Vineri, 5 octombrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la ceremonia celebrării a 100 de ani de la fondarea camerei de Comerț și Industrie din Chișinău (CCI). La evenimentul de marcare a Centenarului instituției au venit și reprezentanți ai APC, ai mediul de afaceri, științific, dar și alți parteneri, atât din Republica Moldova, cât și din alte circa 20 state. Președintele CCI Sergiu Harea a menționat că încă de la fondare instituția pe care o reprezintă are drept scop acordarea asistenței la facilitarea comerțului.
Pe lângă participarea la evenimentul oficial, reprezentanții CALM au avut o întrevedere cu o delegație din România formată din oameni de afaceri, președintele consiliului județean Brașov Adrian-Ioan Vește, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Brașov, primari și consilieri județeni. Alături de președintele CALM Tatiana Badan au fost primari de orașe și municipii, dar și experți ai CALM.
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind intensificarea colaborării între administrațiile locale dintre cele două state, în special în domeniul economic și posibilitățile de dezvoltare a comunităților locale prin atragerea investitorilor.
Primarii municipiilor Strășeni și Edineț, Valentina Casian și Constantin Cojocaru, dar și primarul orașului Criuleni Dumitru Simon au prezentat avantajele pe care le-ar avea investitorii în cazul în care vor alege să-și deschisă afaceri în orașele din Republica Moldova.
Deficitul forței de muncă în România și intenția mai multor reprezentanți ai businessului român de a veni în Republica Moldova a fost un alt subiect discutat în cadrul întrevederii. Membrii delegației române și-au manifestat interesul de a veni, dar și de a investi în comunitățile locale de la noi.
Acordul de Colaborare între Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a fost semnat în luna aprilie, curent. Scopul întăririi acestei colaborări între CALM și CCI este de a identifica și de a dezvolta antreprenoriatul ca element indispensabil al procesului de creare a locurilor de muncă în comunitățile locale, ceea ce constituie o forță motrice a dezvoltării durabile a RM.
Departamentul de Comunicare al CALM