Proiectul legii pentru modificarea Legii privind achiziţiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 a fost elaborat pentru armonizarea cadrului legislativ național la acquis-ul comunitar în conformitate cu angajamentele pe care le are Republica Moldova față de Uniunea Europeană prin semnarea acordurilor bilaterale.

În aceste condiții, proiectul de lege stabilește o structură nouă față de Legea privind achizițiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 în redacția actuală, cu capitole suplimentare, fiind mai complexă.

Totodată, Legea privind achizițiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 în redacție nouă va reglementa instituirea un nou organ al administrației publice de specialitate și anume Agenția de Soluționare a Contestațiilor. Această acțiune reprezintă recomandarea experților europeni și internaționali care vine să excludă conflictul de interese care poate să apară în activitatea Agenției Achiziții Publice, deoarece aceasta din urmă pe de o parte înregistrează rezultatele procedurilor de achiziții publice, iar pe de altă parte este responsabilă și de soluționarea litigiilor în acest domeniu.

Legea privind achizițiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 în redacție nouă este compusă din XIII capitole şi 86 articole, inclusiv 3 anexe.

Capitolele I-III stabilesc noțiunile de bază utilizate în domeniul achizițiilor publice, sfera de aplicare a legii privind achizițiile publice, reglementarea de stat a achizițiilor publice precum și participanții la procedurile de achiziție publică.

Capitolele IV-V reglementează cerințele către ofertanți, transparența și publicitatea, iar capitolul VI regulile aplicabile procedurilor de achiziție publică. Acest din urmă capitol prevede condițiile generale pentru aplicarea procedurilor de achiziție publică și anume regulile și formele de comunicare, clarificări și cerințe de confirmare a documentelor, precum și reguli detaliate privind descrierea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor.

Capitolul VII-IX reglementează tipurile de proceduri de achiziții publice, derularea detaliată a procedurilor de achiziție publică, inclusiv contractul de achiziție publică și raportarea pe marginea desfășurării procedurilor de achiziții publice.

Capitolul X reprezintă o inovație pentru domeniul achizițiilor publice dat fiind faptul că acesta include concesiunea, astfel contractele de concesiune vor fi atribuite conform principiilor și procedurilor stabilite de Legea privind achizițiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 în redacție nouă, iar capitolul respectiv reglementează regulile ce urmează a fi respectate la atribuirea contractelor de concesiune.

Capitolul XI reglementează regulile de evitare a conflictului de interese, iar Capitolul XII soluționarea litigiilor în domeniul achizițiilor publice. Acesta stabilește statutul și competențele Agenției de Soluționare a Contestațiilor, inclusiv obiectul și subiecții contestării.

În acest context, CALM solicită membrilor să expedieze propuneri, recomandări și obiecții în privința proiectului în cauză, prin oricare din mijloacele indicate mai jos. 

Persoană de contract – Ion Beschieru, Coordonator asistență și expertiză juridică.

Date de contact: Telefon: 022-223509; Fax: 022-223529; Email: info@calm.md, ion.beschieru@calm.md.

NOTĂ INFORMATIVĂ privind necesitatea elaborării proiectului de lege pentru modificarea Legii privind achiziţiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007

Legea pentru modificarea Legii privind achiziţiile publice nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007

Imprimare