Mai multe autorități publice locale au semnalat o problemă în privința căreia CALM a luat atitudine la 11 iulie, curent, în cadrul ședinței Grupului de lucru privind administrația publică locală, creat prin dispoziția Prim-minstrului nr.85-d9, din 13 iunie 2018. Potrivit unor aleși locali, Cancelaria de Stat notifică pe nedrept deciziile Consiliilor locale de aprobare a unui tarif diferențiat la apă.
CALM a amintit că prima sarcină a APL este de a asigura un serviciu sigur și calitativ de aprovizionare a locuitorilor cu apă potabilă. APL s-a angajat să livreze apă potabilă, iar din cauza tarifelor sociale existente, mulți consumatori o utilizează pentru agricultură și grădinărit.
În acest sens, coordonatorul Serviciului CALM de Suport al Operatorilor Mici de Apă și Sanitație (SOMAS) Alexandru Morcov a prezentat și un exemplu. „În cazul localității Sculeni, Ungheni, dacă ar fi calculat tariful în baza metodologiei aprobate de ANRE, atunci ar trebui să fie un tarif nu mai mic de 28 de lei, dar astăzi acesta constituie 10 lei. Acești bani nu acoperă întotdeauna măcar cheltuielile directe. Fiind un tarif social, o bună parte dintre locuitori utilizează apa din sistemul centralizat de aprovizionare pentru a uda grădinile și alte lucrări agricole. În perioada verii, în Sculeni, din 700 de gospodării conectate, apă au doar 200, cele care sunt situate pe vale. Cu ajutorul CALM, operatorul de apă și sanitație a identificat soluția de a face un tarif diferențiat, gradual, ținând cont de consumul de apă normativ pentru o persoană pe zi, care este de circa 35 de litri. Operatorul a stabilit ca 50 litri de apă să fie asigurate pentru o persoană, cu tarif social de 10 lei. De exemplu, dacă o familie din 5 membri depășește limita de 250 de litri pe lună, atunci tariful să fie 24, 50 sau 70 de lei, în funcție de cantitatea de apă consumată. Această inițiativă a fost aprobată prin decizia Consiliului local. Cu toate acestea, Cancelaria de Stat a notificat decizia.
În acest sens, CALM a solicitat de a avea o întrevedere cu reprezentanți ai Cancelariei de Stat în teritoriu, deoarece în acesta, dar și în alte cazuri nu există temei de notificare.
Prezent la ședință, secretarul general adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi a cerut să-i fie prezentate în scris acesta, dar și alte cazuri similare și pe marginea acestui subiect să fie organizate discuții cu reprezentanții oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat.
Serviciului CALM de Suport al Operatorilor Mici de Apă și Sanitație (SOMAS) a fost creat acum un an și în această perioadă a reușit acordarea asistenței în domeniul apei și sanitației în cazul a peste 300 de solicitări.
Departamentul de Comunicare al CALM