Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), prin intermediul experților săi, a elaborat un șir de metode de gestionare a bugetelor locale, care, în condiții de austeritate,  îi vor ajuta pe primarii din toată țara să-și gestioneze mai bine banii, dar și să suplinească haznaua localității. Astfel, timp de două săptămâni, experții CALM îi vor instrui pe edilii din toate raioanele țării în ceea ce privește bugetul: planificarea, evaluarea rezultatelor și eficienței economice a acestora, dar și vor fi propuse soluții concrete pentru problemele privind finanțarea unora activități. Până la moment, au fost instruiți peste 200 de funcționari publici, din șase raioane ale țării. 

Deoarece unele instrumente, chiar dacă puține la număr, care presupun creșterea gradului  de autonomie financiară a APL sunt puse în aplicare, iar politicile bugetar-fiscale diferă de la un an la altul, CALM și-a propus să instruiască reprezentanții autorităților locale din toate raioanele,  pentru ca aceștia să cunoască în detaliu toate noutățile și avantajele de care pot beneficia din ultimile modificări ale cadrului legal în domeniul procesului bugetar, descentralizării financiare, dar și să-i ghideze cum să-și planifice riguros cheltuielile și veniturile.
       
În  cadrul primei runde de dezbateri și transfer de cunoștințe au fost  invitați primarii, contabilii, perceptorii fiscali și inginerii cadastrali. Pe parcursul următoarelor 2 luni urmează să fie instruiți edilii și specialiștii din primării din toate localitățile.
    
Expertul Constantin Gudima le-a făcut cunoștință cu particularitățile finalizării exercițiului bugetar pentru anul 2017. De asemenea, a explicat particularitățile administrării corecte a tuturor tipurilor de impozite și cum pot fi acestea încadrate cât mai corect în documentele financiare pentru anii 2018-2019, desigur ținând cont de noile prevederi adoptate și valabile pentru această perioadă bugetară.
      
În continuare, primarul de Feștelița, Nicolae Tudoreanu, a expus mai multe modele de decizii, dar și idei cum trebuie evitate anumite inadvertențe la formulări și motivare.
      
În a doua parte a sesiunii, expertul CALM, Alexandru Morcov a prezentat Serviciul de Suport al Operatorilor Mici de Apă și Sanitație (SOMAS), acesta a menționat că Serviciul de Suport al Operatorilor Mici de Apă şi Sanitaţie al CALM reprezintă atât totalitatea resurselor de expertiză asistență și instruire, cât și datelor sistematizate, concentrate într-un serviciu unic destinat îmbunătățirii calității prestării serviciilor de apă și sanitație de către operatorii mici din zonele rurale și orașe mici. Dlui a subliniat faptul că crearea serviciului SOMAS a fost posibilă datorită suportului proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan), finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), cofinanţat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) şi implementat de Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT.
      
CALM își propune să organizeze sesiuni de instruire și pe alte domenii sensibile din activitatea APL. Acestea vor cuprinde toate raioanele țării, iar cel puțin câte trei funcționari din fiecare primărie vor beneficia de instruire și de consultanța experților avizați, care le vor oferi o mai bună pregătire pentru procesul bugetar din anul 2018 și căi reale pentru problemele pe care le întâmpină.
 
Serviciul comunicare CALM
 
Tel. 022 22-35-09
 








































Imprimare