În perioada 7-10 noiembrie curent, 16 reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în Macedonia. Delegați din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au fost coordonatorul de proiecte Irina Luncașu, expertul juridic Ludmila Malai și expertul CALM în finanțe publice locale Galina Colun. Scopul vizitei a fost de a face cunoștință cu practicile regionale în domeniul bugetării sensibile – o practică ce începe a fi implementată în țările din sud-estul Europei, inclusiv în Republica Moldova. În acest sens, CALM participă din luna mai, curent la o serie de instruiri privind integrarea bugetării sensibile la gen în Republica Moldova. De asemenea, în acest context CALM a elaborat un raport de monitorizare privind alocarea resurselor financiare pentru instituțiile preșcolare din punctul de vedere al bugetării sensibile la gen.
Potrivit expertului CALM Irina Luncașu, toate țările din sud-estul Europei sunt cam la aceeași etapă de implementare a acestor practici. „Totuși, Macedonia are deja experiență în acest domeniu. „A fost benefic să vedem cum într-o țară comparabilă cu a noastră este realizată bugetarea sensibilă, care sunt impedimentele și oportunitățile, dar și cum această practică ar putea fi relevantă pentru noi.
Expertul CALM Ludmila Malai a menționat că la acest capitol Macedonia este la o etapă mai avansată, dar noi avem unele precondiții mai bune deoarece macedonienii încă nu au realizat bugetarea pe programe și performanțe, practică implementată de către statul nostru. „Bugetele sensibile la gen sunt mai ușor de aplicat acolo unde există deja bugetarea pe programe și performanțe. Important acum pentru Republica Moldova este de a introduce acești indicatori în programe și subprograme. Dacă realizăm acest obiectiv ne va fi foarte ușor să monitorizăm cum banii publici sunt distribuiți echitabil între femei și bărbați.
În analiza făcută de CALM, având la bază bugetele pentru preșcolari, este constatat faptul că bugetele sunt neutre atunci când este vorba de gen. „Nu negăm faptul că banii publici sunt distribuiți egal și echitabil, doar că noi nu putem confirma sau infirma acest lucru deoarece deocamdată, nu există acești indicatori, a menționat Irina Luncașu.
Reprezentanții CALM au avut ocazia să viziteze trei primării din Macedonia care au integrat dimensiunea de gen în politicile lor. De asemenea, experții CALM au avut o întrevedere cu reprezentanți ai asociației autorităților locale din Macedonia pentru a studia practicile lor de lucru cu primăriile membre.
Bugetarea sensibilă la gen este o metodă ce asigură implementarea principiului egalității cetățenilor în fața Legii, indiferent de genul acestora și presupune că banii publici, începând cu procesul de planificare și finalizând cu procesul de implementare a acestora sunt distribuiți echitabil, astfel încât femeile și bărbații, fetele și băieții beneficiază în mod egal de aceștia, fără a fi discriminați. Rolul statului în procesul bugetării este de a asigura distribuirea banilor publici după principii de echitate și eficiență.
Vizita și instruirea au avut loc cu suportul Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) din Moldova in cadrul Proiectului regional UN Women: Promovarea politicilor sensibile la dimensiunea gen în Europa de Sud-Est și Moldova (2016-2018), susținut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.
Serviciul de Comunicare al CALM