În data de 4 septembrie 2015, Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), au semnat un Memorandum de Colaborare.
Procedura de semnare a avut loc în cadrul Întrunirii Trimestriale a Primarilor de Orașe. Astfel, organizarea și desfășurarea întâlnirilor și dezbaterilor cu participarea primarilor de oraşe se va face sub egida CALM.
Documentul a fost semnat de Scott Johnson, directorul LGSP Moldova, și Tatiana Badan, președinte CALM, primar de Selemet. Prin cooptarea CALM, USAID asigură continuitatea acțiunilor, activităților, instrumentelor, și a practicilor implementate de către LGSP în beneficiul comunităților, a menționat Scott Johnson.
Oficialul a mai menționat că scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi guvernarea locală, astfel că LGSP va oferi în continuare programe de excelenţă în administrarea locală pentru dezvoltarea capacităţilor primăriilor din oraşe.
De cealaltă parte, Tatiana Badan s-a arătat convinsă că această colaborare nu numai că va contribui la dezvoltarea capacităților și performanțelor CALM, dar și va asigura o consolidare masivă a primarilor de orașe care, sub egida organizației, vor aborda problemele cu care se confruntă și vor identifica soluții pentru acestea. Ulterior, CALM, grație expertizei de care dispune, dar și a experienței, va promova interesele primăriilor la nivel central, dar și pe plan internațional. Badan a venit către primari cu un îndemn: ” Vă sugerăm să fiți activi, să vă implicați, să veniți către CALM cu problemele specifice cu care vă confruntați. Le vom studia, vor organiza anumite ședințe, în cadrul cărora experții vă vor oferi răspunsuri și soluții.”
În baza aceluiaşi memorandum semnat, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), organizație reprezentativă a APL, va crea și consolida Reţeaua Oraşelor.
Primarii celor 32 oraşe-centre raionale au participat activ la acest eveniment, aducând cu sine practicile pozitive şi istoriile de succes din localităţile sale. Participanţii, indiferent de culoarea politică şi experienţa ca primar, au pus pe masa de discuţii problemele comune oraşelor, ce ţin de îmbunătăţirea managementului financiar şi a serviciilor publice, şi au fost căutate căi de soluţionare a lor. În cadrul sedinţei s-au discutat subiecte care vizează priorităţile de dezvoltare, aşteptările primarilor de la proiectul menţionat, precum şi identificarea unor strategii de durată în domeniul APL.
Din cauza birocrației și supraasigurării, în administrația publică locală, viteza banilor nu are nicio importanță. Finanțele publice locale au un specific, iar o operațiune financiară poate decurge 3 luni!
Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia: „Mulțumesc mult pentru suport USAID. Din anul 2013, acest proiect reprezintă o oportunitate reală pentru noi, aducând instrumente inovatoare pe cele trei componente de bază. Suntem foarte bucuroşi că beneficiem de asistenţa proiectului în elaborarea Planului local de acţiuni, a Planului de dezvoltare urbană integrată şi a Planului durabil de eficienţă energetică. Astfel, am putut spori capacităţile actorilor locali şi să accesăm mai multe proiecte şi fonduri europene. Aș vrea să mă adresez primarilor care sunt la primul mandat, cu mici reflecții asupra finanțelor publice. Unii dintre Dvs. vin din mediul de afaceri, acolo unde afacerile se fac mult mai repede. În economia reală viteza banilor este un factor foarte dominant. În administrația publică locală, viteza nu are nicio importanță. Din cauza birocrației, din cauza supraasigurării… Finanțele publice locale au un specific, și anume când practic o operațiune financiară poate decurge 3 luni. Ce bani avem, de unde îi luăm? Știm că avem bani, salariați, active… Banii îi putem primi din venituri proprii, finanțări cu destinație specială și transferurile cu destinație generală. Sunt venituri pe care nu putem să le majorăm mult, este un plafon până unde putem ajunge. În republică avem o situație extraordinar de complicată, dar nu suntem nici capabili să avem o evidență bună a patrimoniului ca să obținem venituri mai multe. În primul rând, m-aș referi la pământ. Cei care arendează pământ ară mai mult, persoanele arăta și drumurile pe câmp… De 8 ani și jumătate sunt primar și observ cum zeci de hectare de pământ sunt folosit abuziv. În același timp, este un domeniu care ne-ar putea aduce venituri, dacă ar fi o ordine în acest sens. Revigorarea activității economice ar fi încă o soluție pentru suplinirea bugetelor locale. Este un demers serios, care merită abordat, dar efectele nu sunt imediate.
Una din sarcinile noastre comune este să ne focusăm pe acest potențial – pârghiile de majorare a veniturilor locale și să abordăm punctual toate barierele care stau în calea primarilor în atingerea acestui deziderat.
Viorel Furdui, director executiv CALM: ”Dacă noi vrem ca în 2016 să se producă anumite schimbări în domeniul finanțelor publice locale, trebuie de întreprins acțiuni mult mai devreme, deoarece este perioada când se fac prognozele, când se introduc anumite modificări în politica bugetar-fiscală. Una din sarcinile noastre comune este să ne focusăm pe acest potențial – pârghiile de majorare a veniturilor locale și să abordăm punctual toate barierele care stau în calea primarilor în atingerea acestui deziderat. Toate lucrurile s-au blocat la etapa consolidării bazei bugetar-fiscale. Aici fac referință la impozitele pentru persoane fizice. Pentru orașe aceste 20 la sută este prea puțin. Al doilea aspect – autorităților locale nu le revine nimic din impozitul pentru persoane juridice. În plus, taxa pentru drumuri ar fi o sursă de venit foarte importantă pentru APL. La moment, aceasta se repartizează excesiv de centralizat și în lipsa unor criterii transparente. Sunt teme pe care trebuie să le discutăm tranșant cu Ministerul Finanțelor, Parlamentul, Guvernul. Aici o să avem nevoie de susținerea dvs.”
Este foarte interesant să aflu de la colegi modalitățile de elaborare și semnare a acordurilor cu gospodăriile individuale la colectarea deșeurilor solide, cum să-i motivăm pe cetățeni să se implice în salubrizare.
Gheorghe Anghel, primar de Ștefan Vodă: Prioritățile noastre sunt legate de cele mai mari probleme pe care le atestăm, multe dintre care sunt identice pentru fiecare oraș. Cele mai importante pentru orașul pe care-l gestionez se referă la infrastructura drumurilor, care sunt foarte degradate și necesită mai multe investiții, la necesitatea elaborării planului urbanistic general. Vreau să aduc mulțumiri proiectului pentru finanțarea în proporție de 40 la sută a acestor lucrări, un suport esențial pentru dezvoltarea orașului. O altă prioritatea este construirea sistemului de canalizare și lărgirea capacității stației de epurare. La fel, vom încerca să rezolvăm, cu ajutorul partenerilor, problema iluminării stradale. Sunt la al treilea mandat, dar întotdeauna am mizat pe cooperarea între primari, pe diseminarea bunelor practici. Este foarte interesant să aflu de la colegi modalitățile de elaborare și semnare a acordurilor cu gospodăriile individuale la colectarea deșeurilor solide, cum să-i motivăm pe cetățeni să se implice în salubrizare. În plus, astfel de întâlniri sunt benefice, deoarece obținem informații utile despre liniile de finanțare ale proiectului și condițiile de participare”.
Această întâlnire are un efect de multiplicare, datorită primarilor care își împărtășesc experiența, iar CALM trebuie să fie în frunte, să ne unească, pentru că are la dispoziție expertiza necesară, dar și o credibilitatea tot mai mare în rândul edililor!
Nicolae Melnic, primar de Călărași: ”Pe parcursul anului 2014, Primăria Călăraşi a continuat activităţile de consolidare a capacităţilor locale în vederea sporirii calităţii serviciilor locale cu suportul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Publice Locale din Moldova. În acest sens, funcţionarii din cadrul primăriei au participat la mai multe ateliere de lucru şi instruiri, organizate de LGSP, şi conduse de experţi locali şi internaţionali. În ultimii ani, cu ajutorul fondurilor naționale, dar și a donatorilor, investitorilor internaționali, am reconstruit din temelie stația de epurare. Tot în această perioadă am construit peste 10 kilometri de traseu de canalizare. Avem în continuare pe ordinea de zi problema aprovizionării cu apă, deoarece o parte din populație nu are deocamdată acces la rețea. În acest sens, am elaborat un proiect, care este sprijinit de Fondul Ecologic și sperăm în scurt timp să rezolvăm această problemă a cetățenilor. Această întâlnire are un efect de multiplicare, datorită primarilor care își împărtășesc experiența, iar CALM trebuie să fie în frunte, să ne unească, pentru că are la dispoziție expertiza necesară, dar și o credibilitatea tot mai mare în rândul edililor!”
Trebuie să insistăm ca alegerea viceprimarilor să se facă prin dispoziția primarului, pentru că doar astfel poate fi creată cu adevărat o echipă care trage același car!
Victor Său, primar de Soroca: ”Nu este ușor să fii încă o dată ales și să menții mandatul, dar impulsul primarilor este ca să finalizeze ideile și proiectele pe care le-au inițiat. Sper să obțin susținerea primarilor și a CALM, în vederea modificării legii în ceea ce privește alegerea viceprimarilor. În situația unui consiliu care este așa cum este, este foarte greu pentru primar să activeze. Trebuie să insistăm ca alegerea viceprimarilor să se facă prin dispoziția primarului, pentru că doar astfel poate fi creată cu adevărat o echipă care trage același car! Problemele noastre coincid, aceeași situație în sistemul de canalizare, infrastructura drumurilor, iluminare. Rămâne să fim cât mai activi, să comunicăm, să abordăm constant și punctual probleme și să identificăm soluții, inclusiv cu implicarea donatorilor.
Alexandru Ambros, primar de Ungheni: ” Oraşul Ungheni este printre primele localităţi din Republica Moldova, în care s-a lansat proiectul. Datorită proiectului respectiv, administraţia publică locală a fost ajutată să-şi asigure finanţări, să atragă investiţii, să creeze parteneriate publice private, să promoveze egalitatea între genuri şi să creeze noi oportunităţi pentru tineri. Sperăm la o bună colaborare și pe viitor, care este o condiție importantă ca noi, primarii de orașe, să putem realiza lucruri frumoase, în beneficiul comunităților. Colegii mei au abordat o multitudine vastă de probleme, cu care ne confruntăm, dar acestea trebuie prioritizate, fiindcă altfel riscăm să nu fim eficienți. În plus, trebuie să implicăm cât mai multă lume în soluționarea lor – nu doar primarul, nu doar aparatul primăriei, nu doar consiliul. Noi am fondat așa-numita Fundație comunitară Ungheni, unde avem fonduri, unde anunțăm program de granturi mici pentru organizațiile neguvernamentale, care sunt învățate să scrie proiecte. Pe parcursul a cinci ani de zile, aceste ong-uri au devenit mai active, mai implicate, au aplicat și au câștigat proiecte, iar unghenenii simt mai mut ca oricând că sunt parte activă în gestionarea orașului. La fel, și primăriile trebuie să devină experte în scrierea unor proiecte foarte bune, argumentate bine. În acest caz, investițiile nu vor întârzia să apară.”
Eu foarte mult mizez pe experiența colegilor, pentru a prelua tot ce este pozitiv!
Vitalie Gargaun, primar de Leova: ”Ne confruntăm cu aceleași probleme, iar prin discutarea lor în comun facem lumină, clarificăm lucrurile și putem elabora strategii de rezolvare. Unde-s mulți, puterea crește. Astăzi, mai mult ca niciodată, obiectivul principal este consolidarea societății, pentru a trezi în oameni simțul de patriotism pentru țară și pentru localitatea în care trăiesc. Eu foarte mult mizez pe experiența colegilor, pentru a prelua tot ce este pozitiv.”
Avem și succese, de aceea e important să ne împărtășim unii altora experiența. Numai împreună, consolidat, vom punea aborda mai constructiv și rapid problemele!
Roman Ciubaciuc, primar de Cantemir: ” Orașul Cantemir este cel mai tânăr din republică. Dar să vă spun sincer, probleme sunt mai puține decât în orașele cu o istorie mai veche. Cu eforturi comune, am reușit practic rezolvarea problemei aprovizionării cu apă potabilă, care este una dintre cele mai bune din țară. Situația este mult mai complicată în domeniul canalizării, la moment numai 40 la sută dintre gospodării dispun de un asemenea sistem. Dar avem în derulare un proiect, prin care sperăm să scoatem problema de pe ordinea zilei în 2017. Cu sprijinul proiectului USAID, în oraș se implementează proiectul de colectare a gunoiului în sectorul individual. Avem și succese, de aceea e important să ne împărtășim unii altora experiența. Numai împreună, consolidat, vom punea aborda mai constructiv și rapid problemele.”
Este important să aflăm cum se procedează în alte localități și să preluăm bunele practici. Avem curaj, avem optimism să îndeplinim ceea ce am promis cetățenilor!
Ion Cuculescu , primar de Șoldănești: „Ne bucurăm că oraşul nostru, în pofida faptului că este unul dintre cele mai mici centre raionale din Republică, a fost selectat ca partener al Proiectului LGSP. Schimbul de experienţă şi vizitele de lucru sunt cele mai eficiente mijloace de consolidare a capacităţilor administraţiei publice locale. În cadrul proiectului, orașul a primit suport financiar și logistic constant, de aceea contăm pe acest sprijin în continuare. La începerea mandatului, am propus ca orașul să fie împărțit în 15 zone, câte una pentru fiecare consilier, ca să avem o mai bună și eficientă monitorizare a situației. Probleme s-au acumulat foarte multe, în special canalizarea. Avem o mică dificultate pe proiect, în ceea ce privește salubritatea. Tehnica este deja primită, dar avem probleme în ceea ce privește statutul juridic: nu știm cum să transmitem, cum să luăm, preluăm. Deci, aceste aspecte trebuie de discutat cu toți primarii. Este important să aflăm cum se procedează în alte localități și să preluăm bunele practici. Avem curaj, avem optimism să îndeplinim ceea ce am promis cetățenilor!”
Vreau să fim o forță, vreau să fim uniți, pentru că doar așa vom ataca și rezolva eficient dificultățile noastre comune!
Grigorie Repesciuc, primarul de Căușeni: ”Fiecare primar de oraș are aceleași probleme ca ale tuturor edililor. Vreau să fim o forță, vreau să fim uniți, pentru că doar așa vom ataca și rezolva eficient dificultățile noastre comune! Primăria oraşului Căuşeni colaborează cu proiectul din 2012 și beneficiem de instruire, asistenţă tehnică, financiară şi investiţională. E nevoie ca acest proiect să aibă continuitate, iar noi, primarii de orașe, prin discuții și dezbateri, să identificăm necesitățile și să facem împreună demersurile de rigoare pentru a le acoperi.”
Noi avem nevoie să lansăm parteneriate directe cu partenerii internaționali de dezvoltare!
Grigore Robu, primar de Nisporeni: ”Noi avem nevoie să lansăm parteneriate directe cu partenerii internaționali de dezvoltare! Atâta timp cât aceasta nu o să existe o să avem birocrație și o să batem pasul pe loc. Noi avem deja în derulare câteva proiecte la care lucrăm cu donatorii și sunt proiecte de succes. În mandatul actual, în calitate de priorități, am de rezolvat mai multe probleme: apeductul, canalizarea, atragerea investițiilor străine. Avem deja planuri în acest sens, dar și 14,5 milioane de lei, care înseamnă jumătate din necesar. Perseverăm și contăm mult pe sprijinul direct al donatorilor, care trebuie să aibă încredere în primari, unicii aleși direct de popor și mandatați să rezolve problemele cetățenilor. Este nevoie de o colaborare națională a tuturor primarilor, fiecare dintre care trebuie să se implice plenar, deoarece avem în față aceleași obiective și, în majoritatea cazurilor, pentru îndeplinirea acestora sunt binevenite mecanisme comune”.
Odată cu instituirea acestui Centru, timpul de deservire şi eliberare a actelor s-a redus cu 40-50%, cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să bată de la o uşă la alta şi să vină la primărie de mai multe ori.
Serghei Filipov, primar de Taraclia: ”Cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul Proiectului de Susținere a Autorităților Locale (LGSP), am deschis Centrul de Informare şi Deservire a Cetăţenilor. Centrul a reuşit deja să producă economii în costurile operaţionale, economii care se estimează la aproximativ 20.000 MDL. Pe lingă beneficiile din punct de vedere administrativ pe care le simte Primăria, cel mai important lucru constă în reformarea serviciilor. Odată cu instituirea acestui Centru, timpul de deservire şi eliberare a actelor s-a redus cu 40-50%, cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să bată de la o uşă la alta şi să vină la primărie de mai multe ori.”
Ion Ciumac, primar de Ocnița: Orașul nostru e cel mai de nord. Sunt la primul mandat, dar problemele orașului le cunosc nu din auzite. Orașul Ocnița are deja un plan socio-economic de dezvoltare, care are cinci direcții strategice, printre care dezvoltarea serviciilor comunale și a celor de eficiență energetică. Apeductul și sistemul de canalizare are peste 40 de ani, este uzat și necesită o reconstrucție. Lucrăm cu Fondul Ecologic pe acest aspect. Totodată, în ceea ce privește iluminarea stradală, avem în derulare un proiect, dar e nevoie de mai multe investiții pentru a acoperi tot teritoriul orașului. Totodată, problema câinilor vagabonzi este una care trebuie de rezolvat în regim de urgență. Întâlnirea aceasta, sub egida CALM, este foarte binevenită. Prin comunicare cu colegii ne împărtășim problemele, dar și soluțiile. Am luat multe idei, pe care le voi implementa în localitatea mea!”
Gheorghe Brașovschii, primarul or. Sîngerei: În cadrul programului de consolidare a capacităților, orașul Sîngerei a beneficiat de un suport substanțial. Am primit un autogreder, cu ajutorul căruia s-a observat imediat îmbunătățire a serviciilor pe timp de iarnă. În acest an, USAID ne-a ajutat să deschidem Centrul de Informare și Prestare Servicii pentru Cetățeni. Cu sprijinul poporului american, cetățenii din Sîngerei vor avea acces la informații necesare în timp util oferite într-un singur punct, vor primi servicii și acte mai rapid.
Simion Tatarov, primar de Rezina: ”Eu vin di mediul de afaceri, știu ce trebuie să fac. Noi suntem oraș de frontieră, este o prioritate pentru mine să asigurăm tranzitul transportului de mare tonaj care vine din Transnistria. Suntem în proces de dare în folosință a unei stații de epurare. Din fericire, avem o majoritate în consiliu, împreună cu care vom încerca să rezolvăm, metodic și rațional, problemele care există. Vreau să mulțumesc foarte mult USAID pentru suportul pe care ni-l oferă, pentru utilajul pe care ni l-a oferit și sper la o conlucrare bună în continuare, în beneficiul cetățenilor.
Următoarea întâlnire trimestrială a primarilor de orașe va fi organizată în Dondușeni până la sfârșitul anului.