Circa 110 primari și funcționari din administrația publică locală au participat la prima ședință realizată în baza acordului de colaborare între Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Președintele CALM, primar de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a menționat că pentru asigurarea ordinii publice și liniștii cetățenilor este nevoie de o colaborare strânsă între autoritățile publice locale și sectoarele de poliție regionale și sectoriale.

Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat că prin unirea eforturilor APL și poliției se face un lucru bun pentru societate. „APL-urile sunt primul partener strategic al polițiștilor. Îmi doresc să împrumut  din experiența Dvs. de a gestiona problemele unui număr mare de oameni din comunități. Rezultatele nu vin imediat, dar sunt convins că muncind împreună vom reuși să avem parte de aprecierea cetățenilor.” Viorel Cernăuțean și-a manifestat deschiderea de a se deplasa în cât mai multe localități.

Expertul CALM Viorel Rusu a vorbit despre constatarea contravențiilor la nivel local. „Este un domeniu relativ nou și există mai multe impedimente în realizarea acestor obiective, rolul IGP în acest proces este indispensabil. Urmează să oferim mecanismele necesare APL pentru ca acestea să-și poată realiza competențele. De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că APL dispun de resurse limitate. Avem foarte mult de lucru și sunt sigur că ne vom ajuta reciproc,” a declarat expertul CALM.

Necesitatea instituirii poliției locale, cooperare dintre polițiștii de sector și APL, dar și pentru prevenirea violenței în familii și a delicvenței juvenile, lipsa amenzilor corespunzătoare pentru șoferii care încalcă regimul de viteză în localități, au fost teme abordate de către participanții la eveniment.

Un alt subiect alarmant a vizat multitudinea de funcții vacante în sectoarele de poliție și în APL. „Atât polițiștii, cât și angajații din administrația publică locală au salarii mici, aceste funcții sunt neatractive pentru tinerii specialiști”, a afirmat șeful IGP.

În încheierea ședinței s-a decis stabilirea orarului instruirilor pentru persoanele care îndeplinesc funcția de agent constatator la nivel local. Cursurile vor fi organizate de către CALM și IGP.

Amintim că la 27 aprilie a fost semnat Acordul de colaborare între Congresul Autorităților Locale din Moldova și  Inspectoratul General al Poliției. Una dintre prevederile Acordului vizează preluarea bunelor practici instituționale și schimbul de informații în vederea
stabilirii procedurii și mecanismului de constatare a contravențiilor de către angajații administrațiilor publice locale.

Imprimare