Domnule primar, știm că în perioada mandatelor dvs ați reușit să faceți foarte multe lucruri în orașul Cantemir. O să enumăr doar câteva. Este vorba despre renovarea instituțiilor de învățământ, ați asigurat localitatea cu iluminat stradal modern, iar acum construiți o stație de epurare și un nou sistem de canalizare. Vă rog să mă completați. Ce planuri ați mai transformat în realitate și ce finanțare au presupus?
Prima dată am fost ales în funcția de primar al or.Cantemir în anul 2011. Din prima zi am conștientizat că, pentru a aduce schimbări în oraș, sursele financiare din bugetul local sunt insuficiente, plus la aceasta era o perioadă, care, ca orice an financiar, s-a finaliza cu datorii la energia termică, electrică, etc. Era o practică normală ca pentru acoperirea unor astfel de datorii să fie vândute terenuri, lucru care se făcea în grabă și la prețuri simbolice.
Am început prin a analiza bugetul local, fiindcă era clar că având astfel de situații nu era posibil de visat la proiecte investiționale. Mai mult de 60 la sută din energia termică pur și simplu o aruncam în aer. Despre care proiecte investiționale și de dezvoltare puteam vorbi?
De aceea, primii pași au fost făcuți anume în domeniul eficienței energetice și anume, în doi ani au fost schimbate toate geamurile și ușile exterioare în instituțiile preșcolare. Efectul a fost vizibil îndată. În primul rând, a crescut nivelul de confort în grădinițe și în al doilea rând s-au eliberat resurse financiare.
Din anul 2013, Primăria orașului a devenit membru al Convenției Primarilor. Aceasta ne-a dat posibilitatea să învățăm din practicile altor orașe ale lumii și să participăm la concursul de selectare a proiectelor din domeniul eficienței energetice.
În urma implementării proiectului „Undă Verde”, în oraș au fost schimbate peste 400 de puncte de iluminat la panourile LED, reconstruite 11,5 km de linii de electricitate și, cel mai important, instalate sisteme dimming. Panourile LED nu mai sunt ceva nou pe piața Republicii Moldova, dar iată sisteme dimming se regăsesc foarte rar la noi. Este un sistem inteligent, care economisește energia electrică și scade emisiile de CO2.
Alt proiect care, la fel, este finanțat de UE în cadrul proiectelor demonstrative ale Convenției Primarilor, presupune termoizolarea a patru instituții din or.Cantemir. Proiectul se află la faza finală de implementare. Deja am reușit să termoizolăm pereții, tavanul și subsolul în instituțiile respective. Toate aceste clădiri sunt dotate și cu panouri fotovoltaice și deja o parte din energia electrică folosită o producem singuri. La fel, deja sunt instalate puncte termice individuale care ne dau posibilitatea de a instala regimul de încălzire în instituții și producerea apei calde. În curând, grădinițele vor fi dotate și cu colectoare solare pentru producerea apei calde în afara sezonului de încălzire. Altă tehnologie slab dezvoltată în Republica Moldova – încălzirea pe bază de biomasă. În Cantemir, tot în cadrul proiectului sus menționat, este prevăzută construcția unui punct termic pe bază de biomasă. În calitate de materie primă o să folosim resturi de la curățarea livezilor și a viței de vie.
Pentru pregătirea corespunzătoare a materiei prime, cu suportul UE, deja am fost dotați cu utilaj necesar în cadrul proiectului implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Iar în prezent, colectăm rumeguș pentru următorul sezon de încălzire.
Orașul Cantemir este cel mai tânăr oraș din Republica Moldova și a fost înființat, ca să zicem așa, pe baza fabricii de conserve “Prut”. După lichidarea acesteia, în anii 90 au fost distruse și multe alte obiective importante din oraș, una dintre care este stația de epurare. În timpul procesului de examinare au fost depistate mai multe breșe. Apele uzate se scurgeau direct în sol, ajungând în apele subterane. Mulți ani Primăria orașului a căutat soluții pentru rezolvarea acestei probleme, iar în 2015 a găsit una. Tot atunci au fost executate lucrări de proiectare a sistemului de canalizare din oraș. Lucrările au fost plătite de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA). Drumul parcurs de la proiectarea și până la găsirea resurselor financiare a fost destul de lung și nu atât de ușor. Până la final, în anul 2019 a fost semnat acordul de implementare a proiectului de construcție a sistemului de canalizare și a stației de epurare în oraș. În luna august a anului current, lucrările vor fi finalizate, iar Cantemirul va avea un sistem de canalizare și stație de epurare modernă în tot orașul. „Lucrările presupun o finanțare în mărime de 5.98 mln Euro bani de la Uniunea Europeană, 2,72 mln Euro de la ADA și contribuția locală – 200 mii euro”
Este evident că toate proiectele sus menționate și multe altele implementate în oraș nu sunt posibile fără granturi oferite de UE și țările membre ale organizației. Folosindu-mă de ocazie, vreau să aduc sincere mulțumiri Delegației Uniunii Europene în Moldova și tuturor cetățenilor UE, care în mod direct ne ajută să ne dezvoltăm țara.
Și totuși, chiar dacă avem posibilitatea de a participa la diferite proiecte de finanțare, acest lucru este imposibil fără echipă.
Dorința de a schimba ceva în localitatea noastră este foarte importantă, dar „Cadrele hotărăsc tot”. Problema lipsei de cadre în APL este comună pentru toată țara, și mai acută în localitățile mici. Specialiști din domeniul atragerii investițiilor sunt foarte puțini și, având experiență în domeniu, pleacă în instituții mai bine plătite. Primăria Cantemir se bucură la moment de posibilitate de conlucrare cu mai multe ONG, unele dintre care au deja experiență în activitatea cu administrațiile publice locale, altele sunt însă la faza de obținere a acestei experiențe, dar cu timpul vor deveni parteneri fideli ale APL Cantemir. Eu socot că această direcție de dezvoltare, la moment, este cea mai reală, fiindcă organizațiile neguvernamentale funcționează fiecare în domeniul său de activitate și cunosc foarte bine probleme care există. Prin urmare, cunoștințele ONG-urilor împletite cu posibilitățile APL-urile fac posibilă implementarea mai multor proiecte în diferite domenii.
Presupun că orașul Cantemir, ca și toate celelalte localități din țară, a fost afectat de fenomenul migrației. Care sunt planurile dvs pentru a-i face pe oameni să revină acasă? Vedem că autoritățile centrale nu fac aproape nimic pentru asta, deci tot efortul rămâne pe umerii primarilor, fiecare să lucreze la acest capitol în localitatea lui…
Cum am menționat, în anii 90 a fost falimentată și lichidată întreprinderea de bază a orașului – fabrica de conserve “Prut”. Evident că la momentul lichidării au apărut probleme nu numai în domeniul infrastructurii orașului, dar și multe altele. Una din acestea – lipsa locurilor de muncă și ca rezultat migrația masivă a populației din oraș peste hotarele țării, fenomen care a lăsat familii despărțite, generații de copii crescuți de un singur părinte ori cu bunicii sau chiar migrarea întregii familii peste hotare. Acestea sunt rezultatele anilor 90. Cu părere de rău, fenomenul migrației nu a încetat nici acum și este generat, în principal, de lipsa locurilor de muncă bine plătite acasă. La moment, se observă o activizare a migrației locale, adică venirea în oraș a oamenilor din diferite localități ale Republicii Moldova. Prin urmare este nevoie de crearea a noi locuri de muncă cu salariile decente.
Ce potențial există în orașul Cantemir, cum vreți să-l dezvoltați, de câți bani ar fi nevoie și de cât timp?
Dezvoltarea economiei orașului, deschiderea afacerilor noi în cadrul businessului mic și mijlociu…, acestea sunt prioritățile principale ale APL la moment. Și aici noi ajungem la alte probleme. Având în oraș construcții nefinalizate, nefolosite, terenuri adiacente, Primăria nu poate implementa mai multe proiecte pentru că bunurile imobile respective se află la balanța unor structuri, ministere sau a Agenției pentru proprietăți Publice.
Avem o grămadă de clădiri părăsite, în stare deplorabilă. Și în același timp, APL nu dispune de bunuri imobile pentru dezvoltarea localităților. Este necesar, ca toate clădirile să fie revizuite și trecute la balanța APL. Dacă acest lucru n-o să se întâmple în acel mai scurt timp, riscăm să ne trezim cu un număr enorm de imobile, gestionate de autoritățile centrale și care trebuie demolate. Unde e logica? Sau noi avem bani destui pentru a construi imobilele necesare în toată țara? Nu cred. De aceea, subliniez, această problemă trebuie soluționată în cel mai scurt timp.
O altă problemă de care ne ciocnim este accesul la banii publici din bugetul de stat. Mulți dintre colegi nu participă la proiecte de dezvoltare nu doar din cauza lipsei cadrelor, dar și din cauza inexistenței resurselor necesare pentru contribuția locală la implementarea proiectelor. Plus la asta, dacă partidul din care faci parte nu are culoarea politică “necesară”, susținerea financiară se reduce la zero. Această politică a adus și duce la stagnarea dezvoltării localităților.
În calitate de soluție este necesară în primul rând susținerea APL cu necesitatea de achita contribuția locală și evident depolitizarea procesului de distribuire a surselor financiare. Dar în perspectivă va fi necesar de descentralizat toate sursele financiare, pentru ca fiecare APL să decidă în ce direcție vrea să-și dezvolte localitatea și să elaboreze strategii pe termen lung.
Situația nu este mai bună nici la nivelul întregii țări. Nu putem vorbi de o dezvoltare a țării având în Parlament deputați corupți, figuranți în dosarul “Furtul miliardului”, oameni care demult nu mai cunosc necesitățile poporului. Parlamentul trebuie dizolvat pentru ca țara să fie condusă de o nouă generație de politicieni, onești, adevărați patrioți ai Republicii Moldova. Sunt convins că dacă guvernanții nu ar încurca, dar ar ajuta populația, atunci statul nostru are viitor. Mai mult decât atât, având o idee comună, poporul moldovenesc va trăi mai bine și chiar o să ajungem să ne mândrim că suntem cetățeni ai Republicii Moldova.