Cele mai inovative proiecte de bune practici din 30 de comunități din Republica Moldova urmează să fie vizitate în următoarea perioadă pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a istoriilor de succes. Localitățile au fost selectate pe 19 iulie, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe. Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul” cu suportul Consiliului Europei și are scopul de a identifica, promova și disemina inițiativele inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova.

Printre bunele practici cu care se mândresc localitățile din țară putem menționa traseul turistic „Dor de Codru” din regiunea de Centru a Moldovei, care cuprinde peste 20 de obiective din satele Ciorești, Dolna și Micleușeni; piața modernă din satul Selemet amenajată cu suportul băștinașilor, unde peste 1000 de fermieri și țărani din regiune își pot vinde produsele; centrul comunitar incluziv care îi unește pe cei 200 de locuitori ai satului Schineni din raionul Soroca; festivalul „La Hramul căruțașilor” din satul Bravicea, tradiția ornamentelor din Slobozia Mare sau centrul de artizanat pentru cei 40 de meșteri populari din satul Pelinia, raionul Drochia și lista poate continua. Pentru mai multe informații vedeți Lista comunităților ce urmează a fi vizitată de echipa Programului Bunelor Practici.

În cadrul competiției din acest an participă 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 41 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2017-2018. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Transparența face diferența!; 2. Implicare locală pentru revitalizare urbană; 3. Patrimoniu cultural și tradiții autentice acasă; 4. Comunități inteligente prin servicii publice eficiente.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 37 de bune practici din 23 comunități, din regiunea de Sud – 17  bune practici din 8 comunități, iar 10 bune practici din 10 comunități au fost depuse din regiunea de Nord a republicii.

„Avem în Republica Moldova foarte multe localități de la care avem ce învăța și de la care ne putem inspira. Iar cele mai bune practici identificate la această ediție a Programului Bunelor Practici sper într-adevăr să devină modele demne de urmat pentru comunitățile care doresc să se dezvolte. De asemenea, mă bucur să văd și comunități care participă pentru prima oară la Programul Bunelor Practici și sper să nu se oprească aici”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

După ce vor fi vizitate, comunitățile vor organiza zi ale ușilor deschise, iar cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2019.

„O bună parte din practicile prezentate la această ediție demonstrează că cu bani puțini se poat face lucruri mari și frumoase, în special în ceea ce privește valorificarea patriomoniului cultural și dezvoltarea locală. Apreciez mult și acele comunități care realizează proiecte care pot fi preluate și de alte localități. De exemplu, asemenea megafonului instalat la Primăria orașului Cimișlia, în Săiți avem în parc și în centru două difuzoare care transmit emisiunile radio și anunțurile din partea administrației publice locale de dimineață și pănă-n seara. Iar aceste activități au priză la oameni”, a subliniat Valeriu Musteață, primarul satului Săiți și membru al Grupului Coordonator.

Iar Eduard Ungureanu, expert IREX  în cadrul programului Comunitatea mea a adăugat Am rămas impresionat și e aplaudabil că unele istorii de succes pot fi realizate atât cu suportul comunității, dar și din bugetul local, fără a fi nevoie ca o primărie să apeleze la donatori și a fi dependentă de finanțările din exterior”..

Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

Pentru mai multe detalii, contactați Coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ana.veverita@viitorul.org

Imprimare