Timp de trei zile, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu susţinerea Programului ONU – ,,Femeile în politică”, a desfășurat seminarul: ,,Guvernarea locală eficientă  şi sensibilă la dimensiunea de gen”.

Primărițele, membre ale Rețelei Femeilor CALM, au fost informate despre funcționarea eficientă a APL – precondiție pentru dezvoltare comunitară, efectul sinergic, legea entropiei, parteneriatele sociale.

Totodată, scopul trainingului a țintit  consolidarea cunoştinţelor participantelor privitor la  conceptul de buget: funcțiile și principiile bugetare, dar și specificul sistemului bugetar în RM: resursele În același timp, grație experților, dar și primarilor cu experiență, primărițele au putut capta informații despre reglementările privind elaborarea, aprobarea și modificarea bugetelor locale. S-a făcut referință la diverse aspect ale activității în primării, prin perspectiva dimensiunii de gen.

Beneficiarele seminarului au apreciat organizarea ireproșabilă, dar și plus valoarea informațiilor pe care le-au primit. Acestea au menționat că cel mai important lucru e că transferul de bune practici s-a realizat într-o manieră interactivă, iar schimbul de opinii, dezbaterile au fost la ordinea zilei.

”Am impresii foarte bune, am aflat multe  informații foarte utile. Deja aștept cu nerăbdare să ajung acasă ca să pot aplica în teritoriu ceea ce am învățat de la experți și colegii cu experiență. Apreciez întâi și-ntâi discuțiile calde între formatori și noi, beneficiarii, dar și atitudinea prieteneasca care persistă. Au fost oferite informații clare, la subiect și am găsit răspuns la întrebările care ne frământă.”, a menționat Elena Hreașca, primar de Năvîrneț.

În context, Maria Ghelan, primarul orașului Căinari, raionul Căușeni, a scos în evidență cunoștințele important pe care le-a acumulat în vederea implicării cetățenilor în derularea unor proiecte, idei importante pentru localități : ”Seminarul a fost unul binevenit, materialul expus a fost de calitate, persoanele care ne-au informat dețin expertiză. A fost util să ascult tot ceea ce vizează clasificarea bugetelor, modificările în legislație. Au ieșit în fața noastră și colegi de-ai noștri, care au însă experiență mai mare, care ne-au putut răspunde la întrebări. Aspectele privind dezvoltarea localităților au fost deosebit de relevante, și anume cum poți coopta oamenii pentru ca să contribuie la implementarea anumitor proiecte, cum poți să-i implici în rezolvarea problemelor locale.”

Valoarea transferului de experiență a fost accentuată și de Elena Belescu,  primar de Recea: ”Acest seminar este binevenit pentru primărițele la primul mandat, pentru că astfel își dimensionează, verifică și își lărgesc cunoștințele în politicile managementului în APL. A fost o activitate cu un randament și un potențial foarte mare, care ne determină să ne verificăm cunoștințele, dar și să învățăm multe lucruri noi, care ne-ar ajuta. Mi-a plăcut prima sesiune, unde s-a vorbit despre guvernarea locală eficientă, și anume prin implicarea femeilor, deoarece aceasta arată potențialul  doamnelor care au avut curajul  de a păși în această misiune complicată – gestionarea unei primării!”

Programul ONU „Femeile în politică” este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.
































































Imprimare