Primari, experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și reprezentanți ai proiectului de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, au participat la 3 martie la atelierul de planificare cu tematica „Suport pentru CALM în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC. Proiectul vizează îmbunătățirea serviciilor de gospodărire comunală la nivel local, inclusiv prin implicarea cetățenilor în cadrul procesului decizional la nivel local și va avea o durată de patru ani. Totodată, a fost abordată implicarea multidimensională a CALM în procesul de implementare a proiectului, dar și suportul necesar CALM pentru dezvoltarea instituțională și organizațională a asociației.
Alte obiective ale proiectului sunt consolidarea capacităților APL de planificare, bugetare și gestionare a serviciilor; informarea și susținerea politicilor și reformelor naționale; fortificarea rolului APL în cadrul dialogului de politici; asigurarea coordonării reformei APL și a procesului de descentralizare etc. O altă componentă a proiectului este crearea E-platformei de asistență și expertiză pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală.
Președintele CALM Tatiana Badan a apreciat această oportunitate de a dezvolta și promova interesele APL, menționând că membrii CALM sunt în așteptarea sprijinului din partea asociației iar datorită acestei cooperări rezultatele vor fi și mai bune.
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre activitatea CALM, care sunt principiile de funcționare ale instituției, dar și care sunt provocările actuale.
Potrivit participanților la eveniment, printre părțile forte ale CALM sunt faptul că este o asociație fără afiliere politică, reprezentă APL la nivel național și internațional, este o punte de legătură între APL și APC; dezvoltă parteneriate pe plan extern, oferă consultanță membrilor săi etc. Printre punctele slabe au fost enumerate disponibilitatea financiară insuficientă, capacitatea redusă a resurselor umane etc.
Potrivit primarului comunei Cruzești, municipiul Chișinău Violeta Crudu, identificarea punctelor tari și punctelor slabe ale CALM este un proces firesc pentru orice organizație care tinde să se dezvolte. „Pe parcursul activității mele în calitate de primar am observat că Congresul Autorităților Locale din Moldova este cel mai de nădejde partener al APL. Chiar dacă am avut mai multe guverne, miniștri, prim-miniștri care ne-au tot promis că se vor face multe în această țară, răspuns la întrebări am găsit anume la experții de la CALM, a afirmat Violeta Crudu.
Coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci a afirmat că aceasta este o primă etapă de identificare a necesităților CALM/APL. „Urmează o analiză mai detaliată a tuturor aspectelor, a propunerilor înaintate de către experții CALM și de către primari, inclusiv de elaborare a planului strategic nou.
Reprezentanții proiectului de implicare civică în guvernarea locală „Mă implic și-au exprimat bucuria de a vedea la eveniment primarii multor localități din Republica Moldova și i-au asigurat pe participanți de faptul că această inițiativă are ca obiectiv îmbunătățirea activității APL dar și a CALM.
Serviciul de Comunicare al CALM