Fără datorii la buget și îmbrățișând investiții europene, în inima Găgăuziei se dezvoltă și înflorește cel mai bogat sat din Republica Moldova, Avdarma.
Fără datorii la buget
Bugetul satului Avdarma pe anul 2016 constituie 3 milioane 726 mii de lei. Primarul satului, Ivan Kasîm, spune că Avdarma nu are datorii, iar cheltuielile pe care le fac sunt în limita bugetului. „Anul acesta, în bugetul satuluii au fost transferate 2 milioane 402 mii lei, restul sunt veniturile proprii pe care noi le obținem din impozitele plătite din salariu și impozitele pentru pământ”, explică primarul.
Kasîm spune că unele reforme sunt făcute din proiecte și granturi obținute din UE, dar și pe banii unor antreprenori care investesc în sat.
„Ivan Harlamavici este unul dintre cei mai mari antreprenori din Avdarma care face investiții în sat. El este sponsorul diferitor competiții sportive. El ne susține în organizarea concursurilor de tenis de masă. Cu ajutorul lui se organizează excursii gratis pentru copii, iar elevii din liceu se odihnesc gratis la tabăra de vară”, spune Ivan.
Grădinița din Avdarma, renovată pe bani europeni
Recent, grădinița din Avdarma a fost renovată din banii oferiți de Guvernul României. „Noi nu prea avem investiții externe. În cea mai mare parte se investește din buget, dar și Guvernul României ne-a ajutat cu un grant pentru reparația grădiniței”, spune primarul. Ivan Kasîm precizează că din suma de 1 milion 150 mii de lei oferiți de România a fost renovat acoperișul, s-a construit o sală de sport și s-a cumpărat mobilă nouă.
Primarul menționează că mai urmează câteva schimbări la grădiniță. „Pe data de 4 iulie o să fie o licitație pentru extinderea grădiniței încă pentru 30 de copii. Capacitatea instituției la moment este pentru 140 de copii, dar în ultimul timp la noi natalitatea crește și nu ajung locuri în grădiniță. Anul trecut s-au născut 55 de copii”, afirmă Kasîm. Acesta subliniază că Primăria alocă niște bani din buget pentru a aproviziona grădinița, liceul și centrul medical cu apă potabilă, iar copiii și profesorii din liceu sunt hrăniți gratis.
Cu gândul spre Uniunea Vamală și cu investiții din UE
În pofida investițiilor făcute din fondurile europene în Găgăuzia, Irina Vlah, bașcanul autonomiei, consideră că integrarea europeană nu aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova. La un forum din Sankt-Petersburg pentru „Perspectiva Economică Euroasiatică”, Vlah a menționat că autonomia găgăuză își va dezvolta un vector economic deferit de cel al Chișinăului. Recent, ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că Uniunea Europeană va acorda Găgăuziei 6 milioane și jumătate de euro drept suport financiar.
Investiții în sfera de producție și prestarea serviciilor
Pentru a ridica economia satului, primarul spune că în Avdarma se investește în sfera de producție și prestarea serviciilor. În localitate există o brutărie unde lucrează aproximativ 100 de oameni, iar ceea ce se produce la brutărie se vinde nu doar în Găgăuzia, ci în toată zona de sud a țării. Pe lângă prestarea serviciilor în Avdarma se investește foarte mult în agricultură. Se cultivă grâu, orz, floarea soarelui și viță de vie pentru producerea vinului.
„Anul acesta s-au sădit 50 de hectare cu viță de vie și în jur de 40 de hectare de nuci. În sfera prestărilor de servicii a fost construit un autoservice, o spălătorie auto. În sat funcționează și o moară unde se face făină și alta unde se produce ulei din floarea soarelui”, enumeră mândru primarul.
La Avdarma s-a sărbătorit recent Ziua Portului Național Sursa foto.
Noi locuri de muncă
În prezent, 30 de întreprinzători locali activează în domeniile agricultură și prestarea serviciilor. În localitate sunt 430 de oameni care sunt angajați legal în câmpul muncii direct în sat. Primarul zice că anul acesta urmează să mai fie create ale 50 locuri de muncă. În Avdarma sunt înregistrați 600 de pensionari, iar în jur de 200 sunt persoane cu nevoi speciale. Primarul zice că pentru întreținerea acestora se cheltuie puțin din bugetul satului, întrucât ei sunt întreținuți din bugetul regional din Găgăuzia.
„În jur de 60 de familii social-vulnerabile și pensionari sunt deserviți la domiciliu. Li se oferă lunar câte o pungă cu alimente. O singură pungă costă în jur de 350 de lei. La fel sunt ajutați și copiii din familii social-vulnerabile, li se dau alimente, iar toamna și iarna li se procură îmbrăcăminte”, afirmă primarul.
Teren de tenis, inaugurat la Avdarma Sursa foto.
Planuri de viitor
„Avem un proiect legat de apeduct și sistemele de canalizare. Proiectul este gata, iar acum urmează să treacă doar expertiza ecologică și sperăm că anul acesta îl vom lansa. În continuare plănuim să reparăm drumurile”, accentuează Kasîm.
Primarul spune că plănuiește să construiască în sat și o tabără de odihnă pentru copii. Pentru realizarea acestor reforme, o parte din bani Primăria îi va obține din proiecte, iar altă parte – din bugetul satului și din investițiile sponsorilor.