La data de 23 septembrie 2014, în raionul Taraclia, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Taraclia. 

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere! 

Seminarul a fost deschis de către Tatiana Țurcanu – Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Taraclia, primar satului Vinogradovca. ”Este foarte important să cunoaștem prevederele, principiile și beneficiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest seminar informativ ne va ajuta în lucrul cu cetățenii. Dat fiind faptul că localitățile din sudul țării sunt mai izolate din punct de vedere informațional, noi astăzi avem ocazia să punem în discuție cu experții toate întrebările care ne interesează privind acest Acord” a subliniat doamna Țurcanu.

Este de menționat că la seminarul informativ a participat și Președintele raionului Taraclia – dl Alexandru Garanovschi, iar prezența primarilor la seminar a fost de 100%.

În cadrul seminarului, expertul CALM  Alexandru Osadci, s-a expus privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere. Ulterior, experții Vitalie Gamurari și Viorel Chivriga, au prezentat informații privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014. 

În urma discuțiilor cu experții, participanții au primit răspunsuri la toate subiectele ridicate.

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care îi vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

 

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Imprimare