În contextul eficientizării procesului de alimentație și aprovizionare cu apă a școlilor și grădinițelor din Republica Moldova, Cancelaria de Stat a organizat la 11 octombrie ședința grupului de lucru ce vizează acest domeniu. Congresul Autorităților Locale din Moldova a fost reprezentat la eveniment de către expertul Cătălina Scorțescu.

În ultimii ani au fost identificate mai multe nereguli în procesul de achiziții publice a alimentelor pentru instituțiile preșcolare și școlare, dar și a calității produselor care sunt livrate copiilor și elevilor.

Cătălina Scorțescu a explicat că sunt probleme privind accesul copiilor la apă calitativă, în special în localitățile rurale, dar și în orașe. „Cât privește alimentele, au fost mai multe cazuri de achiziționare a produselor alterate, necalitative, s-au depistat mai multe cazuri de intoxicații alimentare ale copiilor. În procesul de achiziții sunt favorizate anumite firme, care nu întotdeauna întrunesc standardele de calitate, însăși procedura de achiziții este destul de anevoioasă.

De asemenea, la achiziționarea alimentelor nu sunt prioritare criteriile de calitate-preț, calitate-cost, fiind favorizați ofertanții care propun cel mai mic preț. Totodată, mai multe instituții ale statului sunt implicate în acest proces al achizițiilor și în cazul cât sunt identificate nereguli este destul de complicat să stabilești cui aparține vina.

Potrivit Cătălinei Scorțescu, autoritățile centrale nu consideră că sunt direct responsabile de situația creată și propun soluționarea problemelor din acest domeniu doar prin elaborarea unor studii de caz, a unor traininguri, etc.

CALM consideră că pentru a îmbunătăți calitatea acestor servicii în instituțiile preșcolare și școlare este nevoie de a achiziționa apa la un preț mai redus decât pentru alți agenți economici, educația și tineretul fiind un domeniu prioritar în politicile oricărui stat. O altă propunere a CALM a fost ca cel care livrează aceste servicii să fie responsabil de certificarea acestora.

„Normele financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor sunt destul de reduse, ceea ce nu permite achiziționarea unor produse diversificate și calitative. CALM a propus să fie majorate aceste norme financiare, achizițiile să fie făcute de managerii instituțiilor de învățământ, astfel încât o singură persoană să fie responsabilă de acest proces. CALM a insistat ca unicul criteriu de achiziție a alimentelor pentru copii să fie preț-calitate.  Cu regret, propunerile CALM nu au fost acceptate, tendința care a existat în cadrul grupului de lucru a fost de a centraliza achizițiile publice la nivelul centrelor raionale, a declarat expertul.

Grupul de lucru s-a întrunit deja în cadrul a două ședințe, acum se lucrează la definitivarea planului de acțiuni. CALM va insista ca propunerile înaintate de instituția noastră să fie luate în calcul, astfel încât starea de lucruri în acest domeniu să se amelioreze substanțial.  

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare