Alături de alți actori importanți din sectorul neguvernamental, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)  a avut la 4 februarie o întrevedere cu comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos. Evenimentul a fost organizat de către Biroul pentru Integrare Europeană și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

În cadrul Dialogului despre aderarea la UE, Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a subliniat importanța acestui proces de transformare și beneficiile pe care le va aduce Republicii Moldova în fiecare sector. Comisara, aflată în prima sa vizită la Chișinău, a vorbit despre sprijinul de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană.

Având în vedere rolul crucial al autorităților publice locale în procesul de negociere și integrare în UE,  s-a discutat despre modalitățile de implicare directă a APL  în procesul de negocieri și stabilirea mecanismelor de finanțare, dar și în acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a acorda prioritate descentralizării și dezvoltării locale/regionale.

Potrivit directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, deoarece peste 40% din acquis-ul comunitar urmează a fi implementat la nivel local, vocea autorităților locale trebuie să fie auzită în cadrul negocierilor și consultărilor privind Planul de Creștere economică al R. Moldova.  „Având în vedere accesul limitat al autorităților publice locale la fonduri semnificative, ținând cont de faptul că cetățenii R. Moldova sunt beneficiarii finali ai suportului de 1.8 miliarde de euro pe care ni-l oferă Uniunea Europeană în parcursul nostru european, ghidându-ne de faptul că aceste investiții trebuie să fie resimțite,  în primul rând, în comunitățile noastre, am solicitat ca circa 30% din acest suport să ajungă în satele și orașele R. Moldova”, a menționat directorul executiv al CALM.

Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, a vorbit despre scumpirea  gazului și a energiei electrice, provocări ce creează oportunități de a investi în energia regenerabilă.  Printre problemele cu care se confruntă localitățile din sudul R. Moldova, Serghei Anastasov a menționat lipsa pădurilor și a lacurilor, dar și necesitatea de a investi în renovarea drumurilor regionale ce unesc localitățile rurale de cele urbane. „De asemenea, am venit cu propunerea de a deschide mai multe școli și grădinițe în regiune pentru ca copiii să poată studia limba de stat.”

Potrivit primarului orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, a fost o întrevedere foarte utilă. „Am văzut o deschidere fără precedent pentru R. Moldova în parcursul nostru european. Vom beneficia de un suport financiar cum nu a mai fost în cazul R. Moldova. Urmează doar să ne facem temele pentru acasă prin realizarea reformelor pe care ni le-am asumat.   Avem o șansă imensă și cred că nu o vom rata”, a declarat Arcadie Covaliov.

„Procesul de aderarea nu este doar un obiectiv strategic, ci o realitate ce necesită implicarea tuturor. Prin transparență, dialog și acțiuni concrete putem consolida parcursul european al R. Moldova”, a declarat primarul satului Sireți, Strășeni, Leonid Boaghi.

Imprimare