La 12 aprilie, experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut o întrevedere cu secretarul general al Guvernului Dumitru Udrea și secretarul general adjunct al Guvernului Svetlana Țurcanu.
Stabilirea unui mecanism instituționalizat de comunicare a fost unul dintre subiectele discuției. S-a convenit organizarea lunară a ședințelor CALM-Cancelaria de Stat, în cadrul cărora să fie evaluate situația și progresele în implementarea angajamentelor din domeniul descentralizării și autonomiei locale;
reluarea activității Comisiei Paritare, necesitatea organizării periodice a întrunirilor APL/CALM cu miniștrii din Guvernul condus de Natalia Gavrilița, inclusiv crearea grupurilor de lucru la nivelul fiecărui minister.
Un alt subiect a vizat reforma administrației publice locale și perioada scurtă de timp care a rămas pentru agrearea conceptului și implementarea acestuia. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat câteva opțiuni de reformă care ar crea premise pentru consolidarea APL și dezvoltarea localităților noastre. Secretarul general al Guvernului Dumitru Udrea a menționat că reprezentanți ai Guvernului urmează să lucreze împreună cu CALM pentru a elabora o nouă strategie a reformei întregului sistem de administraţie publică, inclusiv componenta APL. Astfel ca modelul de reformă să fie supus dezbaterilor publice în toamna aceasta și, ulterior, aprobat.
De asemenea, reprezentanții CALM au scos în evidență necesitatea consolidării finanțelor publice locale prin descentralizare și au enumerate acțiunile și direcțiile în care s-ar putea de avansat. Printre acestea au fost menționate descentralizarea administrării impozitului funciar și pe imobil, examinarea introducerii colectării impozitului pe venitul persoanelor fizice la locul de domiciliu, virarea unei părți de impozit pe venitul persoanelor juridice în bugetele locale etc.
Un alt domeniu foarte actual a constituit salarizarea în administrația publică locală. În condițiile unei crize economice acute, CALM a menționat că descentralizarea în domeniul salarizării APL și oferirea posibilității autorităților locale de a motiva salariații din veniturile proprii ar fi o soluție de moment ce ar reduce exodul specialiștilor și din tensiunile existente în cadrul APL. De asemenea, CALM a fost informat că în cadrul Ministerului Finanțelor se lucrează la un nou sistem de salarizare, iar proiectul va fi prezentat tuturor celor interesați. Reprezentanții CALM au solicitat includerea reprezentanților APL în cadrul acestui grup, fiind menționată importanța deosebită ca opinia APL să fie auzită de la etapele conceptualizării, pentru a evita lacunele și neînțelegerile ulterioare.
Reprezentanții Executivului și ai APL și-au manifestat deschiderea pentru cooperarea reciprocă, stabilirea unui dialog sistemic si permanent, în beneficiul autorităților publice locale.