Peste 2,368 de miliarde de euro au oferit în ultimii cinci ani Republicii Moldova partenerii externi de dezvoltare. Suma depăşeşte de două ori un buget anual al ţării şi vine prioritar din partea SUA, a Uniunii Europene şi a statelor membre.

Despre acest fapt scrie Mariana Rață în publicația Obiectiv European. Potrivit sursei, fără aceste granturi şi împrumuturi, resuscitarea economică, dezvoltarea şi reformarea instituţiilor de stat ar fi fost imposibilă.

Cei mai mulţi dintre banii primiţi sunt granturi, prin urmare, ei nu vor trebui returnaţi. Potrivit Cancelariei de Stat, valoarea granturilor din volumul total al asistenţei externe primită de Moldova din 2009 şi până în 2014 este de peste 1,3 miliarde de euro sau peste 340 de euro pentru fiecare cetăţean moldovean. Grosul banilor primiţi în calitate de grant – peste 656 milioane de euro – au venit în cel mai dificil an pentru actuala guvernare, 2010,atunci când economia naţională se afla pe butuci.

sustinatori

Uniunea Europeană este, de departe, principalul finanţator al Republicii Moldova. În ultimii сinci ani, UE a aprobat pentru ţara noastră finanţări de peste 696 milioane de euro. Aceşti bani sunt prevăzuţi pentru drumuri, educaţie, sănătate, agricultură şi altele. Banca Europeană de Investiţii a acordat 383,8 milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare – 315,9 milioane de euro, iar Banca Mondială a semnat angajamente de peste 216 milioane de euro cu ţara noastră.

Guvernul  Statelor Unite al Americii, este un alt finanţator de top al Moldovei, cu peste 292 de milioane de euro la realizarea proiectelor de anvergură.

România finanţează astăzi în Moldova proiecte de stat în valoare de peste 104 milioane de euro. Numai pentru cele 5000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, alocate în acest an, România va cheltui circa 13 milioane de euro, relevă Obiectiv European.

Imprimare