La sesizarea Congresului Autorităților Locale din Moldova nr. 148 din 06 iunie 2023, demersul Ministerului Energiei din 19.06.2023 și la invitația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la 22 iunie 2023, în cadrul ANRE a avut loc ședința în cadrul căreia a fost abordată problema sancționării contravenționale a primarilor, conducătorilor de instituții locale subordonate APL, pe motiv că instalațiile și rețelele electrice existente în instituțiile publice locale ar fi vechi și nu ar corespunde cerințelor actelor normative în vigoare.
În sesizare s-a menționat că este binecunoscut faptul că obiectivele infrastructurii sociale construite încă în perioada sovietică (în special în localități rurale): școli, grădinițe, case de cultură, sedii ale APL, demult au depășit termenele în care urmau a fi efectuate reparații sau reconstrucții capitale, inclusiv modernizată componenta energetică a acestora. Însă, având în vedere deficitele cronice ale resurselor necesare pentru investiții capitale în bugetele locale, în foarte puține localități aceste reparații sau reconstrucții capitale au fost sau pot fi efectuate. Totodată, autoritățile publice locale, ca și cele centrale, de câțiva ani trec prin mai multe crize sistemice (pandemică, a refugiaților, energetică) și resursele financiare esențiale au fost și sunt direcționate pentru soluționarea necesităților urgente, inclusiv pentru achitarea facturilor enorme la serviciile comunale (energie electrică, gaze naturale).
În aceste condiții, factorii de decizie ai ANRE, bazându-se pe prevederile art. 1631 din Codul contravențional, aplică sancțiuni contravenționale primarilor și conducătorilor de instituții locale pentru „neîndeplinirea în termen a prescripțiilor de către proprietarii și gestionarii instalațiilor electrice, rețelelor electrice a prescripțiilor emise de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică”.
La ședința din cadrul ANRE au participat Violina Șpac, director în Consiliul de administrație ANRE și alte persoane cu funcții de răspundere din cadrul ANRE, Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energeticii din cadrul Ministerului Energiei, Ion Ciumac, șef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, reprezentanta Ministerului Finanțelor și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova, expertul Igor Cristal.
ANRE a propus discutarea în ședință a particularităților procesului de verificare/constatare a corespunderii stării tehnice a instalațiilor electrice cu normele tehnice în vigoare și pericolul exploatării neconforme a acestora.
Reprezentantul CALM a relevat că termenul de 90 zile oferit pentru soluționarea prescripțiilor ANRE adesea este insuficient, pe motiv că autoritatea executivă, în urma controalelor și prescripțiilor emise, urmează să identifice resursele financiare necesare pentru înlăturarea deficiențelor, iar în unele cazuri, sunt necesare și reparații sau reconstrucții capitale ale obiectelor care se planifică și se finanțează din bugetul local, aprobarea și modificarea cărora trece printr-o procedură foarte rigidă, fiind posibile una – două modificări bugetare pe parcursul anului și, în fond, aprobarea fiind la discreția consiliilor locale; nu este suficient de clară situația așa-numitelor „încercări de laborator a instalațiilor/rețelelor electrice”, costul cărora este unul exagerat de mare și dificil de suportat de bugetele locale, fiind necesare demararea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice care durează.
De asemenea, Igor Cristal a menționat că punerea în sarcina APL, în special a autorităților executive, a acestor probleme, fără susținerea autorităților statului, ar putea conduce la o criză și mai profundă în domeniul managementului public local, în care primarii continuă să depună eforturi în condiții dificile de austeritate. Potrivit CALM, unele edificii locale, printre acestea fiind și unele instituții școlare, care au o subordonare dublă, ar trebui să beneficieze de sprijin financiar comun.
Reprezentanta Ministerului Finanțelor a propus ca APL, la inițierea și aplicarea la concursurile de proiecte de dezvoltare a infrastructurii, în cadrul Programului de Dezvoltare Locală finanțat de Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală ( „Satul European”), să analizeze oportunitatea includerii și componentei energetice în această competiție.
Potrivit informației furnizate de către reprezentanții ANRE, conform Planului controalelor tehnice pentru anul 2022, au fost realizate de către inspectorii ANRE 230 controale tehnice a instalațiilor electrice și termice din incinta APL și instituțiilor subordonate. Pentru anul 2023 au fost planificate spre realizare 120 controale tehnice, până la 01.06.2023 fiind realizate 59 controale tehnice. Pentru înlăturarea abaterilor și încălcărilor la instalațiile electrice, Agenția emite prescripții pe numele persoanelor de răspundere din cadrul instituțiilor gestionate de APL. Reprezentanții ANRE au mai relatat că încălcările prevederilor actelor normative și documentelor normativ-tehnice în domeniu, prin încălcările admise în instalațiile electrice și termice pot provoca avarii, incendii, electrocutări, explozii şi/sau pot pune în pericol viaţa ori sănătatea oamenilor (pericol de șoc electric și electrocutare), inclusiv pot cauza pagube cu deteriorarea bunurilor materiale, fiind înregistrate deja cazuri soldate cu decese și incendii.
De asemenea, reprezentanții ANRE au relatat că sancționarea, în cazurile respective, se aplică doar ca măsură de ultimă opțiune, „în cazul constatării lipsei totale de măsuri întreprinse”.
Urmare a discuțiilor în cadrul ședinței din 22 iunie 2023, s-a convenit că ANRE va adresa o circulară către CALM pentru a fi difuzată către membrii APL, prin care să fie aduse la cunoștință toate recomandările și informațiile utile, inclusiv reieșind din alegațiile expuse în cadrul ședinței, pentru a soluționa preventiv eventuale probleme și constrângeri. De asemenea, Violina Șpac a propus organizarea peste două săptămâni a unei sesiuni de instruire/comunicare on-line pentru APL, în care să fie oferite informațiile necesare și dezbătute chestiunile care vor fi propuse la tema dată de către APL.