La 26 martie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Programul USAID Comunitatea Mea, a prezentat primele rezultate ale studiului privind costurile APL. În baza rezultatelor finale ale studiului CALM va veni cu propuneri de politici publice în vederea creșterii capacităților administrative ale APL.
Directorul Programului Comunitatea Mea Daniel Șerban a mulțumit tuturor participanților în acest proces de colectare a datelor, menționând că evenimentul este așteptat de autoritățile publice locale.
Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, se propune ca în baza unor date să fie analizat un subiect asupra căruia adesea nu se atrage atenția. „Ne dorim să aflăm care este raportul dintre multiplele competențe puse pe umerii APL de nivelul I și costurile acestora, dar și capacitatea APL de nivelul I de a le presta reieșind din prevederile cadrului normativ și financiar existent. Ne dorim ca această metodă să fie dezvoltată și la elaborarea de politici, să ne putem baza pe date concrete”, a punctat Viorel Furdui.
În contextul în care în această perioadă CALM lucrează la propriul concept de reformă a APL, directorul executiv a subliniat că rezultatele studiului privind costurile pentru anumite tipuri de servicii prestate de administrația publică locală vor constitui un punct de reper în anumite acțiuni propuse de CALM în cadrul acestui concept.
Expertul CALM Carolina Furdui a vorbit despre metodologia de colectare a datelor pentru realizarea studiului, perioada de completare a primului chestionar etc. „Au fost chestionate 26 APL rurale și 5 APL din localități urbane. Scopul nostru a fost de a identifica o listă-model a serviciilor care sunt prestate de către primării, de a o suplini cu serviciile prestate suplimentar de anumite autorități publice locale, dar și de a identifica întregul personal angajat din APL.”
Expertul Programului Comunitatea Mea Dumitru Budianschi a explicat că primarii cunosc ce servicii prestează fiecare în parte. ”Niciodată însă nu a existat o statistică exactă a tuturor serviciilor prestate de toate APL. Vorbim despre structura pachetului, raportul dintre urban și rural etc. ”
Astfel, autorii studiului au identificat 122 de servicii la nivelul tuturor localităților, 109 dintre acestea fiind prestate de aparatul primarului. Numărul mediul al unui pachet de servicii este de 47: 45 în mediul rural și 55 în mediul rural.
Expertul Comunitatea Mea Ion Gumene a precizat că acesta este primul dintr-un șir de evenimente, obiectivul final fiind promovarea politicilor bazate pe evidențe.
Serviciul de Comunicare al CALM