În cadrul ședinței de Guvern din 14 noiembrie au fost examinate două proiecte ce vizează în mod direct activitatea autorităților publice locale. La ședință a participat expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Alexandru Morcov.
Potrivit CALM, Regulamentul privind stabilirea zonelor de protecție a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, în general, este unul bun dar totuși necesită îmbunătățiri. „Acest proiect nu a fost transmis APL/CALM spre examinare și avizare, iar autoritățile locale trebuie să aibă posibilitatea să se expună pe marginea acestuia. La examinarea preliminară a Regulamentului am constatat că am putea să-l îmbunătățim. Tot ce este legat de urbanism și amenajare a teritoriului este în competența autorităților locale. În afară de aceasta, autoritățile publice locale au fost desemnate responsabile de seturile cu date spațiale cu privire la serviciile comunale și alte servicii publice, între acestea fiind și rețelele de gaze naturale. Iată de ce este foarte important de ținut cont în acest proces și de opinia autorităților locale, a menționat Alexandru Morcov. Premierul Pavel Filip a declarat că Executivul este gata să intervină oricând pentru a îmbunătăți proiectul.
De asemenea, în cadrul ședinței Guvernului a fost aprobat Proiectul Codului funciar în redacție nouă. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre examinare și adoptare și va înlocui Codul existent, în vigoare din 1991. Expertul CALM Alexandru Morcov a afirmat că autoritățile locale și Congresul Autorităților Locale nu au avut posibilitatea să se expună pe marginea acestuia. „Un proiect de o asemenea importanță și cu un asemenea impact nu a trecut etapa de consultări publice și nu a fost avizat de către CALM. Vom fi nevoiți să intervenim în cadrul Comisiilor parlamentare, deoarece autoritățile publice locale dețin cele mai multe terenuri publice de pe teritoriul statului.
Proiectul Codului funciar reglementează regimul juridic al fondului funciar, relaţiile funciare stabilite între persoane şi relaţiile funciare stabilite între deţinătorii de terenuri sau autorităţile publice. De asemenea, se propune codificarea actelor legislative ce ţin de domeniul relaţiilor funciare.
Actul reglementează o nouă clasificare a terenurilor, şi modurile de folosinţă a acestora, proprietatea asupra terenurilor, clasificarea terenurilor cu destinaţie agricolă, terenurile fondului forestier, terenurile fondului apelor, terenurile destinate construcţiilor şi amenjărilor, terenuri cu destinaţie specială şi terenuri destinate ocrotirii naturii şi de valoare istorico-culturală. De asemenea, în proiectul Codului funciar sunt reglementate norme pentru crearea bazei de date unice privind Cadastrul funciar de stat.
Serviciul de Comunicare al CALM