Pe data de 9 august, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a desfășurat două deplasări memorabile și instructive, în două localități care pot fi considerate pe bună dreptate forjerii de bune practici în administrarea locală. Întâlnirile, marcate de o atmosferă informală și colegială, au fost organizate de Rețeaua Femeilor din cadrul CALM și au reunit reprezentanți ai APL: de la primari la funcționari și consilieri. Scopul seminarelor a constat în consolidarea potenţialului de conducere al femeilor din administrația publică locală, prin oferirea de modele de bune practici. Au fost efectuate două vizite, și anume la Primăria Scoreni, raionul Strășeni și Primăria Nimoreni, raionul Ialoveni.
În debutul întâlnirii, Nadejda Darie, secretara coordonatoare a RF din cadrul CALM, a salutat prezența tuturor participanților și a reiterat relevanța unui astfel de transfer de bune practici, mai ales pentru primărițele care fac primii pași în APL, dar care au reușit să obțină votul de încredere din partea sătenilor.
Ulterior, Svetlana Tăbăcari, primară a localităţii gazdă Scoreni, raionul Strășeni, a menționat că fortificarea capacităților de lider comunitar este un aspect primordial. În acest scop, primarul trebuie să utilizeze diverse pârghii și oportunități pentru a atrage comunitatea și, împreună, să rezolve problemele cu care se confruntă. Totodată, edilul a exemplificat prin proiectul de succes desfășurat în localitate, prin intermediul căruia populația beneficiază de servicii publice de calitate.
În același context, Nadejda Bobeica, secretara consiliului local Scoreni s-a referit la dezvoltarea capacităților de comunicare și implicarea femeilor în procesul decizional la nivel local.
Un alt proiect viabil a fost expus participanților, și anume cel implementat la grădinița ”Andrieș”, unde echipa de femei beneficiază de condiții bune de activitate și instruire.
Pentru un succes garantat în activitate, primarul trebuie să-și iubească și respecte cetățenii. În plus, trebuie să le altoiască dragostea pentru localitatea în care trăiesc. Este convingerea primăriței de Scoreni, care a făcut o retrospectivă a principalelor etape prin care a trecut satul în cei 298 de ani de la prima atestare documentară. Totodată, edilul a povestit despre implicarea cetățenilor în renovarea căminului cultural și promovarea calităților artistice a copiilor și maturilor.
Vizita de documentare a continuat la primăria Nimoreni, raionul Ialoveni, unde participanții au fost întâmpinați de primarul Andrei Covali. După un tur al satului, oaspeții au fost informați despre colaborarea APL cu sectorul privat și proiectele comune derulate, au vizitat fabrica de procesare a fructelor, unde și-au găsit un loc de muncă sigur mai mulți săteni. A urmat un schimb de opinii, participanții evocând valoarea adăugată a acestor vizite, prin prisma accesului la bune practici, pe care, ulterior le pot implementa în localitățile pe care le conduc.
Vizita de studiu a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.