Tinerii specialiștii nu se prea rețin în administrația publică, din cauza salariului dezolant și mult sub așteptări. Astfel, sarcinile puse în fața funcționarului public începător și veniturile pe care le are sunt total neproporționale. Este chintesența discuțiilor care au avut loc la Bălți cu reprezentanții APL din nordul țării. Astfel, edilii au accentuat o vădită neglijare a autorităților publice locale care, pe lângă retribuția derizorie, trebuie să facă față unui volum enorm de muncă. Tocmai de aceea, funcțiile în APL au devenit neatrăgătoare, constatându-se un deficit cronic de cadre.
”Într-adevăr pentru un funcționar începător ca să fie atractivă perspectiva meseriei de funcționar și să conștientizeze ce înseamnă această meserie este foarte complicat. Acei tineri specialiști care vin să lucreze la un termen de încercare nu mai reușesc să ajungă pînă la sfîrșitul primii luni că deja depun cereri de eliberare fiindcă fac o proporționalitate dintre responsabilitățile și sarcinile pe care trebuie să le execute și cu venitul corespunzător care este asigurat sub formă de salarizare.” a declarat viceprimarul mun.Bălți Igor Șeremet.
Potrivit directorului executiv CALM, Viorel Furdui, în așa ritm, localitățile din țară s-au trezit în fața unui colaps, și asta deoarece, în mare parte, ceea ce se realizează la nivel local se bazează pe entuziasm, pentru că a munci în APL, deși este o onoare, nu-ți oferă prea multe beneficii materiale: ”Inițiativa unor dezbateri a venit de la municipiul Bălți, și anume de a organiza consultări ample privind salarizarea. Municipiul a venit cu o analiză interesantă a problematicii salarizării și a discrepanțelor care există în salarizarea APL în raport cu APC. Este foarte important să propunem argumente, cifre, atunci când propunem un subiect de dezbateri sau altul. Tema salarizării este una foarte importantă, pentru că remunerarea insuficientă influențează negativ asupra activității, deoarece nici specialiștii tineri nu sunt motivați să vină, dar nici funcționarii cu experiență. Situația la acest capitol este una foarte gravă. Dacă noi, toți împreună – Guvernul, colegii din APL, Parlamentul, nu vom găsi o soluție pentru această problemă o să ne pomenim că nu o să aibă cine lucra în APL. Și la acest moment avem un deficit enorm de specialiști. În ceea ce privește inginerii cadastrali, peste 90 la sută nu sunt specialiști, iar atribuțiile acestora le îndeplinesc oameni întâmplători, fără expertiză în domeniu. Avem foarte multe poziții vacante de contabili, secretari. Noi nu putem aștepta 8-9 ani când Guvernul ne promite că va implementa un sistem unificat de salarizare, problema trebuie rezolvată acum”.
Edilii au declarat că actuala cotă a salarizării, în care primarii sunt mai prost plătiţi decât angajaţii lor, nu mai poate fi tolerată, și asta deoarece pe umerii unui edil sunt plasate foarte multe sarcini, iar acesta trebuie să simtă sprijinul statului, așa cum se procedează în alte state.
”După multiplele apeluri pentru modificarea a Legii salarizării, nicio reacție. Cred că este vorba despre o mimare a încercării de a schimba starea de lucruri. Mulți dintre noi merg în deplasări. Într-una dintre acestea, la Botoșani, m/am mirat că funcționarii primăriei primesc de la o mie de dolari în sus. Am fost și în Federația Rusă, în Novgorod, țară din afara Uniunii Europene. Și acolo funcționarii începători au de la 600 de dolari în sus.”, a menționat Igor Șeremet, viceprimar de Bălți.
Primarii au specificat că remunerarea pentru munca lor nu este conformă responsabilităților cărora trebuie să le facă față: ”În situația în care un director de liceu are un salariu de 8-9 mii de lei, primarii ridică lunar o retribuție de 4-5 mii. Dar gândiți-vă cât efort ne costă să gestionăm și școlile, și grădinițele, și infrastructura”.
Viceprimarul mun.Bălți, Leonid Babii, a prezentat o analiză detaliată a situației, menționând că acest document va ajunge la autoritățile centrale, astfel încât să fie luate măsuri: ”Suntem îngrijorați de situația care s-a creat în domeniul remunerării. Am expediat de nenumărate ori scrisori la Parlament, la Guvern, la CALM cu analize minuțioase, care demonstrează și probează dezastrul în care ne-am pomenit. Am fost auziți doar de CALM și a fost discutată această problemă. Ca și peste tot în țară, avem o criză acută de specialiști aproape în toate subdiviziunile primăriei. Principala problemă este neatractivitatea salariilor. Analiza dinamicii salariilor pentru perioada 2012-2016 ne demonstrează o politică discriminatorie. Conform numeroaselor modificări operate în 2016, salariile medii pentru unele categorii de funcționari, finanțate din bugetul de stat, s-a majorat de la începutul anului 2017 de la 5 la 10 mii, iar în unele cazuri de la 12 la 25 de mii. În ceea ce privește primarii, nivelul lor de salarizare nu s-a ridicat, ceea ce denotă probleme serioase privind elaborarea unor mecanisme de evaluare reală a responsabilităților pe care le au”.
Primarii, prezenți la dezbateri, au solicitat autorităților centrale o abordare constructivă și pluridimensională a problemei salarizării aleșilor locali, care sunt nevoiți să activeze în condiții dure și neavând de cele mai multe ori măcar satisfacția că-și pot acoperi cheltuielile curente. Edilii au avut mai multe propuneri:
1.schimbarea radicală a sistemului de abordare a modului de formare a retribuirii muncii care ar elimina fragmentarea și discriminarea;
2.indexarea anuală a salariilor, în funcție de indicele prețurilor de consum, sporirii PIB-ului sau schimbării salariului mediu pe economie;
3.să nu se admită exagerarea salariului din sistemul de prestări servicii publice, fiind aliniat la salariile din sectorul bugetar;
4. elaborarea unui cod unic care ar reglementa retribuirea muncii în toate domeniile.
Primarii au mai menționat că, deși se discută mult în ultima perioadă despre noul concept al salarizării, acesta nu este accesibil. Edilii și-au exprimat încrederea că acesta va supus unor dezbateri largi cu toți actorii din societate înainte de a deveni lege.