La inițiativa Ambasadei Statelor Unite ale Americii, marți, 9 martie, a avut loc o videoconferință cu participarea Ambasadorului SUA Dereck J. Hogan, președintele CALM Tatiana Badan, directorul executiv al CALM Viorel Furdui și reprezentanți ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Președintele CALM Tatiana Badan și-a exprimat gratitudinea  pentru implicarea SUA în procesul de consolidare a autonomiei locale și descentralizării. „Cunoaștem că majoritatea proiectelor finanțate de SUA au un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor Republicii Moldova. „Programele implementate pe parcursul ultimilor 20 de ani, inclusiv Comunitatea Mea sunt proiecte, la fel, cu o componentă investițională importantă și de dezvoltare a capacităților autorităților locale.” Potrivit președintelui CALM, programele cu acces direct pentru APL oferă șanse egale de dezvoltare pentru toate comunitățile locale. Tatiana Badan și-a exprimat îngrijorarea față de distribuirea netransparentă de la sfârșitul anului trecut a banilor din bugetul de stat și a reiterat necesitatea asigurării accesului la fondurile naționale a tuturor APL, pe criterii clare, obiective. „Rolul Guvernului SUA, al Ambasadei SUA și al Uniunii Europene în apărarea drepturilor și intereselor APL și CALM în situații când acestea au fost supuse presiunilor de către unele cercuri politice care au guvernat RM a fost unul esențial”, a menționat președintele CALM.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre criza politică din statul nostru și cum aceasta afectează autoritățile publice locale din Republica Moldova. Un subiect distinct a vizat reforma APL, direcțiile care ne-ar permite să avansăm pe această dimensiune, dar și despre cât de reală ar fi realizarea unei asemenea reforme în condițiile instabilității politice, a unui Guvern provizoriu și a componenței actuale a Parlamentului.

Directorul executiv al CALM a explicat că asociația autorităților locale din Republica Moldova vine cu propria abordare privind reforma APL. „Noi insistăm ca în procesul de elaborare a conceptului acestei reforme să ne ghidăm nu doar de elementul teritorial, prioritare trebuie să fie descentralizarea financiară, organizațională, a competențelor, e-guvernarea etc. Pentru a avea o reformă de succes noi propunem o abordare conectată la realitățile Republici Moldova și învățând lecția reformelor anterioare care au eșuat.”

Reprezentanții CALM au fost de părere că și în condițiile crizei politice actuale am putea găsi un consens general privind prioritățile unei reforme a administrației publice locale, în așa fel încât să nu sufere beneficiarii finali -cetățenii.

„Am ajuns la concluzia că această reformă trebuie să fie conceptualizată de către cei cărora le este destinată – administrația publică locală. În acest sens noi propunem un format de discuții largi cu participarea APL, a reprezentanților Guvernului, Parlamentului, societății civile, mediului academic, științific, inclusiv a partenerilor de dezvoltare ai RM”, a afirmat Viorel Furdui. Potrivit expertului, în cadrul acestui format ar urma să fie inițiate discuțiile despre problemele reale cu care se confruntă APL și a priorităților care urmează a fi, în general, acceptate și de care ar trebui să se ghideze următoarea guvernare în procesul de consolidare a administrației publice locale. „Aceste priorități înseamnă o descentralizare financiară, organizațională, instituțională, patrimonială etc, astfel încât să fie consolidate capacitățile APL de nivelul I. Totodată, este nevoie de a revizui locul și rolul raioanelor care, conform opiniei generale, la momentul actual sunt depășite de timp în calitate de structuri teritoriale.”

Potrivit CALM, este nevoie și de consolidarea capacităților APL în domeniul prestării serviciilor. „Noi propunem să fie dezvoltate instrumentele de amalgamare voluntară, cu revizuirea cadrului legislativ, dar și a unor fonduri necesare pentru a stimula acest proces. Este nevoie de crearea condițiilor pentru a motiva cooperarea intermunicipală, delegarea unor competențe, servicii de la APL mai mici către APL mai mari. În cazul orașelor mai mari este nevoie de a dezvolta așa-numitul concept privind polii de creștere economică etc.”

Directorul executiv al CALM a reiterat că este nevoie de un consens general între toți actorii interesați, ceea ce ar genera premise pentru întărirea autorităților locale.   „Nu putem să stabilim ca prioritate doar lichidarea primăriilor. Este o experiență prin care noi deja am trecut și care a dăunat întregului proces de dezvoltare, inclusiv calității serviciilor publice”, a punctat Viorel Furdui.

Menționăm că Guvernul SUA este unul dintre partenerii de încredere ai Republicii Moldova, inclusiv în domeniul dezvoltării locale, consolidării autonomiei locale și descentralizării – deziderate împărtășite și de CALM.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare