Peste 830 de grădinițe, sau mai mult de jumătate din instituțiile preșcolare, au fost renovate cu susținerea financiară a Guvernului României.
Aproape 80 de mii de copii din Republica Moldova au astfel posibilitatea de a merge la o grădiniță amenajată conform standerdelor europene. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de totalizare a primei etape a ”Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova” în valoare de 23 de milioane de euro.
Grădinița din satul Sauca, raionul Ocnița, este una din cele peste 830 de grădinițe renovate din grantul oferit de România. Potrivit primarului localității, Iraida Jitari, pentru lucrările de reabilitare a instituției au fost alocați aproape jumătate de milion de lei.
”Grădinița noastră era fără ferestre, cu podul căzut, cu tencuiala căzută. Am fost nevoiți să îngrădim clădirea cu foi de ardezii ca să nu le cadă bucăți de tencuială peste copii”, a mărturisit Iraida Jitari.
România a fost permanent alături de Republica Moldova – sufletește, georgrafic, din punct de vedere al culturii, limbii și tradiției, oferind sprijin în domeniul educației dar și în altele în care i s-a solicitat ajutorul, a menționat în discursul său ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a amintit, în acest sens, și mirobusele școlare donate de către Guvernul de la București sau bursele de studii oferite tinerilor basarabeni. În ceea ce privește renovarea grădinițelor, oamenii sunt cei mai importanți susține Daniel Ioniță.
”Acest program nu înseamnă doar cifre, înseamnă în primul rând oameni. Nu valoarea de 23 de milioane de euro este importantă, nici măcar faptul că 832 de grădinițe au fost renovate și utilate. Este impotant că fiecare bănuț a fost cheltuit cu folos. Că fiecare dintre cei 200 de mii de beneficiari ai programului- copiii care frecventează grădinițe la standarde europene, părinți care se pot angaja, cadre didactice care merg cu drag la serviciu”, a declarat Daniel Ioniță.
Cele 23 de miloane de euro, dintre care ultimele 3 milioane alocate în acest an, au fost gestionate prin intermediul Fondului de Investiții Sociale.
„Timp de doi ani de zile s-a muncit mult. Au fost schimbate acoperișul complet la 268 de grădinițe, au fost instalate 240 de sisteme de încâlzire. 100 dintre grădinițe, până anul trecut, aveau încălzire în bază de sobe”, a constatat directorul Fondului, Mircea Eșanu.
Lucrările finanţate din grantul oferit de Guvernul României au inclus reparaţii capitale a clădirilor, schimbarea acoperişului, a sistemelor de încălzire, a reţelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor şi uşilor sauizolarea termică a pereţilor exteriori.