Republica Moldova nu are nicio șansă de a se dezvolta, fără implementarea reformelor de descentralizare la nivel local. Este opinia invitaților emisiunii: ”Ora primarului” de la TV10. Potrivit directorului executiv CALM, Viorel Furdui, dar și a deputatului Ștefan Vlas, există un spectru larg de probleme în APL, care necesită soluționare rapidă din partea autorităților centrale, astfel încât reforma de descentralizare, desfășurată cu grave amânări și erori, să nu fie compromisă definitive. Totodată, invitații au opinat că reforma administrației publice, descentralizarea, consolidarea autonomiei locale și dezvoltarea regională trebuie să fie printre primele priorități ale Parlamentului și Guvernului.
În context, Viorel Furdui a menționat: ”Descentralizarea financiară este o chestiune centrală. În alte ţări sunt alte probleme, dar în Republica Moldova cele mai mari probleme se rotesc în jurul descentralizării fiscale, fortificarea capacităţilor financiare ale APL. E nevoie de aceste schimbări pentru ca primarul să poată realiza ceea ce a promis cetățenilor, atunci când a primit, în mod direct, votul lor de încredere, și anume să le schimbe calitativ viața. În Republica Moldova, pe parcursul a 20 de ani a avut loc un proces de descentralizare, dar care, în mare parte, s-a redus la transferul unor atribuţii APL, uitându-se să le fie oferite şi resurse financiare sau instrumente prin care acestea să-și mărească veniturile. Toate, ca să-şi poată realiza atribuţiile în domenii sensibile, cum ar fi aprovizionarea cu apă, deşeuri, infrastructură, care sunt pe umerii APL. Transferul de resurse merge foarte greu. Trebuie de explicat tuturor actorilor implicaţi că anume descentralizarea trebuie privită în complex. Nu poţi transfera nişte competenţe fără a oferi instrumente financiare”.
Deputatul în Parlamentul RM, Ștefan Vlas, a specificat că, în ultima perioadă, s-au făcut unii pași în acest sens, doar că e nevoie de un consens politic pentru ca reforma descentralizării să se facă resimțită la nivel local: ”Am deținut funcția de primar și înțeleg preocupările, îngrijorările la nivel local. Având în vedere Strategia de Descentralizare pentru 2012-2015, vreau să spun că s-au făcut unii paşi, dar sunt restanțe destul de multe. Recent a fost descentralizat Fondul Rutier, decizie care reprezintă un pas înainte, dar mai avem de muncit. Este straniu că ne ciocnim şi azi de legi care sunt departe de conceptul descentralizării, cum ar fi centralizarea spitalelor. În loc să aloce resurse, să le aducă mai aproape de oameni, le centralizează. Un alt aspect – există o neîncredere în APL că nu au capacităţi, dar puțini înțeleg că totul se va schimba când va apărea baza fiscală. Fără aceste instrumente viabile, viaţa oamenilor nu se va schimba”.
Invitații au menționat că e nevoie de o autonomie veritabilă, nu declarativă, pentru a putea scoate satele din sărăcie, iar primarii, unicii aleși direct de popor, sunt pregătiți să implementeze reformele, deoarece au deja experiența unor proiecte de anvergură: ”Nouă ne spuneau întotdeauna că APL nu au capacitate, că au nevoie de tutelă. O astfel de abordare e depăşită. Şi primarii au demonstrat că pot gestiona proiecte de zeci şi sute de mii de euro, accesate în cadrul unor proiecte europene. Edilii au reparat, grădiniţe, şcoli, centre culturale. Cum poţi afirma despre ei că nu au capacitate? Înainte de descentralizarea Fondului Rutier ni se spunea – ce-o să facă primarii, cum o să se descurce? Iată, demonstrează că gestionează minunat. Efectul este unul foarte pozitiv: banii din Fondul Rutier vin direct la primării, în funcţie de numărul de locuitori. Conform acestui mecanism, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, satele și orașele primesc direct și conform unor criterii obiective surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Această măsură este una cu adevărat excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din Republica Moldova să se schimbe la față! A fost un proces destul lung si anevoios de discuții între APL și Guvern, dar care s-a soldat cu o variantă de compromis în interesul tuturor ”.
Totuși, potrivit invitaților, acțiunile de descentralizare au, în principal, un caracter izolat, iar multe decizii bune ajung să nu fie implementate: ”Strategia de descentralizate este foarte bună, dar nu e implementată. Avem mult de muncit la acest capitol. Atâta timp cât lăsăm satele să fie sărace, nu putem vorbi despre o ţară prosperă. bogată. Reforma trebuie începută de la sate. Omul trebuie să simtă acel confort care i se creează”, a specificat deputatul Ștefan Vlas.