau poate mai aveți și alte comune cu care sunteți înfrățiți?
Gabriela Iacobici: Am avut o încercare în vara anului trecut cu o altă localitate din raionul Orhei dar nu mi-au mai trimis documentele pentru a putea face înfrățirea. Aceste acte sunt importante pentru a dovedi că suntem frați și că nu i-am uitat pe cei din Republica Moldova. Si noi dacă am fi fost în locul lor am fi iubit țara noastră maternă, România. Îmi dau seama ce sentimente au oamenii de acolo și mă doare sufletul. Noi încercăm să mișcăm puțin lucrurile, să tragem un semnal de alarmă guvernanților și președintelui României, să sensibilizăm toți acești oameni și într-o zi, poate, se realizează această mare Unire.
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM