În perioada 20-23 octombrie 2015 , expertul CALM  în proiecte de dezvoltare locală, Octavii  Ivanov, a efectuat o vizită de studiu în Estonia. Din delegația moldovenească au mai făcut parte reprezentanți  ai Ministerului Agriculturii, Victor Guzun, ex Ambasador al RM in Estonia, care pe toata perioada deplasării  a fost nu numai un participant activ, dar și un ghid  interesant  al culturii și istoriei Estoniei. Vizita a fost organizata de APE (Asociația de Politică Externă), în parteneriat cu Rețeaua  Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din Estonia, cu suportul Ambasadei Estoniei.

Scopul principal al acestei vizite a  fost schimbul de experiență  și studierea bunelor practici  în domeniul dezvoltării rurale. Astfel, în fața delegației au fost puse cel puțin trei obiective, astfel încât transferul de informații să fie unul cât mai eficient: studierea politicilor publice, experienței  și a strategiilor Estoniei în domeniul dezvoltării rurale la nivel național și regional; captarea celor mai evoluate strategii de formare și dezvoltare a GAL; vizitarea în teren a proiectelor  realizate de GAL, prin intermediul programului UE  LEADER.

Prima zi de vizita a fost una destul de instructivă și a avut loc în Casa comunitară din localitatea  Iru,  distictul  Harju. La întâlnire a participat și delegația din Turcia, astfel că a fost realizat un transfer de informații despre realitățile și provocările din domeniul dezvoltării rurale din ambele tari.  Victor Chirilă, directorul executiv APE,  a prezentat starea de lucruri din Republica Moldova, raportând-o la oportunitățile deschise odată cu implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Ulterior, moderatorii întâlnirii au prezentat Programul LEADER în Estonia, strategiile și proiectele de dezvoltare a  turismului rural din regiunea Lahemaa, inclusiv prin intermediul rețelelor turistice. Ave Bremse a descris activități de sprijinire a  programului LEADER din Estonia, precum și conlucrarea dintre GAL și rețeaua  rurala națională.

Vizita de studiu din ziua a doua a început cu o întrunire la Ministerul Agriculturii, unde membrii delegației au  fost familiarizați cu programul de dezvoltare rurală din Estonia. Punerea în aplicare a Programei LEADER a început în perioada 2004-2006, în cadrul măsurii Dezvoltarea de inițiative locale – Leader, cu un buget de 1,9 mln. de euro , fiind susținute 21 GAL.  Astfel, pe parcursul anilor 2007-2013, prin programul de dezvoltare rurală, Estonia a  beneficiat de 925 mln. de euro din partea UE (axa I, Îmbunătățirea competitivității – 347,6 mln. euro, axa II- Îmbunătățirea mediului – 334,4 mln. euro, axa III- Calitatea vieții – 118,9 mln. euro, axa IV LIDER- 85,7 mln. euro), adică circa 10% din finanțarea destinată  dezvoltării  rurale  este absorbită prin intermediul  LEADER. Pe parcursul 2007-2013, de către cele 26 GAL existente,  au fost realizate peste 7000 de proiecte, în sumă de 80,2 mln. euro.

Pentru anii 2014-2020, Programa LEADER are un buget de 90 mln. de euro și presupune următoarele submăsuri:

– Sprijin pentru inițierea  de GAL;

 – Sprijin pentru  dezvoltarea  locală a comunităților rurale;

– Pregătirea și punerea în aplicare a cooperării GAL;

– Sprijin pentru costurile de funcționare;

Este interesanta și formula de împărțire a bugetului LEADER între cele 26 de GAL din Estonia:

-20% din buget va fi împărțit în mod egal între GAL-uri;

-24% din buget va fi împărțit în funcție de populația din zona GAL;

– 24% din buget va fi împărțit  în funcție de zona  GAL-ului;

– 10% a bugetului vor fi împărțite în funcție invers proporțional  impozitului  pe venit;

– 2% din buget va fi împărțit în cazul în care o municipalitate din GAL  este situată  pe insulă;

-20% din buget va fi împărțit în funcție de calitatea strategiei GAL.

În următoarele zile au fost vizitate 3 GAL-uri: GAL Parteneriatul Harju Nord , GAL Kodukant Läänemaa  și GAL Pärnu, unde participanții au  discutat  cu conducerea reprezentativă și executivă  despre organizarea și funcționarea  lor, modul de interacțiune a GAL cu APL și diferiți actori interesați, strategiile de dezvoltare,etc. De asemenea, au fost vizitate mai multe afaceri și obiecte sociale care au primit suport în cadrul acestor GAL-uri.

În GAL Parteneriatul Harju Nord au fost vizitate un centru de artizanat, muzeul  Rebala, conacul  cultural Kostivere (loc  pentru organizarea de reuniuni, seminare, spectacole și concerte, diferite tipuri de hobby, etc.), ferma de muls robotizata Haljava.

GAL Kodukant Läänemaa se află îin nord-vestul Estoniei , are 61 de membri din întreaga  regiune, inclusiv 11 municipalități, 34 ONG  locale și 16 antreprenori. În acest GAL,  delegația din RM a vizitat atelierul care confecționează  diferite suvenire din sticlă, pensiunea Altmõisa, ONG Tervem Noarootsi – artizanat și produse alimentare locale.

În ultima zi am făcut cunoștință cu  GAL Pärnu , care  este administrată de fostul primar Rein Talisoo și  unde am vizitat ferma de  turism Ojako , Casa comunitară  Eassalu, ferma de plante medicinale și aromatice Tamme, școala  primară-gradiniță  Lindi, unde am avut o  întâlnire cu primarul municipiului Audru, Siim Suursild.

Pe parcursul discuţiilor au fost diseminate  cele mai  bune practici şi modele din domeniu dezvoltării rurale,  prezentate de colegii estonieni, precum şi iniţiate relaţii de colaborare. Astfel,  reprezentantul CALM, Octavii Ivanov,   a semnat  cu președintele GAL Parteneriatul Harju Nord, Arno Kannike,  un protocol de intenție care prevede colaborarea în domeniul dezvoltării rurale.

Vizita  dată a permis participanţilor să cunoască mai bine conceptul, mecanismul  şi instrumentele dezvoltării rurale,  de a face schimb de experienţă şi bune practici cu colegii din Estonia, dar şi de a iniţia contacte şi potenţiale proiecte comune.

NOTĂ:

Grupurile de Acțiune Locala(GAL)  reprezintă parteneriate public-private, fiind  o reuniune de autorități publice locale, agenți economici, ONG-uri dintr-o microregiune, în care partea publică deține 49%, la nivel decizional și la nivel de constituire, iar 51% sunt deținute de partea privată. GAL-urile sunt reglementate de Regulamentele Europene ca structuri de dezvoltare locală, practic au ca obiectiv principal dezvoltarea zonelor unde sunt implementate. Aceste entități sunt organizații non-guvernamentale, care au ca obiectiv specific dezvoltarea zonei în care sunt instituite. Funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală se bazează pe implicarea activă  a actorilor locali, care au rolul de a identifica direcția majoră de dezvoltare a ariei teritoriale pe raza căreia se afla  GAL-ul respectiv, implicând,  totodată, toți locuitorii acelei zone.

Programul LEADER reprezintă o abordare la nivelul UE  care oferă noi oportunități de dezvoltare rurală, punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacității de dezvoltare și implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural si cultural, dezvoltării mediului economic și îmbunătățirii abilităților organizatorice ale comunităților locale.




























Imprimare