Sistarea finanțărilor SUA ar însemna colapsul proiectelor de reabilitare a drumurilor și aprovizionării cu apă și canalizare din Republica Moldova, dacă este vorba despre programul Provocările Mileniului, astfel a comentat expertul economic Roman Chircă, recenta declarație a SUA, care a difuzat un comunicat de presă în care se spune că Guvernul Statelor Unite a rămas dezamăgit de decizia Guvernului Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin și imediat Legea privind finanțele publice locale.
“Este grav dacă SUA își sistează finanțările pentru Moldova în condițiile în care Guvernul american este cel mai mare finanțator al țării noastre. Din 1992 am primit peste un miliard de lei din partea SUA”, a precizat Chircă.
Expertul susține că descentralizarea finanțelor publice este o reformă esențială cerută și de europeni. Iar concentrarea finanțelor la nivelul central împiedică dezvoltarea administrațiilor publice locale.
“O a doua dezamăgire este și din parte FMI, care și-a suspendat negocierile cu Moldova ca urmare a întocmirii bugetului fără acordul fondului”, a explicat Chircă.
Guvernul Statele Unite ale Americii a anunțat că este dezamăgit de decizia Guvernului Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin și imediat Legea privind finanțele publice locale.
“SUA a suspendat activitățile sale legate de implementarea acestei legi, dar își continuă finanțarea prin intermediul Proiectului USAID de Susținere a Autorităților Locale în 32 de regiuni, inclusiv Găgăuzia, pentru a construi capacitatea autorităților locale în a le ajuta sa ofere servicii mai bune cetățenilor lor”, se spune mai spune în declarația de presă a Ambasadei SUA la Chișinău.
Parlamentul a votat la începutul lui noiembrie 2013 Legea privind finanțele publice locale. Iar Președintele Parlamentului, Igor Corman, a anunțat că Legea va fi aplicată din 2015. Corman a spus că pentru început prevederile Legii vor fi testate în cadrul unui proiect pilot, care cuprinde raioanele Ocnița, Râșcani și Basarabeasca, precum și Chișinău.