La și 15 și 16 octombrie, în Tbilisi, Georgia s-au întrunit reprezentanți ai comitetului de coordonare a proiectelor Convenției Primarilor Est și Convenției Primarilor – Proiecte Demonstrative. La eveniment au participat delegați ai ambelor proiecte, ai Uniunii Europene, ai Inițiativei Globale pentru Pactul Primarilor, ai proiectului primarilor UE pentru creștere Economică, etc. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este organizația de suport în cadrul Convenției Primarilor Est și a fost reprezentată de expertul Octavii Ivanov.
Scopul întrunirii a fost de studia proiectele ce se implementează în țările-semnatare ale acestor două programe. Cu susținerea UE, la etapa actuală, în Republica Moldova sunt trei asemenea proiecte: iluminarea stradală în orașul Călărași; măsuri de eficiență energetică în cadrul gimnaziului din orașul Cantemir și construcția în Feștelița, Ștefan Vodă a unei centrale cu panouri fotovoltaice de 300 kW care va transforma energia solară în energie electrică, iar din vânzarea acesteia, va genera în bugetul local un venit estimat la circa 700 mii lei anual. Perioada de implementare a proiectelor este 2018-2020.
Octavii Ivanov ne-a explicat că printre problemele cu care se confruntă aplicanții la aceste proiecte, inclusiv cei din Republica Moldova, este cofinanțarea, „Doar Ucraina și Belarus nu au acest impediment deoarece primăriile mari din aceste țări au capacități financiare impresionante. În Republica Moldova, Agenția de Eficiență Energetică s-a implicat în acest proces dar, deocamdată, doar parțial reușește să ajute. Ne dorim ca pentru anul 2019 să identificăm o formulă care înlăture această problemă.
În a doua zi a evenimentului , reprezentanții celor două programe au mers să viziteze unul dintre cele 16 proiecte –pilot din cadrul Inițiativei Primari pentru Creștere Economică, implementat în Tbilisi. Acesta se numește „Spark Business Accelerator, cu o valoare de un milion de euro, finanțat în proporție de 50% de UE și 50% de primăria Tbilisi și are ca obiectiv susținerea viitorilor agenți economici prin oferirea de consultanță de specialitate în finanțe, marketing, analiză de afaceri și asistență în planificarea afacerilor. De asemenea, programul sprijină tinerii antreprenori care lucrează în domenii precum turismul, educația, medicină, sport și asistență medicală, meșteșuguri tradiționale, tehnologie informaționale, idei de afaceri inovatoare în diverse domenii și tehnologii și inovații eficiente din punct de vedere energetic.
În contextul în care în perioada 2021-2027 va fi o nouă etapă de finanțare a altor proiecte s-a discutat despre problemele care apar în elaborarea planurilor, proiectelor, strategiilor, astfel încât acestea să fie, în măsura posibilităților, înlăturate.
În cadrul UE sunt circa 10 mii de semnatari Convenției Primarilor – Proiecte Demonstrative din 59 de țări, care reprezintă aproximativ 314 milioane de cetățeni. De asemenea, 365 de primării din cele șase țări ale Parteneriatului Estic sunt semnatare ale Convenției Primarilor Est, cu o populație de circa 30 milioane. În Republica Moldova sunt 26 de semnatari ai Convenției Primarilor Est, cu o populație de aproximativ 500 de mii.
Serviciul de Comunicare al CALM