Peste 2000 de delegați din 75 de țări, lideri guvernamentali la nivel mondial, membri ai societății civile și factori de decizie din întreaga lume au participat la  Summit-ul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă din Tallinn, Estonia.  Evenimentul s-a desfășurat în perioada 5-8 septembrie, cu sprijinul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) a fost reprezentat la Summit de către primara municipiului Strășeni, vicepreședinta CALM, Valentina Casian; primara de Cruzești, municipiul Chișinău, președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Violeta Crudu; primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean; primarul comunei Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica; primarul satului Căzănești, Telenești, Vasile Sârbu și expertul CALM, Viorel Rusu.  

Scopul summit-ului a fost de a aborda cele mai actuale probleme care pun în pericol democrația și procesele democratice din întreaga lume, precum și de a identifica soluții la provocările timpului, prin comunicare și cooperare la nivel mondial între guverne, administrațiile publice locale, mediul de afaceri și organizații ale societății civile. Importanța guvernării deschise, utilizarea instrumentelor digitale pentru conceperea politicilor locale sustenabile, dar și a modurilor de îmbunătățire a serviciului public prin implicarea reciprocă a cetățenilor și guvernelor au fost, de asemenea, subiecte supuse atenției participanților la summit.

Potrivit primarei municipiului Strășeni, Valentina Casian, toate cele aproximativ 50 de sesiuni care s-au desfășurat în perioada summit-ului au acoperit o gamă largă de subiecte, de la starea democrației într-o eră de criză până la oportunitățile digitale, oferite de guvernanță. „Ne bucurăm că în ciuda provocărilor, comunitatea globală rămâne angajată să sporească responsabilitatea, transparența și implicarea cetățenilor pe o frontieră digitală.”

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a afirmat că schimbul de experiență al delegației statului nostru cu colegii din orașe care au devenit renumite datorită reformelor implementate a fost extrem de util. „Am fost profund impresionați de nivelul de dezvoltare al Țărilor Baltice, în special al  orașului Tallinn, de know-how-ul în domeniul de arhitectură și de dezvoltarea urbană.” Alexandru Bujorean a reiterat faptul că guvernarea deschisă reprezintă cheia menținerii unei democrații funcționale într-o societate modernă și incluzivă.

Primara comunei Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu, a subliniat că participarea delegației CALM la lucrările evenimentului este valoroasă și în contextul elaborării celui de al 5-lea Plan național de acțiuni pentru guvernare deschisă și a extinderii componentei guvernării deschise la nivel local. „Astfel, Republica Moldova își reafirmă determinarea în a promova, susține și dezvolta politici specifice unei guvernări deschise, în care transparența, asigurarea accesului la informații, integritatea și anticorupția, bugetele deschise, dezvoltarea competențelor și capacităților funcționarilor publici, precum și participarea civică reprezintă valori indispensabile în elaborarea politicilor guvernului care vor contribui la realizarea parcursului european conform așteptărilor cetățenilor. Totodată, Violeta Crudu a reiterat necesitatea consolidării dialogului permanent între autoritățile locale și cele centrale, scopul comun al cărora este și trebuie să fie bunăstarea cetățeanului, indiferent în ce țară ar trăi.

Și primarul comunei Gangura, Marcel Bobeica, a scos în evidență faptul că Estonia este astăzi un model de dezvoltare economică și al infrastructurii, de descentralizare locală, de cooperare eficientă între autoritățile centrale și locale și un lider la capitolul digitalizare și robotizare . „Am revenit acasă cu o singură dorință – să ajung să văd în R. Moldova condiții de trai și de dezvoltare ca în Estonia, sa trăiesc acasă ca în Estonia. Pentru aceasta este nevoie de solidaritatea populației, de o aliniere internațională la marea familie europeană și, desigur, de o colaborare eficientă între puterea centrală, puterea locală și cetățeni.”

 

Imprimare