Agenția Servicii Publice (ASP), în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, va înregistra, pe parcursul anilor 2019-2023, peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată, dar și în proprietatea statului.
Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului „Înregistrarea și evaluarea funciară”, finanțat de Banca Mondială, anunță ASP într-un comunicat de presă.
În special, este vorba de înregistrarea primară masivă a circa 800 de mii de bunuri imobile transmise în proprietate privată din 490 de localități rurale și a 350 de mii de bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru. Procedura de înregistrare a tuturor bunurilor imobile va fi gratuită. Lucrările de înregistrare masivă vor fi inițiate în cel de al doilea semestru al anului curent, începând cu raioanele din regiunea de nord: Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Edineţ, Floreşti și Soroca.
În prima jumătate a anului, ASP va mobiliza potenţialul uman şi tehnologic necesar pentru executarea lucrărilor și va efectua instruirea reprezentanţilor autorităţilor publice şi a companiilor autorizate în executarea lucrărilor cadastrale. De asemenea, pentru a asigura corectitudinea lucrărilor și a datelor introduse în Registrul bunurilor imobile, în procesul de executare a lucrărilor de identificare a bunurilor imobile și a proprietarilor acestora, în localități vor fi organizate consultări publice.
Potrivit instituției, proiectul implementat de ASP are drept obiectiv finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor imobiliare din Republica Moldova, precum şi cadastrarea, înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile atât proprietate privată, cât și proprietate publică. În prezent, peste 30 la sută din bunurile imobile de pe teritoriul țării nu sunt înscrise în Registrul bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora.
Acordul de finanțare a Proiectului „Înregistrarea și evaluarea funciară”, în sumă de 30,1 milioane de euro, a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a Grupului Băncii Mondiale) în data de 17 septembrie 2018 și a intrat în vigoare pe 14 ianuarie 2019.