Marți, 17 iulie, Congresul Autorităților Locale din Moldova(CALM), reprezentat de vicepreședintele CALM, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru a semnat un Acord de colaborare cu Asociația Investitorilor din România (AIR), reprezentată de președintele executiv al AIR, Daniel-Vasile Nuțiu. La eveniment au participat și membri ai celei mai mari și celei mai vechi confederații patronale din România „Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), instituție ce a înregistrat multe rezultate în colaborarea cu APL din România.
Scopul Acordului este de a oferi un cadru de cooperare și de a facilita colaborarea între CALM și AIR, în zonele de interes comun.
CALM și AIR vor coopera pentru a realiza acțiuni specifice, menite să susțină investitorii din România în Republica Moldova și comunitățile locale din Republica Moldova în domenii precum:
– Dezvoltarea unui dialog activ și a unei strânse cooperări pentru schimbul de informații și implementarea de proiecte în interes comun;
– Dezvoltarea unor platforme de informare a investitorilor români privind oportunitățile de afaceri și investiții în APL din RM, respectând principiul de competitivitate;
– Promovarea parteneriatelor publice private între APL din RM și investitorii români,
– Promovarea atragerii investitorilor români în finanțarea proiectelor de infrastructură în APL din RM;
– Planificarea în comun și coordonarea propunerilor de îmbunătățire a mediului de afaceri din România și a climatului investițional din RM;
– Comunicarea și schimbul de bune practici în vederea realizării proiectelor investiționale în RM;
– Asistență mutuală pe parcursul implementării proiectelor comune.
Președintele executiv al AIR Daniel-Vasile Nuțiu a comunicat celor prezenți că în aceeași zi a fost semnat și Acordul de cooperare între AIR și UNPR.
„Pasul evident pe care am considerat că trebuie să-l facem ca și investitori din România în Republica Moldova a fost să ne asociem și cu cei care au deja 27 de ani de experiență, care știu ce vor să facă și cum să facă. Sunt proiecte pe care le vom derula împreună cu susținerea locală. Împreună ne dorim să aducem acel plus de valoare pe care îl așteptăm unii de la ceilalți.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român Lucian Ioan a declarat că întrevederea cu CALM este un moment important al vizitei în Republica Moldova. „ Printre cele patru-cinci direcții majore pe care noi le urmărim este și această apropiere și conlucrare cu primăriile orașelor. Avem proiecte pe care le-am făcut în România cu administrații locale, avem realizări concrete și am ajuns ca în anumite orașe, municipii să putem vorbi despre faptul că nu mișcă nimic important din punct de vedere economic fără ca noi să fim consultați. De exemplu, pe lângă primăria municipiului Oradea am reușit să înființăm două comisii formate din reprezentanți ai primăriei și ai mediului de afaceri care monitorizează desfășurarea achizițiilor publice. Prin înființarea acestor comisii au scăzut contestațiile cu 80%. Președintele UNPR a menționat faptul că împreună cu APL din România, cu fonduri europene au fost implementate proiecte importante, cum ar fi construirea centrelor de afaceri, pentru energii regenerabile, ș.a. „Primăriile ne-au dat teren, ori au avut o clădire, iar noi am avut bani și am construit pe teren, iar dacă a fost clădire am reabilitat-o și am folosit-o împreună.
Potrivit lui Lucian Ioan, semnând acordul de parteneriat cu AIR a fost deschisă o ușă largă de colaborare cu mediul de afaceri din RM.
„Dacă veți fi interesați putem să venim să vă dăm sprijin și asistență, reieșind din experiențele pe care noi le-am avut, este vorba de infrastructură, reabilitarea clădirilor publice pentru a le eficientiza energetic, ș.a. Urmează să vă transmitem niște propuneri concrete prin care acele localități, acele administrații locale care sunt interesate să beneficieze de asistența colaboratorilor noștri.
Vicepreședintele UNPR Florin Balint a specificat faptul că și pentru accesarea fondurilor europene este mult mai facil pentru APL să lucreze cu o organizație nonguvernamentală patronală, decât cu o companie privată. „Și noi am contribuit la progresul comunităților, fie mai mici, fie mai mari, am adus proiecte care au adus comunelor și orașelor mai mici autonomie din punct de vedere energetic, am lucrat pe producția de energie regenerabilă, am avut și multe proiecte pe domeniul social, ș.a.
Vicepreședintele CALM, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru i-a salutat pe reprezentanții AIR și UNPR și și-a manifestat toată deschiderea pentru noile oportunități de colaborare. „Oamenii de afaceri, dar și primarii sunt persoanele care vorbesc concret. Pentru noi e foarte important să vedem cum ne putem regăsi pe domeniul anumitor parteneriate public-private, suntem interesați și de potențiali rezidenți care ar putea să vină la noi. Formula de preaderare la UE ne pune încă în situația de a mai bate uneori pasul pe loc, dar cred că putem recupera foarte repede.
Constantin Cojocaru a apreciat faptul că România este principalul avocat al Republicii Moldova. „Vrem ca buna relație pe care o avem cu Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România să o extindem și la nivelul altor asociații și nu doar.
Vicepreședintele CALM, președintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi a punctat faptul că asemenea atitudine și comunicare este absolut necesară pentru Republica Moldova. „Reieșind din practica prin care ați trecut DVS., ne-am dori să ne fiți călăuză. Este foarte important să nu amânăm pentru mult timp următoarea noastră întrevedere. Eu reprezint o zonă absolut specifică, cea de securitate care, cu părere de rău, pe parcursul a mai mulți ani rămâne a fi un loc acceptat mai greu de către investitori. Sunt foarte interesat de a afla din experiența parteneriatelor public-private. Cred că reieșind din practicile pe care le aveți am putea să învățăm din ele pentru a îmbunătăți climatul investițional și încrederea.
Vicepreședintele CALM, primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a menționat faptul că semnarea Acordului între CALM și AIR este un eveniment foarte promițător și dă posibilitate de a dezvolta un spectru larg de domenii de colaborare.
Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a fost creată la 24 ianuarie, curent, având 12 membri fondatori. Până la sfârșitul anului Asociația își propune să ajungă la 40 de membri.
UNPR a fost înfiinţată în anul 1991, cu scopul de a ocroti interesele patronilor mici şi mijlocii activând în domeniul serviciilor, comerţului şi producţiei. UNPR este o uniune de federaţii patronale, cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. În afara filialelor judeţene, din UNPR mai fac parte şi asociaţiile profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei românești.
Departamentul de Comunicare al CALM